ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γρίπη «Αρμαγεδδών»: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να αντιμετωπίσεις την πιο επικίνδυνη ίωση

Η γρίπη «Αρμαγεδδών»  όπως έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες σαρώνει ήδη το νότιο ημισφαίριο με 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι.

Γρίπη «Αρμαγεδδών»: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να αντιμετωπίσεις την πιο επικίνδυνη ίωση

Δύσκολα ξεκίνησε ο χειμώνας, από το φθινόπωρο κιόλας. Η «ιλαρά» βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα ως τις 28 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 196 κρούσματα ιλαράς. Προειδοποιήσεις ήρθαν και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν για την επέλαση της γρίπης με το όνομα flu-mageddon.

Η γρίπη «Αρμαγεδδών» όπως έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες σαρώνει ήδη το νότιο ημισφαίριο με 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι. Ενώ υπάρχει φόβος για συνδυασμό της ιλαράς και της επιδημίας γρίπης. Το στέλεχος της γρίπης που φαίνεται να επικρατεί είναι – το Α [Η3Ν2] – και ομάδες κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι από 80 ετών και πάνω και τα παιδιά 5 έως 9 ετών.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστάται η θωράκιση του πληθυσμού – με «αντιγριπικό εμβόλιο» – καθώς η μόνη προστασία είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Πληροφορίες για την «εποχική» γρίπη:

Στη χώρα μας η περίοδος της «εποχικής γρίπης» διαδράμει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε μέρες μετά ή μέσω της επαφής με «μολυσμένη επιφάνεια».

Τα συμπτώματα διαρκούν από – 2 έως 7 ημέρες – & οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μια έως δύο εβδομάδες.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Έντονη καταβολή
  • Φαρυγγαλγία
  • Έχουν παρατηρηθεί συνήθως στα παιδιά προβλήματα και στο γαστρεντερικό.
  • Επιπλοκές της γρίπης:
  • Μικροβιακή πνευμονία
  • Αφυδάτωση
  • Κρίσεις άσθματος σε άτομα με «βρογχικό άσθμα»
  • Επιδείνωση της «καρδιακής ανεπάρκειας»
  • Παρόξυνση της «χρόνιας βρογχίτιδας»
  • Απορύθμιση του «σακχαρώδη διαβήτη»

Δείτε ένα ρεπορτάζ πριν δύο μήνες για την γρίπη Αρμαγεδδών:

Πηγή: doryforos.gr

Read Next

19 Ιαν 2026

Τα Thessaloniki Walking Tours κατεβαίνουν στην Αθήνα

Ένα τετραήμερο πρόγραμμα με περιπάτους και επισκέψεις σε μνημεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος θα λάβει χώρα από τις 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

19 Ιαν 2026

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Η τελευταία σεζόν του Queer Eye, μία πολυσυζητημένη πρεμιέρα και άλλα.

Περισσότερα από

Life

19 Ιαν 2026

"Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ" ξανά στον Σταυρό του Νότου

Η Stand-Up παράσταση "ΟΠΕΚΕΜΠΛΕ" επιστρέφει γεμάτη χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και καυστικό πολιτικό σχολιασμό. Παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη με διαφορετικούς καλεσμένους.

19 Ιαν 2026

Ποιος είναι ο Akylas που έκανε τους πάντες να ουρλιάζουν "Φέρτο" για τη Eurovision 2026;

Το viral "Ferto", η εκρηκτική παρουσία και η προσωπική ιστορία πίσω από το απόλυτο φαβορί για την φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό

19 Ιαν 2026

Ο Γιάννης Οικονομίδης και το βιβλίο-ορόσημο της ζωής του

Καλεσμένος της Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), ο δημοφιλής σκηνοθέτης συζητά την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το εμβληματικό βιβλίο του Ernesto Sabato, "Περί ηρώων και τάφων".

19 Ιαν 2026

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

19 Ιαν 2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

19 Ιαν 2026

Τα νέα εστιατόρια που πολύ σύντομα έρχονται στην Αθήνα

Καινούρια χρονιά με ολόφρεσκες αφίξεις: Τα μέρη που καταφθάνουν πολύ σύντομα στην πόλη.

19 Ιαν 2026

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

19 Ιαν 2026

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

19 Ιαν 2026

Νέα γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας που ενώνει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη

Τα δρομολόγια συνδέονται άμεσα με τους σταθμούς του μετρό, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση με 5 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.