ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H αφράτη Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα φράουλα του Άκη Πετρετζίκη είναι το γλυκό της Κυριακής

Με το πιο τραγανό και λαχταριστό μπισκότο που έχεις δοκιμάσει.

H αφράτη Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα φράουλα του Άκη Πετρετζίκη είναι το γλυκό της Κυριακής

Το καλύτερο μπισκότο για πάστα φλώρα, τραγανό και αφράτο ταυτόχρονα.

Υλικά

130 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες

2 αβγά

210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

70 γρ. σιμιγδάλι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. αλάτι

1 βάζο μαρμελάδα φράουλα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε, σε δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα να αφρατέψουν καλά.

Μόλις αφρατέψουν, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ένα αβγό. Το δεύτερο αυγό το χωρίζουμε σε κρόκο και ασπράδι. Τον κρόκο τον προσθέτουμε στο μείγμα που βρίσκεται στο μίξερ. Το ασπράδι θα το χρησιμοποιήσουμε για άλειμμα της ζύμης στο τέλος.

Αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε μέσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τα αλάτι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ δημιουργώντας ένα όμορφο ζυμάρι.

Τυλίγουμε με μία μεμβράνη το ζυμάρι μας εκτός από 100 γρ. Με τα 100 γρ. αυτά δημιουργούμε ένα μπαστουνάκι διαμέτρου 1-1,5 εκ. και το τυλίγουμε πάρα πολύ καλά με μία μεμβράνη. Τα βάζουμε και τα δύο στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα.

Όταν έχει σφίξει η ζύμη μας, αφαιρούμε από το ψυγείο και βγάζουμε την μεμβράνη από τη ζύμη μας. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας, ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και ανοίγουμε την ζύμη μας με τη βοήθεια του πλάστη (δεν μας πειράζει να σπάσει).

Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στη αλευροβουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. Ότι περισσεύει το στρώνουμε στην φόρμα με τα χέρια δημιουργώντας και ένα τοίχωμα γύρω γύρω ύψους 2 εκ.. Ρίχνουμε την μαρμελάδα φράουλα και φροντίζουμε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Παίρνουμε τα 100 γρ. ζύμη που είχαμε κάνει μπαστουνάκι και τα κόβουμε σε μικρά δισκάκια-φέτες (12 κομμάτια) και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.

Χρησιμοποιούμε το ασπράδι που είχαμε κρατήσει και με ένα πινέλο αλείφουμε το κάθε δισκάκι-φέτα από πάνω και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-40 λεπτά, να πάρει ωραίο χρώμα. Τοποθετούμε τη φόρμα σε ψηλή θέση για να ψηθεί καλά και η πάστα φλώρα να είναι τραγανή και από κάτω.

Αφού ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει καλά γιατί όταν το βγάλουμε από τον φούρνο η μαρμελάδα θα είναι λίγο ρευστή. Αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Πηγή: akispetretzikis.com

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.