Ίσως να μην το έχουν αντιληφθεί πολλοί, ιδίως αν δεν ανήκουν στους φαν του θεσμού, αλλά η Eurovision έπειτα από απουσία ενός έτους λόγω covid-19 επανέρχεται απόψε πιο ανανεωμένη από ποτέ. Τα βλέμματα των Eurofans λοιπόν είναι στραμμένα στο Ρότερνταμ, ενώ στον αποψινό ημιτελικό θα μπορέσουμε να καμαρώσουμε και την προσπάθεια της Κύπρου την οποία εκπροσωπεί η Έλενα Τσαγκρινού με το τραγούδι «El Diablo». Όσο για την Ελλάδα θα διαγωνιστεί στον ημιτελικό της Πέμπτης με τη Στεφανία και το τραγούδι «Last Dance».

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια, ο διαγωνισμός της Eurovision κυριαρχείτο από ελαφρο - χαρωπά τραγούδια, τα οποία συνοδεύονταν από πολύχρωμες – στα όρια του κιτς – εμφανίσεις των τραγουδιστών επί σκηνής, ενώ ακόμα και οι στίχοι των τραγουδιών δεν ξέφευγαν από τα συνηθισμένα και παρωχημένα, αδυνατώντας να προσφέρουν κάτι νέο ή έστω να θίξουν κάποιο κοινωνικό ζήτημα.

Μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό πλέον δεν ισχύει, μιας και η Eurovision- και κάθε της πτυχή – δείχνει να έχει εκσυγχρονιστεί και να συμβαδίζει με τις επιταγές της κοινωνίας. Τα κορίτσια και αγόρια που έμοιαζαν με μοντέλα έχουν πια αντικατασταθεί από «κανονικούς» ανθρώπους με ατέλειες οι οποίοι μιλούν για καθημερινά προβλήματα, προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Η ενδοοικογενειακή βία, η αναπηρία, η ομοφυλοφιλία, είναι μερικά από τα θέματα που έχουν κατά καιρούς θιχτεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και η φετινή συμμετοχή της Μάλτας, η οποία εκπροσωπείται από την 18χρονη Ντέστινι και το τραγούδι «Je Me Casse» - σε ελεύθερη μετάφραση «Με σπάω» - και το οποίο μιλάει για τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η φετινή συμμετοχή της Μάλτας, η οποία εκπροσωπείται από την 18χρονη Ντέστινι και το τραγούδι «Je Me Casse» - σε ελεύθερη μετάφραση «Με σπάω» - και το οποίο μιλάει για τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Η Ντέστινι σε ρυθμούς Τσάρλεστον θίγει ένα θέμα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα, που δεν είναι άλλο από τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι, δοσμένο με την υπέροχη φωνή της ταλαντούχας 18χρονης η οποία είναι η νικήτρια του X-Factor της Μάλτας ενώ αρχικά θα εκπροσωπούσε τη χώρα της στον περσινό διαγωνισμό, ο οποίος βέβαια δεν έγινε.

So if I show some skin Doesn’t mean I’m giving in Not your baby Je me casse

Η τραγουδίστρια εκτός από δυναμική φωνή έχει και δυναμική σκηνική παρουσία, ενώ απρόσμενα αρνητικά σχολιάστηκε η χθεσινή της πρόβα με ένα ροζ κορμάκι, γεγονός που την έριξε από την πρώτη θέση για τη νίκη, στη δεύτερη. Λάθος που η αποστολή της Μάλτας αντιλήφθηκε αντικαθιστώντας το «κιτς» κορμάκι, με ένα ασημί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι από μόνο του ενδιαφέρον πώς μία αρκετά συντηρητική κοινωνία όπως αυτή της Μάλτας, αποφάσισε να διαγωνιστεί με ένα τολμηρό και ανατρεπτικό κομμάτι όπως το συγκεκριμένο. Το αποτέλεσμα θα δείξει αν το πείραμα θα πετύχει.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS