ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ένας φαύλος κύκλος με υπεύθυνο τον άνθρωπο»: Ένας ειδικός αναλύει τις επιθέσεις σκύλων σε παιδιά

Ο κτηνίατρος συμπεριφοριστής δρ Χρήστος Καραγιάννης εξηγεί τα αίτια του φαινομένου και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε ως κηδεμόνες σκύλων ή ως γονείς.

«Ένας φαύλος κύκλος με υπεύθυνο τον άνθρωπο»: Ένας ειδικός αναλύει τις επιθέσεις σκύλων σε παιδιά

Κάθε φορά που διαβάζουμε για μια νέα επίθεση σκύλου σε παιδί, ενίοτε με τραγικά αποτελέσματα, αρχίζουν πάντα οι ίδιες συζητήσεις στο διαδίκτυο, στις οποίες κάποιοι θα μιλήσουν για «επιθετικές ράτσες» και «άγρια σκυλιά» και «ευθανασία».

Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν εκ φύσεως επιθετικές φυλές και η ευθύνη μιας τέτοιας επίθεσης ενδεχομένως να βαραίνει όχι μόνο τον ιδιοκτήτη του σκύλου αλλά, εν μέρει, και το γονέα του παιδιού. Ο δρ Χρήστος Καραγιάννης, DVM, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS, κτηνίατρος συμπεριφοριστής (behaviour.gr), λύνει όλες τις απορίες μας και εξηγεί πώς θα προλάβουμε τέτοια ατυχήματα.

Γιατί είναι τόσο συχνές οι επιθέσεις σκύλων σε παιδιά;

«Η σχέση σκύλων και παιδιών είναι ιδιαίτερη και στην επικοινωνία τους συχνά υπάρχει πρόβλημα», εξηγεί ο δρ Καραγιάννης και προσθέτει: «Πολλοί σκύλοι δεν έχουν συνηθίσει την παρουσία και τη συμπεριφορά παιδιών με αποτέλεσμα κάποιοι να τα φοβούνται. Τα παιδιά δεν συμπεριφέρονται σαν ενήλικες: κάνουν απότομες κινήσεις, τρέχουν γρήγορα, κουνούν τα χέρια τους, ενώ η φωνή τους είναι υψηλής συχνότητας, στοιχεία που είναι πιθανό να τρομάξουν ένα σκύλο».

Από τη μία δηλαδή ο σκύλος μπορεί να εκλαμβάνει ένα παιδί ως «απειλή» και από την άλλη ένα παιδί, ειδικά αν είναι κάτω των 8 ετών, μπορεί άθελά του με τη συμπεριφορά του να ενοχλήσει ένα σκύλο και, χωρίς να καταλάβει ότι τον ενοχλεί, να συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά μέχρι 5 ετών δεν καταλαβαίνουν πως ένας σκύλος που τους δείχνει τα δόντια είναι απειλητικός: νομίζουν ότι τους χαμογελάει! Έτσι, ακόμα και ένας σκύλος που δεν είναι κατά κανόνα επιθετικός μπορεί, απέναντι στη συμπεριφορά ενός παιδιού και αφού έχει εξαντλήσει όλα τα «ειρηνικά» μέσα για να δείξει στο παιδί ότι είναι φοβισμένος και ενοχλημένος, να καταφύγει σε μια επιθετική συμπεριφορά.

Παίζει ρόλο αν ο σκύλος είναι της οικογένειας ή άγνωστος;

Όχι, απαντά ο δρ Καραγιάννης: «Τα συχνότερα ατυχήματα μεταξύ παιδιών και σκύλων γίνονται κατά κανόνα με το σκύλο του σπιτιού και με αγόρια μικρότερα από 8 χρόνων, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη και όχι με κάποιον άγνωστο σκύλο». Επίσης, δεν παίζει ρόλο αν ο σκύλος είναι εκπαιδευμένος ή όχι. «Δεν έχει σχέση αν ξέρει το “κάτσε”, το “μείνε” και άλλες εντολές με το αν θα φτάσει σε σημείο να δαγκώσει. Στο δάγκωμα φτάνει ένας σκύλος συνήθως λόγω κάποιων αρνητικών συναισθημάτων και εμπειριών», διευκρινίζει ο ειδικός. «Ο οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί κάποια μέρα να βγει από τα όριά του και να δαγκώσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι σκύλοι είναι επικίνδυνοι».

«Τα συχνότερα ατυχήματα μεταξύ παιδιών και σκύλων γίνονται κατά κανόνα με το σκύλο του σπιτιού και με αγόρια μικρότερα από 8 χρόνων, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη και όχι με κάποιον άγνωστο σκύλο»

Παίζει ρόλο η φυλή του σκύλου;

«Η φυλή του σκύλου δεν αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα για να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του», τονίζει ο δρ Καραγιάννης. «Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για τα οποία έχει δημιουργηθεί η κάθε φυλή, που μπορεί να είναι κοινά ανάμεσα στα μέλη της, όπως σκύλοι που έχουν αναπαραχθεί για να φυλάνε πρόβατα, να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι κ.λπ. Αυτά όμως αποτελούν πολύ συγκεκριμένες ιδιότητες και δεν σκιαγραφούν το χαρακτήρα του σκύλου, το αν π.χ. μια φυλή θα είναι πιο επιθετική από κάποια άλλη». Από γενετικής άποψης, σημαντικότερο ρόλο από τη φυλή παίζει η «γενετική γραμμή» ενός σκύλου, δηλαδή η άμεση οικογένειά του και οι κοντινοί συγγενείς του.

Γιατί όμως βλέπουμε συχνότερα επιθετικά π.χ. ντόμπερμαν παρά κόλεϊ;

«Άνθρωποι που θέλουν να έχουν επιθετικούς σκύλους παίρνουν σκύλους από φυλές που έχουν ακούσει και πιστεύουν ότι συμπεριφέρονται με επιθετικό τρόπο», εξηγεί ο δρ. Καραγιάννης.

«Με τη συμπεριφορά τους αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τους σκύλους, όντως, επιθετικούς. Ταυτόχρονα πιθανόν και κάποιοι εκτροφείς σκύλων να διαλέγουν να αναπαραγάγουν γεννήτορες με επιθετική συμπεριφορά, για να πουλήσουν πιο εύκολα τα κουτάβια στο συγκεκριμένο κοινό. Αποτέλεσμα αυτών είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, υπεύθυνος για τον οποίο είναι ο άνθρωπος». Όχι τυχαία λοιπόν σκύλοι της ίδιας φυλής σε κάποια άλλη χώρα με διαφορετικά στερεότυπα περί «επιθετικών φυλών» μπορεί να έχουν διαφορετική συμπεριφορά.

Πώς θα προλάβουμε μια επίθεση σκύλου σε παιδί;

«Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται στους σκύλους και πώς να αναγνωρίζουν τις προθέσεις τους, γιατί χωρίς την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση δεν είναι κάτι που μπορούν να γνωρίζουν από μόνα τους, ιδιαίτερα τα παιδιά μικρής ηλικίας.

»Ταυτόχρονα, όσοι έχουν σκύλους για φύλαξη ή σκύλους με επιθετική συμπεριφορά πρέπει να τους περιορίζουν αυστηρά όταν βρίσκονται παιδιά στον ίδιο χώρο.

»Επιπλέον κάθε σκύλος πρέπει να κοινωνικοποιείται με τα παιδιά από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία και να μαθαίνει ότι η ύπαρξη παιδιών στο χώρο είναι κάτι θετικό και όχι μια απειλή.

»Τέλος, ακόμα και αν γνωρίζουμε κάποιο σκύλο και πιστεύουμε ότι τον εμπιστευόμαστε, επ’ ουδενί δεν πρέπει να τον αφήνουμε μόνο του με κάποιο παιδί, ιδιαίτερα με παιδιά μικρότερα των 8 χρόνων. Ιδανικά, συνιστάται η ύπαρξη ενός ενήλικα για κάθε παιδί και ενός ενήλικα για κάθε σκύλο, δηλαδή δύο ενηλίκων σε περίπτωση που συνυπάρχουν ένα παιδί με ένα σκύλο, ώστε ο ένας να επιβλέπει το σκύλο και ο άλλος το παιδί.

»Πάνω απ’ όλα βέβαια -καταλήγει ο ειδικός- η αρμονική συνύπαρξη σκύλων και ανθρώπων είναι θέμα παιδείας, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, και σε αυτήν πρέπει να εστιάσουμε».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: www.tetrapodo.gr

Photo by Lauren McConachie on Unsplash

Read Next

20 Μαϊ 2024

Τελικά, να βάλουμε κολλαγόνο στον καφέ;

Θέλεις να πάρεις περισσότερο κολλαγόνο; Το μυστικό είναι να εκμεταλλευτείς τον πρωινό καφέ.

20 Μαϊ 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το Athens Comedy Festival 2024: Έρχεται η... τετραήμερη γιορτή γέλιου

To μεγαλύτερο φεστιβάλ κωμωδίας επιστρέφει σε 2 εβδομάδες με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και guests

Περισσότερα από

Life

18 Μαϊ 2024

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της "πέμπτης νόσου" που κόστισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών.

17 Μαϊ 2024

Favela x Strofilia: Μία fashion συνεργασία για λεπτά γούστα

Μόδα και κρασί. Δυο αδιαμφισβήτητες απολαύσεις.

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.