ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί το κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται ποτέ παγωμένο

Η χαμηλή θερμοκρασία καλύπτει τα ελαττώματα ενός μέτριου κρασιού, αλλά κρύβει τα αρώματα ενός καλού

Γιατί το κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται ποτέ παγωμένο

Όσο ακόμα κάνει ζέστη, αυτό που συχνά επιθυμούμε είναι ποτήρι δροσερό άσπρο ή ροζέ κρασί να μας αναζωογονήσει. Αν, όμως, το ψύξουμε λανθασμένα, μπορεί να χάσουμε πολλά από τη γεύση και τη μυρωδιά του.

Αυτό που κάνει το κρασί τόσο απολαυστικό και αγαπητό στους περισσότερους είναι το πόσο «ζωντανό» είναι, τόσο στο μπουκάλι, όσο και στο ποτήρι. Πάντα εξελίσσεται κι όταν αφαιρέσουμε το φελλό κι αφήσουμε χώρο στο οξυγόνο, αρχίζει να απελευθερώνει τις γεύσεις και τα αρώματά του, αυτά που τόσο αγαπάμε, από ανανά και λεμόνι, μέχρι βερίκοκο και αχλάδι.

Όταν, όμως, το κρασί είναι κρύο (μιλάμε για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), όλες αυτές οι υπέροχες γεύσεις και αρώματα «κλειδώνονται». Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν το κρασί να δώσει το άρωμα του γρασιδιού ή την αναζωογονητική γεύση του λεμονιού κι αντί αυτού καταλήγουμε με ένα παγωμένο υγρό στο χέρι, το οποίο μπορεί να καταπραΰνει τη δίψα, αλλά δεν μας παρέχει καμία άλλη απόλαυση.

Γιατί το κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται ποτέ παγωμένο

Παρ’ όλο που το κρύο είναι πραγματικά απολαυστικό όταν ξέρετε ότι το κρασί δεν είναι πολύ καλό –αφού η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί και «κρύβει» τα ελαττώματά του- στην αντίθετη περίπτωση, σας στερεί το φάσμα των αρωμάτων και της γεύσης του, όπως συμβαίνει με κάθε τι παγωμένο.

Αν βρίσκεστε σε ένα καλό εστιατόριο ή wine bar, μπορείτε πιο εύκολα να βασιστείτε στους υπεύθυνους και στο ότι θα σας προσφέρουν το κρασί σας στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μόλις σας το ανοίξουν, θα το μεταφέρουν συνεχώς από τον πάγο στο τραπέζι σας, έτσι ώστε να παραμείνει στη σωστή θερμοκρασία. Αν, όμως, είστε μόνοι σας, κάπου π.χ. έξω κι έχετε ένα cooler με μπουκάλια, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε το μπουκάλι που θα πιείτε και να το αφήσετε έξω από το cooler για περίπου 15 λεπτά, πριν το ανοίξετε. Αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στο κρασί σας να ζεσταθεί και τελικά, έτσι ώστε να αποδώσει τα αρώματα και τις γεύσεις του.

Αν νιώσετε ότι το κρασί σας αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ, τότε ξαναβάλτε το στον πάγο για λίγο. Έτσι θα καταφέρετε να το διατηρήσετε δροσερό και αναζωογονητικό, αλλά όχι τόσο κρύο ώστε να μην το απολαύσετε.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.