ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φτιάξε λαχταριστό καταΐφι κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης και τυρί που λιώνει στο στόμα

Από τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά.

Φτιάξε λαχταριστό καταΐφι κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης και τυρί που λιώνει στο στόμα

Μερίδες: 10-15, Προετοιμασία: 20΄, Aναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 12΄ κάθε δόση (στο τηγάνι) ή 30΄ (στο φούρνο)

Υλικά

-1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (450-500 γρ.)

-150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

-400 γρ. τυρί κρέμα

Σιρόπι

-300 γρ. νερό

-200 γρ. ζάχαρη

-1/2 λεμόνι, τον χυμό του

Σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 2 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Κιουνεφέ
Βάζουμε το φύλλο κανταΐφι σε μια επιφάνεια κοπής και μαδάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις ίνες με τα χέρια μας για να τις ξεμπλέξουμε. Έπειτα τις ψιλοκόβουμε λίγο μ’ ένα μαχαίρι ώστε να μην είναι μακριές. Μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά κιουνεφέ σε τηγανάκι ή σε πυρίμαχα σκεύη. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι ίδια και για τα δύο:

  • Σ’ ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (να μην κάψει). Αλείφουμε ένα μικρό τηγάνι ή πυρίμαχα φορμάκια με λίγο βούτυρο, παίρνουμε μια μικρή τούφα κανταΐφι, την απλώνουμε στο σκεύος και την πιέζουμε πολύ καλά ώστε να γίνει επίπεδη και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Μ’ ένα πινέλο τη ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, ώστε να βραχεί ελαφρώς.
  • Χτυπάμε το τυρί με το μίξερ χειρός ή με αυγοδάρτη, ώστε να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα, παίρνουμε μια κουταλιά σούπας από αυτό και την απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι. Σκεπάζουμε με μια άλλη τούφα κανταΐφι, έτσι ώστε να μη μένουν κενά. Πιέζουμε το κιουνεφέ με την παλάμη πολύ καλά ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδο και συμπαγές. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο με το πινέλο και βάζουμε το γλυκό για μισή ώρα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
  • Αν χρησιμοποιήσαμε τηγάνι, τηγανίζουμε στο γκαζάκι σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Γυρνάμε προσεκτικά το κιουνεφέ με μια λαβίδα και το τηγανίζουμε και από την άλλη μεριά, έως ότου πάρει χρώμα το κανταΐφι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Αν χρησιμοποιήσαμε φορμάκια, φτιάχνουμε τα κιουνεφέ και τα βάζουμε όλα μαζί σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 170οC για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους. Μόλις είναι έτοιμα τα κιουνεφέ, τα σιροπιάζουμε αμέσως με λίγο κρύο σιρόπι και σερβίρουμε αμέσως.

Tips

  • Κανονικά το κιουνεφέ παρασκευάζεται με ένα τυρί που μοιάζει με μοτσαρέλα, σαν το ποντιακό γαΐς. Για ευκολία, όμως, σας δίνουμε μια συνταγή με τυρί κρέμα, που βρίσκουμε σε όλα τα σουπερμάρκετ.
  • Είναι ένα κλασικό γλυκό εστιατορίου, τρώγεται ζεστό, γι’ αυτό και προετοιμάζεται και ψήνεται λίγο πριν το σερβίρισμα. Συνήθως το σερβίρουν σε ατομικά τηγανάκια.
  • Επειδή στο σπίτι δεν διαθέτουμε τόσα μικρά τηγάνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο μεγαλύτερα ή να φτιάξουμε το κιουνεφέ σε μεγάλο ταψί (30×40 εκ.). Θα το ψήσουμε στους 160οC για 45 λεπτά και θα το σιροπιάσουμε με ζεστό το σιρόπι.

Δες ένα βίντεο:

* Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου

Read Next

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.