ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γεύση της ακροθαλασσιάς: Η μεσογειακή τροφή που εκτιμούσε ο Ιπποκράτης με τα χιλιάδες οφέλη

Πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.

Η γεύση της ακροθαλασσιάς: Η μεσογειακή τροφή που εκτιμούσε ο Ιπποκράτης με τα χιλιάδες οφέλη

Το κρίταμο (crithmum maritimum ή στα αγγλικά rock samphire) είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου που ανακαλύψαν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες. Εξελίχθηκε ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, αναπτύσσοντας έτσι ένα µοναδικό και πολύτιµο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.

Χρησιμοποιείται, επίσης, για καλλυντική χρήση, όπως η κρέμα κρίταμου από το εκχύλισμα του φυτού, για την ανάπλαση ρυτίδων, συμβάλει στην αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων, προσφέρει λάμψη και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.

Η γεύση της ακροθαλασσιάς: Η μεσογειακή τροφή που εκτιμούσε ο Ιπποκράτης με τα χιλιάδες οφέλη
Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία.

Το εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης και ο φημισμένος Έλληνας βοτανολόγος, Διοσκουρίδης, ενώ οι ναυτικοί στη Μεσόγειο το έτρωγαν για να προστατευτούν από το σκορβούτο, καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα και τα συνδυάζει όλα: μοναδική γεύση, πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον της σύγχρονης ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη αυτού του πολύτιμου βοτάνου-χόρτου. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων (Massimiliano Renna, 2018, Reviewing the Prospects of Sea Fennel (Crithmum maritimum L.) as Emerging Vegetable Crop):

  • 100 γραμμάρια κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C.
  • Τα φύλλα του κρίταμου είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω-6
  • Το εκχύλισμα του φυτού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αγγειοδιασταλτική δράση.
  • H περιεκτικότητα του σε χλωρογενικό οξύ αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
  • Περιέχει κινικό οξύ, μια σημαντική φαινολική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του Tamiflu, ενός φαρμάκου που θεραπεύει τη γρίπη.
  • Αποτελεί φυσικό εντομοαπωθητικό και διεγείρει την παραγωγή γάλακτος.


Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τα οφέλη του κρίταμου όπως παρουσιάζονται στην ακαδημαϊκή έρευνα του Massimiliano Renna που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plants τον Οκτώβριο του 2018:

Από την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα πιο gourmet εστιατόρια του κόσμου.
Το κρίταμο, όμως, δεν φημίζεται μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για την μοναδική γεύση του. Θα το βρείτε στα πιο απόμακρα μέρη, αλλά και στα πιο φημισμένα εστιατόρια του κόσμου.

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon Ramsey, Heston Blumenthal, Clare Smyth, Jamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης.

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon Ramsey, Heston Blumenthal, Clare Smyth, Jamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης.

Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία.

Ομελέτα με Κρίταμο και Σολωμό

Ομελέτα με Κρίταμο και Σολωμό

Tip: Η ομελέτα μας θα αποκτήσει μια άλλη γευστική διάσταση αν, πριν βάλουμε το κρίταμο στην ομελέτα, το έχουμε δουλέψει σε ένα μπολ με λεμόνι, σκόρδο, λάδι και λίγη σάλτσα σόγιας.

Υλικά:

· 6 αυγά

· ⅓ φλιτζάνι φρέσκο γάλα

· 150 γρ. ψιλοκομμένο κρίταμο σε ελαφριά άλμη

· ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

· 200 γρ. λεπτές φέτες καπνιστού σολομού

· 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού

· Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Σε ενα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το κρίταμο και τον σολωμό. Το μείγμα θέλει καλό χτύπημα για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα της ομελέτας.
  • Μόλις σταθεροποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο σολωμό και το κρίταμο και σε 2 λεπτά αποσύρουμε από την φωτιά.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Τα Thessaloniki Walking Tours κατεβαίνουν στην Αθήνα

Ένα τετραήμερο πρόγραμμα με περιπάτους και επισκέψεις σε μνημεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος θα λάβει χώρα από τις 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

19 Ιαν 2026

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Η τελευταία σεζόν του Queer Eye, μία πολυσυζητημένη πρεμιέρα και άλλα.

Περισσότερα από

Life

19 Ιαν 2026

"Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ" ξανά στον Σταυρό του Νότου

Η Stand-Up παράσταση "ΟΠΕΚΕΜΠΛΕ" επιστρέφει γεμάτη χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και καυστικό πολιτικό σχολιασμό. Παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη με διαφορετικούς καλεσμένους.

19 Ιαν 2026

Ποιος είναι ο Akylas που έκανε τους πάντες να ουρλιάζουν "Φέρτο" για τη Eurovision 2026;

Το viral "Ferto", η εκρηκτική παρουσία και η προσωπική ιστορία πίσω από το απόλυτο φαβορί για την φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό

19 Ιαν 2026

Ο Γιάννης Οικονομίδης και το βιβλίο-ορόσημο της ζωής του

Καλεσμένος της Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), ο δημοφιλής σκηνοθέτης συζητά την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το εμβληματικό βιβλίο του Ernesto Sabato, "Περί ηρώων και τάφων".

19 Ιαν 2026

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

19 Ιαν 2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

19 Ιαν 2026

Τα νέα εστιατόρια που πολύ σύντομα έρχονται στην Αθήνα

Καινούρια χρονιά με ολόφρεσκες αφίξεις: Τα μέρη που καταφθάνουν πολύ σύντομα στην πόλη.

19 Ιαν 2026

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

19 Ιαν 2026

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

19 Ιαν 2026

Νέα γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας που ενώνει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη

Τα δρομολόγια συνδέονται άμεσα με τους σταθμούς του μετρό, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση με 5 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.