Είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής. Στην ούτως ή άλλως έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια, στο προσφυγικό camp στη Λέσβο, που φιλοξενούσε πάνω από 12.000 άτομα, έναν αριθμό τετραπλάσιο της χωρητικότητάς του, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν ανιχνεύτηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 και η δομή μπήκε σε καραντίνα. Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου, ξέσπασε φωτιά που μέχρι το πρωί της Τετάρτης άφησε καμένα τα κοντέινερ, τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντα που είχαν φέρει μαζί τους οι μετανάστες και πρόσφυγες.

Η Μόρια «πιθανότατα καταστράφηκε ολοσχερώς» όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης
Σύμφωνα με αναφορές, φωτιές ξέσπασαν σε διαφορετικά σημεία του camp όταν οι αρχές προσπάθησαν να απομονώσουν κάποια άτομα που είχαν βγει θετικά στον νέο κορονοϊό

«Η φωτιά μαίνεται ακόμα, το camp έχει εκκενωθεί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο προς την πόλη της Μυτιλήνης» είπε στο Reuters ένας μάρτυρας, ο Παναγιώτης Δεληγιάννης, προσθέτοντας: «Υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις που δεν τους αφήνουν να περάσουν. Αυτοί οι άνθρωποι κοιμούνται δεξιά κι αριστερά στα χωράφια».

Η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης ζήτησε οι πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν για να προληφθεί η διασπορά της πανδημίας.

Η κατάσταση στο camp είχε δεχτεί πολλές κριτικές από ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την τήρηση της κοινωνικής απόστασης και των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής.

Δείτε φωτογραφίες από τη νύχτα της φωτιάς και την επόμενη μέρα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτογραφίες: Reuters

TAGS