ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η δική μας πουτίγκα: Κοφτή Καρδιτσιώτικη ή αλλιώς το απόλυτο γλυκό με ονομασία προέλευσης

Ένα φανταστικό, σιροπιαστό γλυκό με μεγάλη ιστορία και πεντανόστιμη γεύση.

Η δική μας πουτίγκα: Κοφτή Καρδιτσιώτικη ή αλλιώς το απόλυτο γλυκό με ονομασία προέλευσης

Η δική μας εκδοχή της αγγλικής πουτίγκας.

YΛΙΚΑ

9 αβγά

9 κ.σ. ζάχαρη

9 κ.σ. καρύδια

9 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι

2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρύφαλο σκόνη

Μαργαρίνη Βιτάμ Soft

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

3 φλ. νερό

2 ½ φλ. ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Φλούδα από ½ πορτοκάλι

1 φέτα λεμόνι

1 βανίλια

Για την κρέμα:

1 φλ. κορν φλάουρ

1 φλ. ζάχαρη

2 κρόκους αβγών

2 βανίλιες

3 ποτ. φρέσκο γάλα

2 φλ. κρέμα γάλακτος

2-3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft

1/4 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ξεκινάμε από το κέικ. Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ ταασπράδια με ελάχιστο αλάτι μέχρι να σφίξουν καιναγίνουνμαρέγκα και την αφήνουμεστηνάκρη.

2. Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τουςκρόκουςμε τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.

3. Σε ένα τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλιες.

4. Τρίβουμε ένα πορτοκάλι για το ξύσμα του, βάζουμε το ξύσμα σε ένα σακουλάκι και το χτυπάμε με ένα γουδοχέρι ή με ένα μπουκάλι για να λιώσει και να βγάλει τα αρώματά του.

5. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο μείγμα στερεών υλικών και ανακατεύουμε.

6. Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων, λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μιξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα.

7. Θέλουμε όλα τα υλικά να εσωματωθούν σε ένα μείγμα.

8. Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με αρκετή μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα.

9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 40 – 50 λεπτά.

10. Όση ώρα ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τογάλα, τους κρόκους, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και καθώς ξεκινάει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε συνεχώς μέχρινα πάρει βράση και να δέσει.

11. Μόλις δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη – ανακατεύουμε για να λιώσει και να γυαλίσει η κρέμα.

12. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.

13. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη σαντιγί στην κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει βελούδινη και αφράτη.

14. Βγάζουμε την κοφτή από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι: 15. Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά [μετράμε από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός].

16. Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της κοφτής και τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

17. Προσεκτικά αναποδογυρίζουμε την κοφτή σε μεγάλη πιατέλα, και την περιχύνουμε με την κρέμα.

18. Πασπαλίζουμεμεκανέλλακαιτριμμένακαρύδια.

19. Αφήνουμε ιδανικά στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή βήμα-βήμα:

*Από τη μαγείρισσα Tασούλα Κουφοπούλου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Σεπ 2025

Η επιστημονική συνταγή για pancakes: Η πιο θρεπτική εκδοχή - χωρίς να χάνει υφή και γεύση

Ολόκληρα σιτηρά κάνουν τα pancakes σου πιο θρεπτικά χωρίς να χαλάει η γεύση - Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σύμφωνα με την επιστήμη;

06 Σεπ 2025

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας προσπαθεί για λίγο ακόμη να μας πείσει πως δεν είναι 'Εξωγήινος'

Τρεις τελευταίες παραστάσεις σε αθηναϊκό έδαφος για την πιο πρόσφατη παράσταση του δημοφιλούς κωμικού.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα πιο αφράτα σπανακοτυρομπαλάκια - γρήγορα και χωρίς μίξερ

Απόλαυσε μικρές μπουκιές γεμάτες άρωμα και νοστιμιά, έτοιμες σε λίγα λεπτά!

05 Σεπ 2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.