ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί το κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται ποτέ παγωμένο

Η χαμηλή θερμοκρασία καλύπτει τα ελαττώματα ενός μέτριου κρασιού, αλλά κρύβει τα αρώματα ενός καλού

Γιατί το κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται ποτέ παγωμένο

Όσο ακόμα κάνει ζέστη, αυτό που συχνά επιθυμούμε είναι ποτήρι δροσερό άσπρο ή ροζέ κρασί να μας αναζωογονήσει. Αν, όμως, το ψύξουμε λανθασμένα, μπορεί να χάσουμε πολλά από τη γεύση και τη μυρωδιά του.

Αυτό που κάνει το κρασί τόσο απολαυστικό και αγαπητό στους περισσότερους είναι το πόσο «ζωντανό» είναι, τόσο στο μπουκάλι, όσο και στο ποτήρι. Πάντα εξελίσσεται κι όταν αφαιρέσουμε το φελλό κι αφήσουμε χώρο στο οξυγόνο, αρχίζει να απελευθερώνει τις γεύσεις και τα αρώματά του, αυτά που τόσο αγαπάμε, από ανανά και λεμόνι, μέχρι βερίκοκο και αχλάδι.

Όταν, όμως, το κρασί είναι κρύο (μιλάμε για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), όλες αυτές οι υπέροχες γεύσεις και αρώματα «κλειδώνονται». Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν το κρασί να δώσει το άρωμα του γρασιδιού ή την αναζωογονητική γεύση του λεμονιού κι αντί αυτού καταλήγουμε με ένα παγωμένο υγρό στο χέρι, το οποίο μπορεί να καταπραΰνει τη δίψα, αλλά δεν μας παρέχει καμία άλλη απόλαυση.

Γιατί το κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται ποτέ παγωμένο

Παρ’ όλο που το κρύο είναι πραγματικά απολαυστικό όταν ξέρετε ότι το κρασί δεν είναι πολύ καλό –αφού η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί και «κρύβει» τα ελαττώματά του- στην αντίθετη περίπτωση, σας στερεί το φάσμα των αρωμάτων και της γεύσης του, όπως συμβαίνει με κάθε τι παγωμένο.

Αν βρίσκεστε σε ένα καλό εστιατόριο ή wine bar, μπορείτε πιο εύκολα να βασιστείτε στους υπεύθυνους και στο ότι θα σας προσφέρουν το κρασί σας στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μόλις σας το ανοίξουν, θα το μεταφέρουν συνεχώς από τον πάγο στο τραπέζι σας, έτσι ώστε να παραμείνει στη σωστή θερμοκρασία. Αν, όμως, είστε μόνοι σας, κάπου π.χ. έξω κι έχετε ένα cooler με μπουκάλια, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε το μπουκάλι που θα πιείτε και να το αφήσετε έξω από το cooler για περίπου 15 λεπτά, πριν το ανοίξετε. Αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στο κρασί σας να ζεσταθεί και τελικά, έτσι ώστε να αποδώσει τα αρώματα και τις γεύσεις του.

Αν νιώσετε ότι το κρασί σας αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ, τότε ξαναβάλτε το στον πάγο για λίγο. Έτσι θα καταφέρετε να το διατηρήσετε δροσερό και αναζωογονητικό, αλλά όχι τόσο κρύο ώστε να μην το απολαύσετε.

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.