Στον δυτικό κόσμο ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας συνδεδεμένος με την χαρά και την ευδαιμονία των Χριστουγέννων, την πιο ζεστή και οικογενειακή γιορτή του χρόνου. Σε κάποιες άλλες, αρκετά μακρινές σε εμάς, χώρες όμως είναι μία περίοδος συνώνυμο πραγματικού εφιάλτη κατά την οποία τα μικρά κορίτσια στην Αφρική αγωνιούν για την ίδια την ζωή τους ή τρέχουν για να γλιτώσουν από το βάρβαρο έθιμο στο οποίο τα αναγκάζει η ίδια η οικογένεια τους. Την κλειτοριδεκτομή. 

Μπορεί η συγκεκριμένη απάνθρωπη παράδοση να έχει απαγορευτεί δια νόμου από το 1998, ωστόσο χιλιάδες οικογένειες εξακολουθούν να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των κοριτσιών τους, υποβάλλοντας τα σε ένα πραγματικό βασανιστήριο, προκειμένου να ακολουθήσουν ένα από τα πιο σκληρά έθιμα που σκέφτηκε ποτέ ανθρώπινος νους.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο εθιμοτυπικό, αλλά και οικονομικής φύσεως, αφού τα κορίτσια που είναι «κομμένα» έχουν μεγαλύτερη αξία ως μελλοντικές νύφες από εκείνα που δεν έχουν κάνει κλειτοριδεκτομή. 

Το παρακάτω βίντεο-ντοκιμαντές του ΒΒC θα γνωρίσεις την 12χρονη, γενναία Ρόζι, η οποία προτίμησε να δραπετεύσει από το σπίτι όπου ζούσε με την οικογένεια της προκειμένου να γλιτώσει από την μαρτυρική μοίρα της. Το κορίτσι κατάφερε να φτάσει μέχρι κάποιο κοντινό καταφύγιο, το οποίο έχει οργανώσει η Ρόμπι, μία γυναίκα που έχει περάσει το μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής και αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή της προστατεύοντας κορίτσια που δεν θέλουν να έχουν την ίδια μοίρα με εκείνη. 

Το έντρομο, 12χρονο κορίτσι περιγράφει στην κάμερα του BBC τα όσα πέρασε: «Στο σχολείο μαθα τι ακριβώς είναι η τελετή περικοπής. Η μαμά μου είχε ήδη ετοιμάσει τα πάντα γι' αυτήν. Της είχα πει ότι δεν θέλω να μου κάνουν κάτι τέτοιο. Μου απάντησε ότι όλες οι γυναίκες στην οικογένειά της είχαν "κοπεί" και ότι ήταν επιθυμία του πατέρα της πριν πεθάνει, κανένα κορίτσι στην οικογένεια να μη μείνει "άκοπο". Ξεκίνησε τις ετοιμασίες για την κλειτοριδεκτομή μου την ίδια κιόλας μέρα. Εκείνη τη μέρα πήγα σχολείο και δεν γύρισα σπίτι ξανά».

Μετά από αυτή της την απόφαση, μέλη του "Safe House" επισκέπτεται το σπίτι και τη μητέρα της. Της εξηγούν ότι η μικρή τρέμει να γυρίσει πίσω και η μητέρα αρνείται ότι είχε τέτοια πρόθεση. «Ξέρουμε ότι ένα κορίτσι της οικογένειας μικρότερο από τη Ρόζι υποβλήθηκε σε κλειτοριδεκτομή, γι' αυτό φοβόμαστε ότι δεν λέτε την αλήθεια», της λέει η Ρόμπι.   

Η σκηνή που ακολουθεί είναι σπαρακτική. Η μικρή κλαίει αγκαλιάζοντας ένα δέντρο. «Μαμά, δεν απορρίπτω εσένα. Απορρίπτω το κόψιμο», λέει το κορίτσι μην μπορώντας να αναπνεύσει από το κλάμα. Η μητέρα χαμογελά αμήχανα, με το ύφος που έχουν οι γονείς όταν το παιδί τους κάνει νάζια για κάτι. Όμως, εδώ δεν είναι έτσι. Εδώ είναι ο καθαρός τρόμος ενός ανθρώπου που δεν θέλει να τον αφήσουν μισό.   

«Φοβάσαι; Θες να γυρίσεις σπίτι; Θες να μείνεις μαζί μας;», ρωτά τρυφερά η Ρόμπι. «Δεν θέλω να φοβάσαι να μιλήσεις».  

Παγκοσμίως, η Unicef εκτιμά ότι περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύματα αυτού του φονικού τελετουργικού. 

Δες το βίντεο. 

Με πληροφορίες από τη Lifo και το BBC.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS