ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η νούμερο ένα υπερτροφή για το 2019 είναι ελληνική: Δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Πάνω από 1.000 διαιτολόγοι κατέληξαν στη δεκάδα των τροφών που είναι οι πολυτιμότεροι βοηθοί της υγείας μας. Στην πρώτη θέση ποζάρουν δύο ελληνικοί θησαυροί.

Η νούμερο ένα υπερτροφή για το 2019 είναι ελληνική: Δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Περισσότεροι από 1000 εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι πήραν μέρος στην έρευνα για το ποιες προβλέπουν να είναι οι σούπερ τροφές για το 2018 και 2019. Όταν τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν υπήρχαν μερικές εκπλήξεις, τόσο για την πτώση μιας πολύ δημοφιλούς μέχρι σήμερα υπερτροφής, όσο και για το ποια τροφή φιγουράρισε στην πρώτη θέση και μάλιστα είναι ελληνικής προέλευσης!

Οι μεγάλες εκπλήξεις

Σύμφωνα λοιπόν με τους διαιτολόγους το πολύ γνωστό kale (είδος λαχανίδας), που τα τελευταία χρόνια εθεωρείτο το Άγιο Δισκοπότηρο της διατροφής δεν μπήκε καν στη λίστα με τα 10 πρώτα, κάτι που πολλοί το θεώρησαν μεγάλη έκπληξη. Η άλλη μεγάλη ανατροπή ήταν η κατηγορία τροφίμων που κατέκτησε την πρώτη θέση. Πρόκειται για τα λεγόμενα τρόφιμα ζύμωσης, στα οποία δεσπόζουν το κεφίρ και το ελληνικό γιαούρτι. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα πιο άγνωστα για εμάς: kombucha (είδος ζυμωμένου τσαγιού), sauerkraut (ξινολάχανο), τέμπε (tempeh, ζυμωμένο προϊόν σόγιας), κιμτσί (kimchi, κορεάτικο τουρσί λαχανικών) και miso (πάστα ζυμωμένης σόγιας παραδοσιακή στην Ιαπωνική και Κινέζικη κουζίνα).

Ποια είναι η τοπ 10άδα των υπερτροφών

Οι ειδικοί σκέφτηκαν, ψήφισαν και κατέληξαν ότι αυτές είναι οι υπερτροφές που αποτελούν πολύτιμο βοηθό για την υγεία μας.

1. Τρόφιμα ζύμωσης, γιαούρτι ελληνικού τύπου και κεφίρ.

2. Αβοκάντο.

3. Σπόροι

4. Δημητριακά ολικής άλεσης

5. Εξωτικά φρούτα όπως τα ακάι και τα χρυσά μούρα (golden berries)

6. Μύρτιλα (Blueberries)

7. Παντζάρια

8. Ξηροί καρποί

9. Προϊόντα καρύδας

10. Φυτικά γάλατα τύπου γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης κ.ά.

Η σημασία των τροφίμων ζύμωσης για την υγεία μας

Δεν είναι τυχαία η επιλογή των διαιτολόγων που ψήφισαν στην πρώτη θέση τα τρόφιμα ζύμωσης, αφού όλες οι έρευνες συναινούν ότι η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων βελτιώνει την εντερική χλωρίδα με το να την «εφοδιάζει» με ωφέλιμα βακτήρια. Η τακτική τους κατανάλωση συμβάλλει στη βελτίωση του εντερικού μικροβιώματος, στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και σε μειωμένο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες όπως άνοια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και διαβήτη. Φυσικά τόσο το γιαούρτι όσο και το κεφίρ πρέπει να είναι φυσικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σταθεροποιητών, αρωμάτων, ζελατίνης, συντηρητικών και φτιαγμένα από γάλα και όχι σκόνη γάλακτος. «Ζωντανό» είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται με την προσθήκη καλλιέργειας γιαουρτιού, που περιέχει υψηλό αριθμό γαλακτικών βακτηρίων.

Γιατί το αβοκάντο βρίσκεται στη λίστα;

Αν σε εκπλήσσει που το αβοκάντο βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των υπερτροφών θα πρέπει να σου πω ότι σύμφωνα με τις έρευνες η κατανάλωσή του προστατεύει την καρδιά και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ επίσης περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών.

Πηγή: let-it-be.gr

Φωτό: Alisa Anton / Unsplash

Δείτε παρακάτω δέκα οφέλη του γιαουρτιού στην υγεία.

Read Next

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.