ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γεύση της ακροθαλασσιάς: Η μεσογειακή τροφή που εκτιμούσε ο Ιπποκράτης με τα χιλιάδες οφέλη

Πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.

Η γεύση της ακροθαλασσιάς: Η μεσογειακή τροφή που εκτιμούσε ο Ιπποκράτης με τα χιλιάδες οφέλη

Το κρίταμο (crithmum maritimum ή στα αγγλικά rock samphire) είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου που ανακαλύψαν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες. Εξελίχθηκε ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, αναπτύσσοντας έτσι ένα µοναδικό και πολύτιµο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.

Χρησιμοποιείται, επίσης, για καλλυντική χρήση, όπως η κρέμα κρίταμου από το εκχύλισμα του φυτού, για την ανάπλαση ρυτίδων, συμβάλει στην αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων, προσφέρει λάμψη και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.

Η γεύση της ακροθαλασσιάς: Η μεσογειακή τροφή που εκτιμούσε ο Ιπποκράτης με τα χιλιάδες οφέλη
Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία.

Το εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης και ο φημισμένος Έλληνας βοτανολόγος, Διοσκουρίδης, ενώ οι ναυτικοί στη Μεσόγειο το έτρωγαν για να προστατευτούν από το σκορβούτο, καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα και τα συνδυάζει όλα: μοναδική γεύση, πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον της σύγχρονης ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη αυτού του πολύτιμου βοτάνου-χόρτου. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων (Massimiliano Renna, 2018, Reviewing the Prospects of Sea Fennel (Crithmum maritimum L.) as Emerging Vegetable Crop):

  • 100 γραμμάρια κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C.
  • Τα φύλλα του κρίταμου είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω-6
  • Το εκχύλισμα του φυτού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αγγειοδιασταλτική δράση.
  • H περιεκτικότητα του σε χλωρογενικό οξύ αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
  • Περιέχει κινικό οξύ, μια σημαντική φαινολική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του Tamiflu, ενός φαρμάκου που θεραπεύει τη γρίπη.
  • Αποτελεί φυσικό εντομοαπωθητικό και διεγείρει την παραγωγή γάλακτος.


Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τα οφέλη του κρίταμου όπως παρουσιάζονται στην ακαδημαϊκή έρευνα του Massimiliano Renna που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plants τον Οκτώβριο του 2018:

Από την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα πιο gourmet εστιατόρια του κόσμου.
Το κρίταμο, όμως, δεν φημίζεται μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για την μοναδική γεύση του. Θα το βρείτε στα πιο απόμακρα μέρη, αλλά και στα πιο φημισμένα εστιατόρια του κόσμου.

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon Ramsey, Heston Blumenthal, Clare Smyth, Jamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης.

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon Ramsey, Heston Blumenthal, Clare Smyth, Jamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης.

Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία.

Ομελέτα με Κρίταμο και Σολωμό

Ομελέτα με Κρίταμο και Σολωμό

Tip: Η ομελέτα μας θα αποκτήσει μια άλλη γευστική διάσταση αν, πριν βάλουμε το κρίταμο στην ομελέτα, το έχουμε δουλέψει σε ένα μπολ με λεμόνι, σκόρδο, λάδι και λίγη σάλτσα σόγιας.

Υλικά:

· 6 αυγά

· ⅓ φλιτζάνι φρέσκο γάλα

· 150 γρ. ψιλοκομμένο κρίταμο σε ελαφριά άλμη

· ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

· 200 γρ. λεπτές φέτες καπνιστού σολομού

· 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού

· Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Σε ενα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το κρίταμο και τον σολωμό. Το μείγμα θέλει καλό χτύπημα για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα της ομελέτας.
  • Μόλις σταθεροποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο σολωμό και το κρίταμο και σε 2 λεπτά αποσύρουμε από την φωτιά.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.