ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Γεωργιανή Νόνα Γκαμπριντασβίλι, θρύλος στο σκάκι μηνύει το Netflix για το The Queen’s Gambit

Αφορμή στάθηκε μία ανακριβής και σεξιστική ατάκα που ακούστηκε στο τελευταίο επεισόδιο.

Η Γεωργιανή Νόνα Γκαμπριντασβίλι, θρύλος στο σκάκι μηνύει το Netflix για το The Queen’s Gambit

Η μίνι- σειρά The Queen’s Gambit υπήρξε μία από τις πλέον επιτυχημένες της πλατφόρμας, παρά το ειδικό της θέμα, το σκάκι και τον κόσμο του. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γούλτερ Τέβις. Κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και 18 βραβεία και υποψηφιότητες συνολικά στα Βραβεία Emmy. Με δυο λόγια υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής.

Ηρωίδα του ένα μικρό κορίτσι, η Beth Harmon, που μαθαίνει να παίζει σκάκι από τον επιστάτη του ορφανοτροφείου στο οποίο ζει. Το έμφυτο ταλέντο της και το κοφτερό της μυαλό την οδηγούν σε αλλεπάλληλες νίκες και την καθιστούν φαινόμενο για την εποχή, αφού είναι και η μόνη γυναίκα που νικάει τους άντρες σκακιστές τον έναν μετά τον άλλον στα τουρνουά.

Στο τελευταίο επεισόδιο όμως της σειράς ακούγεται να λέει κάποιος όταν βλέπει την πρωταγωνίστρια να λέει: «το μόνο ασυνήθιστο που έχει, είναι το φύλο της, και μάλλον δεν είναι κάτι μοναδικό για τη Ρωσία». Και συνεχίζει: «Υπάρχει η Νόνα Γκαμπριντασβίλι, όμως είναι πρωταθλήτρια στα γυναικεία τουρνουά και δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει άντρες».

Η Γεωργιανή Νόνα Γκαμπριντασβίλι, θρύλος στο σκάκι μηνύει το Netflix για το The Queen’s Gambit

«Αλήθεια;» πρέπει να σκέφτηκε η Νόνα Γκαμπριντασβίλι, πράγματι πρωταθλήτρια στο σκάκι που έχει κερδίσει τόσο γυναίκες όσο και άντρες (συγκεκριμένα περισσότερους από 50 άντρες σκακιστές). Υπέβαλε λοιπόν τώρα μήνυση ύψους 5 εκ. ευρώ στο διαδικτυακό κανάλι για συκοφαντική δυσφήμιση, «μία καταστροφική ακρίβεια που μειώνει τα κατορθώματα της και μάλιστα στα μάτια εκατομμυρίων θεατών». Και για να ακριβολογούμε: 62 εκ. νοικοκυριά παρακολούθησαν τη σειρά μόνο τον πρώτο μήνα της προβολής της.

Η Γκαμπριντασβίλι που είναι σήμερα 80 ετών και ζει στην Τιφλίδα υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τον τίτλο του grandmaster στο σκάκι. Η ίδια δήλωσε: «Προσπαθούν να φτιάξουν έναν φανταστικό χαρακτήρα που να ανοίγει τους δρόμους για τις άλλες γυναίκες, όταν στην πραγματικότητα το είχα κάνει ήδη εγώ εμπνέοντας γενιές και γενιές. Αυτή είναι η ειρωνία».

Το Netflix απάντησε πως σέβεται την Γκαμπριντασβίλι, αλλά πως ο ισχυρισμός της δεν ευσταθεί. «Το Netflix τρέφει μόνο απέραντο σεβασμό για την κυρία Γκαμπριντασβίλι και την υπέρλαμπρη καριέρα της, όμως πιστεύουμε ότι ο ισχυρισμός της δεν έχει βάση και θα υπερασπιστούμε τη θέση μας».

H Γκαμπριντασβίλι άρχισε να παίζει σκάκι επαγγελματικά στα 13 της χρόνια και έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια, όπως και η πρώτη γυναίκα grandmaster.

«Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να γίνω αποδεκτή» έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η σπουδαία πρωταθλήτρια. «Κάθε φορά που με έβλεπαν μικρή, κοντή, ένα νεαρό κορίτσι, μού έλεγαν να μπω στη σειρά, και να παίξω άλλη φορά, όχι τώρα. Αλλά πάντοτε διεκδικούσα τη θέση μου». Όπως και τώρα.

Κεντρική φωτογραφία: Splash News / Ideal Image

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

Stories

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.