ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γυναικολογική υγεία ενάντια στις λοιμώξεις και σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατευθεί.

Γυναικολογική υγεία ενάντια στις λοιμώξεις και  σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή

Όταν μια γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει μια φυσιολογική υγρασία στον κόλπο της. Η ποσότητα των εκκρίσεων είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από τα επίπεδα των ορμονών που έχει. Έτσι, κάθε γυναίκα αναγνωρίζει τη φυσιολογική για εκείνη ποσότητα και σύσταση των κολπικών εκκρίσεων, που είναι χαρακτηριστικές για κάθε μια ξεχωριστά.

Οι εκκρίσεις προστατεύουν τον κόλπο από μολύνσεις. Όπως οι εκκρίσεις βγαίνουν από τον κόλπο, συμπαρασύρουν και απομακρύνουν τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί και έτσι βοηθούν τον κόλπο να «αυτοκαθαρίζεται». Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι εκκρίσεις και για την ερωτική επαφή, καθώς λειτουργεί ως φυσικό λιπαντικό και μειώνει την τριβή, που θα προκαλούσε πόνο. Έτσι επιτρέπει την ερωτική ευχαρίστηση.

Είναι γνωστό ότι ο γυναικείος κόλπος δεν έχει τις ίδιες εκκρίσεις σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Εκτός φυσικά από τις ημέρες της περιόδου, ο κόλπος της γυναίκας είναι πλούσιος σε εκκρίσεις τις ημέρες που γίνεται η ωοθυλακιορρηξια, δηλαδή στις «γόνιμες ημέρες» της. Αντίθετα, αμέσως μετά την περίοδο, ο κόλπος είναι πιο ξηρός με ελάχιστες ή ακόμα και καθόλου εκκρίσεις. Παρομοίως, λίγο πριν την επόμενη περίοδο, ο κόλπος έχει λίγες και πιο παχύρευστες εκκρίσεις. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις των ορμονών της γυναίκας κατά τη διάρκεια του «κύκλου» και κυρίως των οιστρογόνων, δηλαδή των «γυναίκειων» ορμονών της. Αυτό εξηγεί και την ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα οιστρογόνα ουσιαστικά εξαφανίζονται και η ξηρότητα του κόλπου κάνει την ερωτική επαφή επώδυνη.

Ο φυσικότερος και απλούστερος τρόπος για να μειωθεί η τριβή κατά την ερωτική επαφή είναι η χρήση λιπαντικών, κυρίως σε μορφή κολπικής γέλης (gel). Τα λιπαντικά βοηθούν στην ερωτική ευχαρίστηση, αλλά πρέπει να είναι συμβατά με τη χρήση προφυλακτικού, να μην έχουν αλλεργιογόνα συστατικά ή χρωστικές, και να μην αλλοιώνουν το φυσιολογικό pH του κόλπου.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εφύγρανση του κόλπου είναι και η παρουσία (τόσο η ποσότητα όσο και το είδος) του μικροβιώματος του κόλπου, γνωστού και ως φυσιολογική χλωρίδα. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο όλων των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο σώμα μας και που έχουν προστατευτικό ρόλο. Αυτά τα φυσιολογικά μικρόβια εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια να αναπτυχθούν και έτσι δρουν προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.

Για να αναπτυχθεί ευκολότερα και αποτελεσματικότερα το μικροβίωμα του κόλπου, σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα πρεβιοτικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τα απαραίτητα συστατικά που θρέφουν τα φυσιολογικά, «καλά» μικρόβια του κόλπου, που προστατεύουν από την ανάπτυξη των παθογόνων, ¨κακών¨ μικροβίων, που προκαλούν κολπίτιδες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση πρεβιοτικών προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, μετά από θεραπείες με αντιβιοτικά ή σε περιπτώσεις που εμφανίζονται κολπίτιδες ανά τακτά, πολύ συχνά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, από τη σωστή ανάπτυξη του μικροβιώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η υγρασία ή αντίθετα η ξηρότητα στον κόλπο. Όταν οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται αμέσως μετά τις ημέρες της περιόδου, η ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με τη βοήθεια από την προσθήκη των πρεβιοτικών, μπορεί να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στον κόλπο, προσφέροντας έτσι πιο ανώδυνες και ευχάριστες ερωτικές επαφές.

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατεύσει τη γυναικολογική υγεία της ενάντια στις λοιμώξεις και ταυτόχρονα να αυξήσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή της.

Φωτό: @marustereo

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Οκτ 2024

Πότε τα σχόλια γίνονται κριτική; Πώς να μιλήσεις σε κάποιον χωρίς να γίνεις τοξική

Πώς θα επικοινωνήσεις τις παρατηρήσεις που έχεις στο μυαλό σου, χωρίς να φανείς επιθετική;

22 Οκτ 2024

Πώς να διατηρήσεις ενέργεια όλη μέρα χωρίς υπερβολικό καφέ

Με αυτές τις συμβουλές, μπορείς να διατηρείς την ενέργειά σου όλη μέρα, χωρίς να χρειάζεσαι υπερβολικό καφέ.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2024

Γυναικολογικοί καρκίνοι: 4 αρχές που πρέπει να ακολουθείς για να φροντίσεις τον εαυτό σου

Η φροντίδα της υγείας σου δεν είναι απλώς ευθύνη του γιατρού.

21 Οκτ 2024

Ο Πολ Μεσκάλ δηλώνει "άλλος άνθρωπος" μετά το σερί των επιτυχιών του

Πως η δημοφιλία είναι δίκοπο μαχαίρι ομολογεί πως αντιλαμβάνεται, τώρα, ο Ιρλανδός ηθοποιός όπως εκμυστηρεύτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

21 Οκτ 2024

Υπάρχει τρόπος να χάσεις λίπος χωρίς να χάσεις μυϊκή μάζα; O ειδικός απαντά

Η συμβουλή από έναν ειδικό είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις.

21 Οκτ 2024

7ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Μαγεία και δημιουργία στη μεγάλη οθόνη

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για 7η φορά με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ευαισθητοποίηση στα νέα κοινά, προσφέροντας μικρού μήκους ταινίες που εξερευνούν θέματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

21 Οκτ 2024

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις για ίσια πλάτη από τη Χριστίνα Μαυρίδου

Κάνε αυτές τις 5 καλύτερες ασκήσεις για πλάτη από 2 σετ των 10-12 επαναλήψεων.

21 Οκτ 2024

"Blues Connoisseurs": Blues με swing διάθεση από το τρίο του Ανδρέα Γκομόζια στο Theatre of the No

Το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνα παρουσιάζει τους "Blues Connoisseurs" του Ανδρέα Γκομόζια, σε μια σειρά εμφανίσεων γεμάτες από μελωδίες blues και jazz με έντονο το αίσθημα του swing.

21 Οκτ 2024

6 λόγοι που είσαι ακατάστατη και δεν έχουν καμία σχέση με την τεμπελιά

Η ακαταστασία δεν είναι πάντα σημάδι τεμπελιάς – μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους λόγους. Δες τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το χάος στο σπίτι σου.

21 Οκτ 2024

Το μυστικό για να είσαι 13 χρόνια νεότερη στο μυαλό

Αυτή η συνήθεια έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι νομίζαμε, ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία και κρατώντας μας "νεότερους" στο μυαλό.

21 Οκτ 2024

Ιστορικές ταβέρνες και μαγειρεία της Αθήνας

Γευστικά τοπόσημα παραδοσιακής νοστιμιάς σε μια πρωτεύουσα που αλλάζει διαρκώς.