Από την Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο, λέκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διπλωματούχο American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism (endodiabetes.gr)
Η ινσουλίνη είναι μια βασική ορμόνη του μεταβολισμού, που παράγεται από το πάγκρεας όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, ώστε να βοηθήσει τα κύτταρα να προσλάβουν τη γλυκόζη και να τη χρησιμοποιήσουν. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα του ήπατος, των μυών και του λιπώδους ιστού δεν ανταποκρίνονται στη δράση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, την περαιτέρω αύξηση της ινσουλίνης και τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που οδηγεί σε μεταβολικές επιπλοκές, όπως η αύξηση του βάρους, ο προδιαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνεται σημαντικά από την παχυσαρκία, ενώ είναι πολύ συχνή σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η πιθανότητα για αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνεται με την ηλικία και τη διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες, την καθιστική ζωή και το αυξημένο στρες. Κάτι ακόμα που αξίζει να γνωρίζουμε είναι πως τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της παχυσαρκίας και τη μεγαλύτερη ηλικία των ζευγαριών που επιθυμούν εγκυμοσύνη, έχει καταστεί ένα από τα βασικά εμπόδια στη σύλληψη.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr
Κεντρική φωτογραφία :