ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H τρομακτική ιστορία της κοπέλας που δραπέτευσε από την σκοτεινή και σκληρή κοινότητα των Amish

Θα μπορούσε να είναι και θρίλερ.

H τρομακτική ιστορία της κοπέλας που δραπέτευσε από την σκοτεινή και σκληρή κοινότητα των Amish

Οι Amish είναι μια παραδοσιακή χριστιανική αδελφότητα γνωστοί για την απλή ζωή, το απλό ντύσιμο και την απροθυμία να υιοθετήσουν πολλές ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Παρά τις διαφορές τους, είναι στενά συνδεδεμένοι με την εκκλησία των Mennonite.

Η ιστορία της εκκλησίας των Amish ξεκίνησε με ένα σχίσμα στην Ελβετία μέσα σε μια ομάδα Ελβετών Αναβαπτιστών της Αλσατίας το 1693 υπό την ηγεσία του Jakob Ammann. Εκείνοι που ακολούθησαν τον Ammann έγιναν γνωστοί ως Amish.

Στις αρχές του 18ου αιώνα, πολλοί Amish και Mennonites μετανάστευσαν στην Πενσυλβανίαγια διάφορους λόγους. Σήμερα, οι πιο παραδοσιακοί απόγονοι των Amish συνεχίζουν να μιλούν γερμανικά της Πενσυλβάνια, επίσης γνωστά ως ολλανδικά της Πενσυλβάνια. Ωστόσο, μια διάλεκτος ελβετογερμανικών κυριαρχεί σε ορισμένες κοινότητες της Παλαιάς Τάξης των Amish, ειδικά στην αμερικανική πολιτεία της Ιντιάνα. Από το 2000, πάνω από 165.000 Παλαιάς Τάξης Amish ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 1.500 ζουν στον Καναδά. Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σε 227.000. Το 2010 ο πληθυσμός τους είχε αυξηθεί κατά 10% κατά τα τελευταία δύο χρόνια σε 249.000, με αυξανόμενη μετακίνηση προς τα δυτικά.

H τρομακτική ιστορία της κοπέλας που δραπέτευσε από την σκοτεινή και σκληρή κοινότητα των Amish
Η ιστορία της εκκλησίας των Amish ξεκίνησε με ένα σχίσμα στην Ελβετία μέσα σε μια ομάδα Ελβετών Αναβαπτιστών της Αλσατίας το 1693 υπό την ηγεσία του Jakob Ammann.

Τα μέλη της εκκλησίας των Amish ξεκινούν με το βάπτισμα, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 16 και 25. Αυτό απαιτείται για το γάμο και όταν ένα άτομο έχει συνδεθεί με την εκκλησία, αυτός ή αυτή μπορεί να παντρευτεί μέσω της πίστης. Οι ενορίες των εκκλησιών περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο μεταξύ 20 με 40 οικογένειες, και οι υπηρεσίες λατρείας πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή στο σπίτι ενός μέλους. Η ενορία οδηγείται από έναν επίσκοπο και αρκετούς ιερείς και διάκους. Οι κανόνες της εκκλησίας, το Ordnung, πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέλη και να καλύπτουν τις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας. Οι κανόνες περιλαμβάνουν τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς για τη χρήση του ηλεκτρικού, των τηλεφώνων, των αυτοκινήτων, ακόμα και σχετικά με τα είδη ένδυσης. Οι περισσότεροι Amish δεν αγοράζουν ιδιωτικές ασφάλειες ούτε συμμετέχουν στην κοινωνική ασφάλιση. Ως σημερινοί Αναβαπτιστές, τα μέλη της εκκλησίας των Amish πρακτικά δεν προβάλουν καμία αντίσταση και δεν εκτελούν οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής θητείας.

Οι κανόνες της εκκλησίας, το Ordnung, πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέλη και να καλύπτουν τις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας.

Τα μέλη που δεν συμμορφώνονται με αυτούς τους κανόνες της κοινότητας και δεν πείθονται να μετανοήσουν, αφορίζονται. Σχεδόν το 90% των έφηβων Amish επιλέγουν να βαφτιστούν και να ενωθούν με την Εκκλησία. Το Rumspringa είναι μία διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους έφηβους να βγουν και να γνωρίσουν τον κόσμο μακρυά από τους Amish. Αυτοί που επιστρέφουν γίνονται επάξια μέλη της κοινότητας. Οι εκκλησιαστικές ομάδες των Amish επιδιώκουν να διατηρήσουν τον διαχωρισμό από τον μη-Amish κόσμο. Υπάρχει γενικά μια έντονη προσκόλληση στην εκκλησία και στις οικογενειακές σχέσεις. Κατά κανόνα, λειτουργούν τα δικά τους σχολεία σε ένα δωμάτιο και διακόπτουν την επίσημη εκπαίδευση στην όγδοη τάξη (ηλικία 13-14). Εκτιμούν την αγροτική ζωή, τη χειρωνακτική εργασία και την ταπεινότητα.

Ο τρόπος ζωής των Amish υπαγορεύεται από το Ordnung, το οποίο διαφέρει ελαφρώς από κοινότητα σε κοινότητα, και, μέσα σε μια κοινωνία, από περιοχή σε περιοχή. Κάτι που είναι αποδεκτό σε μια κοινότητα μπορεί να μην είναι αποδεκτό σε μία άλλη. Καμία περιγραφή σχετικά με τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των Amish δεν μπορεί να είναι εντελώς επαρκής, επειδή υπάρχουν κάποιες γενικότητες που ισχύουν σε όλους τους Amish. Οι ομάδες μπορεί να διαχωριστούν για θέματα όπως το πλάτος του γείσου ενός καπέλου, το χρώμα των αμαξών ή άλλα ζητήματα. Οι γεννήσεις των παιδιών, το μεγάλωμα τους και η κοινωνικοποίηση με τους γείτονες και τους συγγενείς είναι οι μεγαλύτερες λειτουργίες των οικογενειών των Amish. Όλοι οι Amish πιστεύουν ότι οι μεγάλες οικογένειες είναι μια ευλογία από τον Θεό. Οι Amish είναι ένας από τους ταχύτερα αυξανόμενους πληθυσμούς στον κόσμο, με μέσο όρο επτά παιδιά ανά οικογένεια.

Οι Amish αρνούνται να υποβληθούν σε προγεννητικούς ελέγχους ή τεστ πριν από τον γάμο για τον βαθμό συγγένειας του μελλοντικού ζευγαριού.

Καθώς ο χρόνος περνάει, οι Amish έχουν αισθητές πιέσεις από τον σύγχρονο κόσμο. Ζητήματα όπως η φορολογία, η εκπαίδευση, οι νόμοι και η εφαρμογή τους, και περιστασιακά οι διακρίσεις και η εχθρότητα, παρουσιάζουν δυσκολίες. Ο τρόπος ζωής των Amish σε γενικές γραμμές έχει όλο και μεγαλύτερη απόκλιση από εκείνον της σύγχρονης κοινωνίας. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό έχει οδηγήσει σε σποραδικές διακρίσεις και εχθρότητες από τους γείτονές τους, όπως η ρίψη πετρών ή άλλων αντικείμενων σε άμαξες των Amish στους δρόμους. Οι Amish συνήθως δεν εκπαιδεύουν τα παιδιά τους μετά από την όγδοη τάξη, πιστεύοντας ότι η βασική γνώση που προσφέρεται μέχρι εκείνο το σημείο είναι επαρκής για να προετοιμαστούν για τον τρόπο ζωής των Amish. Σχεδόν κανένας Amish δεν πάει στο γυμνάσιο και το κολέγιο. Σε πολλές κοινότητες, οι Amish λειτουργούν τα δικά τους σχολεία, τα οποία είναι συνήθως ενός δωματίου με καθηγήτριες νεαρές ανύπαντρες γυναίκες από την κοινότητα των Amish.

Καθώς όλοι οι Αmish προέρχονται από τις οικογένειες των 200 πιονέρων του 18ου αιώνα, οι κοινότητές τους μαστίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά γενετικών ανωμαλιών, εξαιτίας της ενδογαμίας. Για τον ίδιο λόγο έχουν και πολύ υψηλό δείκτη παιδικής θνησιμότητας, κάτι που δεν πτοεί βέβαια τους πιστούς, αφού το αποδίδουν στη "θέληση του Θεού". Οι Amish αρνούνται να υποβληθούν σε προγεννητικούς ελέγχους ή τεστ πριν από τον γάμο για τον βαθμό συγγένειας του μελλοντικού ζευγαριού.

Η Kate Stoltzfuz πριν φύγει από την κοινότητα των Amish.

Δεν είναι λίγα τα άτομα των κοινοτήτων των Amish, ιδίως άτομα νεαρής ηλικίας, που δεν αισθάνονται όσο κι αν το παλέψουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν σε έναν κόσμο προσκολλημένο στους τρόπους και τις συνήθειες εκατοντάδων χρόνων πίσω. Όσα παιδιά οικογενειών Amish αποφασίζουν ότι θέλουν μία άλλη, πιο αυτόνομη και σύντομη ζωή για τους εαυτούς τους πρέπει να υποστούν εκτός από τις τρομερές ψυχολογικές πιέσεις της οικογένειας τους και τον αφορισμό ολόκληρης της κοινότητας τους στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να επιστρέψουν, αν αποφασίσουν ότι δεν επιθυμούν να βαπτιστούν και να μείνουν κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.

Ένα ντοκιμαντέρ που έκανε μεγάλη αίσθηση στην Αμερική και φέρει τον τίτλο "Breaking Amish" εξέτασε την ζωή 5 νεαρών ανθρώπων που πείσμωσαν και στο τέλος κατάφεραν να δραπετεύσουν από την σκοτεινή και σκληρή κοινωνία των Amish.

Η Kate Stoltzfuz είναι αυτή που έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από την αφήγηση της σειράς και εκείνη που κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα πραγματοποιώντας στην συνέχεια καριέρα μοντέλου και σχεδιάστριας.

Από τους Amish στο εξώφυλλο του Maxim.

Στη σειρά, βλέπουμε μια κοπέλα 21 χρονών, την Kate, να μην μπορεί να χειριστεί έναν ανελκυστήρα και έναν νέο άντρα 32 χρονών, τον Jeremiah, να πασχίζει να βγάλει χρήματα από ένα ATM. Επίσης βλέπουμε τις αμήχανες προσπάθειές τους να αγοράσουν καινούρια, μη-Amish, ρούχα. Και ειδικά εσώρουχα!


Αν και σε αυτό το στάδιο κανείς δεν ξέρει την ακριβή ταυτότητα και καταγωγή των πρωταγωνιστών, και αν όντως προέρχονται από κάποια κοινωνία Amish. Σίγουρα όμως έρχονται από μίλια μακριά από τη Νέα Υόρκη.

Οι Amish κοιμούνται σε κρεβάτια με ξύλινο διαχωριστικό. Με αυτόν τον τρόπο σιγουρεύουν ότι οι σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού δεν συμβαίνουν κάτα βούληση παρά μόνο για την αναπαραγωγή.

Το 21 χρονών επίδοξο μοντέλο, κόρη του επισκόπου του χωριού της, προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογία του σύγχρονου πολιτισμού. Δεν μπορεί να κατανοήσει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού πλαστικού κλειδιού του ξενοδοχείου της και ο ανελκυστήρας της δημιουργεί προβλήματα! Η νεαρή κοπέλα ονειρευόταν πάντα μια καριέρα στο χώρο της μόδας, αλλά ο αυστηρός πατέρας της είχε απαγορεύσει κάθε αντικείμενο "ματαιοδοξίας", οδηγώντας τη μικρή Kate να βάφει τα νύχια της με μαρκαδόρους. Όπως λέει στην κάμερα, "απλώς χρειάζομαι να ξεφύγω και να ανακαλύψω αυτό που πραγματικά είμαι".


Εν τω μεταξύ, ο Jeremiah αφήνει πίσω την Amish φιλενάδα του για να ζήσει τη ζωή στην πόλη. "Υιοθετήθηκα και με πετάξανε σε αυτή τη βλακεία των Amish, ξέρετε, δεν είναι και τόσο cool," έχει να πει. Δηλώνει στη φίλη του πως δεν μπορεί να αρνηθεί την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, ευκαιρία που του δόθηκε από το δίκτυο που βρίσκεται πίσω από reality show όπως το "Νήπια και Τιάρες" (!!!). Σε κάποιο σημείο τον δείχνουν να αγκομαχάει με ένα ΑΤΜ και να δηλώνει στην κάμερα: "Ποτέ δεν χρησιμοποίησε ΑΤΜ πριν, αυτό το πράγμα άρχισε να ξερνάει χρήματα".

Οι Amish μετακινούνται αποκλειστικά και μόνο με κάρα.

Παράλληλα , η Rebecca, η πιο μικρή του cast στα 20 της χρόνια τότε, βίωνε τη δική της κρίση. Αγωνίζεται να αντέξει ακόμη και το αεροπορικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με τους συμπρωταγωνιστές της έκλαιγε και προσεύχονταν. Όπως η Kate, έτσι και η Rebecca ονειρεύεται να γίνει μοντέλο. Περιγράφεται από το δίκτυο ως "ρεαλίστρια, που θέλει να εξερευνήσει αλλά κατανοεί τις συνέπειες της μη εύρεσης εργασίας και είναι υπεύθυνη". Η νεαρή, που συγκλόνισε κάποτε την οικογένειά της γρονθοκοπώντας έναν συμμαθητή της στο σχολείο, ελπίζει να φάει σούσι όσο είναι στη Νέα Υόρκη, αλλά πάνω απ ‘όλα, ελπίζει να ερωτευτεί.


Ένας άλλος χαρακτήρας, ο 22χρονος Abe, είναι απλά κουρασμένος από τη καθημερινή μονοτονία της κοινότητας του. Αν και η ηλικιωμένη μητέρα του είναι υποστηρικτική αρχικά, ταξιδεύει τελικά στη Νέα Υόρκη σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δελεάσουν το γιο της, αλλά και τους άλλους, να επιστρέψουν. Η διαμάχη ανάμεσα στη γυναίκα και τους υπόλοιπους συνοδεύεται από τον εκφωνητή να λέει: "Χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλα μπαλάκια για να εγκαταλείψει τους Amish".


Ο τελευταίος χαρακτήρας, η 25χρονη Sabrina, είναι ένα υιοθετημένο παιδί Μενωνιτών Amish με καταγωγή από την Ιταλία και το Πουέρτο Ρίκο. Κλαίγοντας μιλάει για τις δυσκολίες του να φύγεις από μια κοινότητα Amish και πως της έλεγαν ότι θα πάει στην κόλαση. Ελπίζει να εργαστεί σε ένα Ιταλικό ή Πουερτορικανικό εστιατόριο, προκειμένου να μάθει περισσότερα για την κληρονομιά της, ενώ ελπίζω να ανακαλύψει και τους γονείς της.


Το trailer κλείνει με την ομάδα να χαζεύει με θαυμασμό τους ουρανοξύστες του Μεγάλου μήλου και ένας τους να αναφωνεί "Ποτέ δεν είδα τόσους πολλούς ανθρώπους να μην πηγαίνουν πουθενά!".

Με πληροφορίες από: newyorktravel.gr και antinews.gr

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.