ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φτιάξε λαχταριστό καταΐφι κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης και τυρί που λιώνει στο στόμα

Από τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά.

Φτιάξε λαχταριστό καταΐφι κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης και τυρί που λιώνει στο στόμα

Μερίδες: 10-15, Προετοιμασία: 20΄, Aναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 12΄ κάθε δόση (στο τηγάνι) ή 30΄ (στο φούρνο)

Υλικά

-1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (450-500 γρ.)

-150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

-400 γρ. τυρί κρέμα

Σιρόπι

-300 γρ. νερό

-200 γρ. ζάχαρη

-1/2 λεμόνι, τον χυμό του

Σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 2 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Κιουνεφέ
Βάζουμε το φύλλο κανταΐφι σε μια επιφάνεια κοπής και μαδάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις ίνες με τα χέρια μας για να τις ξεμπλέξουμε. Έπειτα τις ψιλοκόβουμε λίγο μ’ ένα μαχαίρι ώστε να μην είναι μακριές. Μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά κιουνεφέ σε τηγανάκι ή σε πυρίμαχα σκεύη. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι ίδια και για τα δύο:

  • Σ’ ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (να μην κάψει). Αλείφουμε ένα μικρό τηγάνι ή πυρίμαχα φορμάκια με λίγο βούτυρο, παίρνουμε μια μικρή τούφα κανταΐφι, την απλώνουμε στο σκεύος και την πιέζουμε πολύ καλά ώστε να γίνει επίπεδη και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Μ’ ένα πινέλο τη ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, ώστε να βραχεί ελαφρώς.
  • Χτυπάμε το τυρί με το μίξερ χειρός ή με αυγοδάρτη, ώστε να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα, παίρνουμε μια κουταλιά σούπας από αυτό και την απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι. Σκεπάζουμε με μια άλλη τούφα κανταΐφι, έτσι ώστε να μη μένουν κενά. Πιέζουμε το κιουνεφέ με την παλάμη πολύ καλά ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδο και συμπαγές. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο με το πινέλο και βάζουμε το γλυκό για μισή ώρα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
  • Αν χρησιμοποιήσαμε τηγάνι, τηγανίζουμε στο γκαζάκι σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Γυρνάμε προσεκτικά το κιουνεφέ με μια λαβίδα και το τηγανίζουμε και από την άλλη μεριά, έως ότου πάρει χρώμα το κανταΐφι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Αν χρησιμοποιήσαμε φορμάκια, φτιάχνουμε τα κιουνεφέ και τα βάζουμε όλα μαζί σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 170οC για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους. Μόλις είναι έτοιμα τα κιουνεφέ, τα σιροπιάζουμε αμέσως με λίγο κρύο σιρόπι και σερβίρουμε αμέσως.

Tips

  • Κανονικά το κιουνεφέ παρασκευάζεται με ένα τυρί που μοιάζει με μοτσαρέλα, σαν το ποντιακό γαΐς. Για ευκολία, όμως, σας δίνουμε μια συνταγή με τυρί κρέμα, που βρίσκουμε σε όλα τα σουπερμάρκετ.
  • Είναι ένα κλασικό γλυκό εστιατορίου, τρώγεται ζεστό, γι’ αυτό και προετοιμάζεται και ψήνεται λίγο πριν το σερβίρισμα. Συνήθως το σερβίρουν σε ατομικά τηγανάκια.
  • Επειδή στο σπίτι δεν διαθέτουμε τόσα μικρά τηγάνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο μεγαλύτερα ή να φτιάξουμε το κιουνεφέ σε μεγάλο ταψί (30×40 εκ.). Θα το ψήσουμε στους 160οC για 45 λεπτά και θα το σιροπιάσουμε με ζεστό το σιρόπι.

Δες ένα βίντεο:

* Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.