Και ξαφνικά, μέσα σε μία νύχτα, τα ολλανδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με άντρες που κρατιούνται χέρι - χέρι. Μία αυθόρμητη κίνηση που ξεκίνησε μαζικά ως κίνηση διαμαρτυρίας αλλά και αλληλεγγύης στο περιστατικό όπου ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων ξυλοκοπήθηκε βάναυσα επειδή ήταν πιασμένοι από το χέρι δημοσίως.  

Το συμβάν σημειώθηκε στην πόλη Amhem όταν οι Jasper Vernes-Sewratan και Ronnie Sewratan-Verne περπατούσαν αμέριμνοι, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου και δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα αγνώστων, νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Όπως δήλωσε ο Jasper, οι δυο τους δεν συνηθίζουν γενικά να κρατιούνται από το χέρι δημοσίως επειδή δεν θέλουν να προκαλούν. «Είχαμε περάσει όμως ένα υπέροχο βράδυ, ήταν αργά και νομίζαμε πως ήμασταν μόνοι. Πριν καλά το καταλάβω, είχα βρεθεί στο έδαφος και πάλευα με τρεις άντρες που είχαν πέσει πάνω μου». 

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, λοιπόν, η Ολλανδή δημοσιογράφος Barbara Berend απηύθυνε έκκληση προς του άντρες να κρατηθούν από το χέρι δημοσίως και να φωτογραφηθούν, κοινοποιώντας μετά την φωτογραφία με το hashtag #allemannenhandinhand (#allmenhandinhand

 Πρώτος ανταποκρίθηκε ο Ολλανδός πολιτικός Alexander Pechtold, αρχηγός του κόμματος των Δημοκρατικών, ο οποίος δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία του μαζί με τον Wouter Koolmees, μέλος του κόμματος, να κρατιούνται από το χέρι λίγο πριν μπουν σε μια σύσκεψη. «Σταματήστε τη βία ενάντια στους ομοφυλόφιλους», έγραψε στο μήνυμα που συνόδευσε την ανάρτησή του.    

Το ίδιο έκανε και ο Ahmed Marcouch, μέλος του κόμματος των Εργατικών, που φωτογραφήθηκε πιασμένος από το χέρι με μια ομάδα ανθρώπων. «Χέρι- χέρι με ομοφυλόφιλους και δίπλα- δίπλα ενάντια στις διακρίσεις ως ποινικό αδίκημα. Μαζί για την ελευθερία, την ισότητα και αδελφότητα», σχολίασε στην φωτογραφία του στο Twitter. 

Αλλά και οι παίκτες της ολλανδικής ομάδας ποδοσφαίρου N.E.C. Nijmegen φωτογραφήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο έξω από το στάδιο,ενώ και η Αστυνομία της χώρας συμμετείχε στην πρωτοβουλία, ανεβάζοντας στο Instagram μια φωτογραφία με άντρες αστυνομικούς πιασμένους από το χέρι.  

Αντίστοιχες φωτογραφίες δημοσίευσαν επίσης η Ιατρική Σχολή, η αεροπορική εταιρία Transavia, ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά και δεκάδες Ολλανδοί που ζουν και εργάζονται εκτός χώρας, καταδικάζοντας την ομοφοβία.

 

TAGS