ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H αφράτη Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα φράουλα του Άκη Πετρετζίκη είναι το γλυκό της Κυριακής

Με το πιο τραγανό και λαχταριστό μπισκότο που έχεις δοκιμάσει.

H αφράτη Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα φράουλα του Άκη Πετρετζίκη είναι το γλυκό της Κυριακής

Το καλύτερο μπισκότο για πάστα φλώρα, τραγανό και αφράτο ταυτόχρονα.

Υλικά

130 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες

2 αβγά

210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

70 γρ. σιμιγδάλι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. αλάτι

1 βάζο μαρμελάδα φράουλα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε, σε δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα να αφρατέψουν καλά.

Μόλις αφρατέψουν, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ένα αβγό. Το δεύτερο αυγό το χωρίζουμε σε κρόκο και ασπράδι. Τον κρόκο τον προσθέτουμε στο μείγμα που βρίσκεται στο μίξερ. Το ασπράδι θα το χρησιμοποιήσουμε για άλειμμα της ζύμης στο τέλος.

Αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε μέσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τα αλάτι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ δημιουργώντας ένα όμορφο ζυμάρι.

Τυλίγουμε με μία μεμβράνη το ζυμάρι μας εκτός από 100 γρ. Με τα 100 γρ. αυτά δημιουργούμε ένα μπαστουνάκι διαμέτρου 1-1,5 εκ. και το τυλίγουμε πάρα πολύ καλά με μία μεμβράνη. Τα βάζουμε και τα δύο στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα.

Όταν έχει σφίξει η ζύμη μας, αφαιρούμε από το ψυγείο και βγάζουμε την μεμβράνη από τη ζύμη μας. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας, ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και ανοίγουμε την ζύμη μας με τη βοήθεια του πλάστη (δεν μας πειράζει να σπάσει).

Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στη αλευροβουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. Ότι περισσεύει το στρώνουμε στην φόρμα με τα χέρια δημιουργώντας και ένα τοίχωμα γύρω γύρω ύψους 2 εκ.. Ρίχνουμε την μαρμελάδα φράουλα και φροντίζουμε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Παίρνουμε τα 100 γρ. ζύμη που είχαμε κάνει μπαστουνάκι και τα κόβουμε σε μικρά δισκάκια-φέτες (12 κομμάτια) και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.

Χρησιμοποιούμε το ασπράδι που είχαμε κρατήσει και με ένα πινέλο αλείφουμε το κάθε δισκάκι-φέτα από πάνω και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-40 λεπτά, να πάρει ωραίο χρώμα. Τοποθετούμε τη φόρμα σε ψηλή θέση για να ψηθεί καλά και η πάστα φλώρα να είναι τραγανή και από κάτω.

Αφού ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει καλά γιατί όταν το βγάλουμε από τον φούρνο η μαρμελάδα θα είναι λίγο ρευστή. Αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Πηγή: akispetretzikis.com

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.