ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;»

Η Ελεονώρα Μελέτη, μας καλεί σε μία ενδοσκόπηση με απώτερο σκοπό την προσωπική μας ψυχική ευημερία.

«Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;»

Νιώθεις κάποιες φορές πως οποιαδήποτε κίνησή σου μπορεί εύκολα να δεχθεί κριτική; Από τα πιο επιφανειακά, όπως το πώς επέλεξες να ντυθείς, μέχρι τα πιο ουσιαστικά, όπως το πώς επιλέγεις να ζεις τη ζωή σου;

Πόσο πολύ μας ορίζουν τελικά οι ταμπέλες που μας βάζουν οι άλλοι; Αν έχεις δώσει προτεραιότητα στην καριέρα σου και δεν επιθυμείς να κάνεις οικογένεια, δέχεσαι κριτική. Από τους πάντες. Από τον οικογενειακό σου κύκλο, τους φίλους σου, τους συναδέλφους σου. «Μα καλά, πότε περιμένει να κάνει παιδιά; Νομίζει ότι θα έχει άπλετο χρόνο;» Δεν γλιτώνεις όμως ακόμα κι αν επιλέξεις να κάνεις οικογένεια – πάντα κάτι θα βρεθεί να σχολιαστεί. Ό,τι κι αν κάνεις. Και εσύ πώς νιώθεις για όλα αυτά; Σε έχουν ρωτήσει ποτέ;

«Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;»

Κάπως σαν να πνίγεσαι; Γιατί να μας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων;

Ίσως φταίει που, από παιδιά ακόμα, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε θέτουν ως απώτερο στόχο στη ζωή μιας γυναίκας τον γάμο και την οικογένεια. Ταινίες, παραμύθια, αντιλήψεις που περνούν από γενιά σε γενιά πλάθουν ένα ιδανικό πρότυπο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα. Αυτό γίνεται εντονότερο στις μέρες μας με τα social media να αναπαράγουν διαρκώς αυτό το πρότυπο τελειότητας.

Ταινίες, παραμύθια, αντιλήψεις που περνούν από γενιά σε γενιά πλάθουν ένα ιδανικό πρότυπο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα. Αυτό γίνεται εντονότερο στις μέρες μας με τα social media να αναπαράγουν διαρκώς αυτό το πρότυπο τελειότητας.

Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα νιώθεις αβοήθητη και μόνη.

Η Ελεονώρα Μελέτη με το πρώτο της βιβλίο Γυναίκα ψάχνει… είναι εδώ για να σου πει ότι δεν είσαι μόνη.

Σαν να γράφει στο ημερολόγιό της, μέσα από το βιβλίο της μιλά για τους φόβους, τις σκέψεις και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της όταν δεν ακολουθεί τα κλισέ πρότυπα. Το κύριο πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι πολύ προσωπικές επιλογές στη ζωή μιας γυναίκας καταλήγουν να αντιμετωπίζονται πιο οικογενειακά-κοινωνικά, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης.

Πρέπει επιτέλους να ακουστεί πως είναι εντάξει όποια επιλογή και αν κάνεις.

Στη συνέχεια παντρεύεσαι και κάνεις παιδί. Και όλοι περιμένουν την τέλεια «μαμά». Η Ελεονώρα Μελέτη μιλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της για τη δική ψυχοσύνθεση, και κυρίως για το πώς άλλαξε όταν έγινε μητέρα. Ενώ η μητρότητα θεωρείται ως ο αναμενόμενος προορισμός για τις γυναίκες, κάπως δεν επιτρέπεται να μιλούν για τα αρνητικά τους συναισθήματα και τις αρνητικές τους σκέψεις, για το άγχος που μπορεί να αισθάνονται.

Ήξερα όμως ότι είχα τεράστιο θυμό και δυσθυμία. Στον εαυτό μου μάλιστα δεν έλεγα το ίδιο ψέμα. Μπορούσα να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου, να τα κατονομάσω· αυτό που δεν μπορούσα να κάνω ήταν να τα δικαιολογήσω, να τα ερμηνεύσω. Ένιωθα μέσα στην ίδια μέρα χαρά, έρωτα και ευτυχία, μαζί με θλίψη, απογοήτευση και πανικό. Ήμουν ερωτευμένη με το παιδί μου, αλλά φερόμουν σαν να μην αγαπάω τον εαυτό μου.

Ήξερα όμως ότι είχα τεράστιο θυμό και δυσθυμία. Στον εαυτό μου μάλιστα δεν έλεγα το ίδιο ψέμα. Μπορούσα να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου, να τα κατονομάσω· αυτό που δεν μπορούσα να κάνω ήταν να τα δικαιολογήσω, να τα ερμηνεύσω. Ένιωθα μέσα στην ίδια μέρα χαρά, έρωτα και ευτυχία, μαζί με θλίψη, απογοήτευση και πανικό. Ήμουν ερωτευμένη με το παιδί μου, αλλά φερόμουν σαν να μην αγαπάω τον εαυτό μου.

Δεν είναι καιρός λοιπόν η κοινωνία να αλλάξει; Και αν αυτή αλλάζει με ρυθμούς αργούς, μπορούμε να αλλάξουμε εμείς. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για όσα μας δυσκολεύουν ανοιχτά. Ας αρχίσουμε να στηρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε η μία την άλλη με αποδοχή και αγάπη, χωρίς να δίνουμε βάση στις ταμπέλες που μας βάζει η κοινωνία, χωρίς κριτική.

Και το μήνυμα που αφήνει το βιβλίο… είναι θετικό. Είναι εντάξει όποια επιλογή κι αν κάνεις. Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι αποδεκτή για αυτό ακριβώς που είναι.

Το βιογραφικό μυθιστόρημα της Ελεονώρας Μελέτη Γυναίκα ψάχνει… κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.