ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ζαχαροπλαστείο στο Χολαργό που ροκάρει με κάθε τρόπο

Η Ρένα Οροκλού όταν έκρινε πως έπρεπε, άλλαξε σελίδα στην ζωή της, έφυγε από την διοργάνωση συναυλιών και ακολούθησε μια μεγάλη της αγάπη. Την ζαχαροπλαστική.

Ένα ζαχαροπλαστείο στο Χολαργό που ροκάρει με κάθε τρόπο
Ένα ζαχαροπλαστείο στο Χολαργό που ροκάρει με κάθε τρόπο

Κρυμμένη σε ένα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στον Χολαργό, η Ρένα Οροκλού δημιουργεί γλυκά που ξεχωρίζουν με το κέφι που σου δίνει η σιγουριά ότι έχεις ακολουθήσει αυτό που πάντα ήθελες στην ζωή σου. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι δημιουργίες της έχουν γίνει γνωστές σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Τελικά, τα όνειρα μπορεί να είναι φτιαγμένα από ζάχαρη και μέλι και οι μεγάλες αποφάσεις της ζωής μας να μην απατούν τίποτα περισσότερο από ένα καλό ξεσκόνισμα στις πιο βαθιές μας επιθυμίες.

-Πως αποφάσισες να αλλάξεις καριέρα;

Είχα, πάντα, στο μυαλό μου ότι θέλω να αφήσω τις συναυλίες μέχρι τα 40 μου. Η οικονομική κρίση με διευκόλυνε να το πάρω απόφαση. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και οι συναυλίες που γίνονταν όλο και πιο σπάνια, μου έστελναν το μήνυμα ότι καλό είναι να κρατήσω από αυτή την δουλειά τις καλές μου αναμνήσεις και να τολμήσω κάτι άλλο που αγαπούσα το ίδιο, την ζαχαροπλαστική. Έτσι, ξεκίνησα με ένα πολύ μικρό budget και έφτιαξα το εργαστήριο μου.

-Ρένα πως προέκυψε η ζαχαροπλαστική στην ζωή σου;

Δε νομίζω ότι προέκυψε ακριβώς. Απλά ήταν κάτι που πάντα αγαπούσα. Αυτά δεν προκύπτουν. Τα κουβαλάς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ήρθε απλά η ώρα που το ήθελα πολύ και αποφάσισα να το ζήσω.

-Πόσο καιρό ασχολείσαι επαγγελματικά με τα γλυκά;

Ξεκίνησα επαγγελματικά πριν 4 χρόνια και το 2013 έφτιαξα το εργαστήριο μου στον Χολαργό.

-Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να αλλάξει πορεία και να αρχίσει κάτι καινούριο;

Αν κάτι κρίνεται αναγκαίο, για διάφορους λόγους, δε νομίζω ότι είναι δύσκολο. Βάζεις το κεφάλι κάτω, αρχίζεις σκληρή δουλειά, κρατάς την αξιοπρέπειά σου και αλλάζεις σελίδα.

-Που νομίζεις ότι οφείλεται η επιτυχία σου;

Η όποια επιτυχία μου, μιας και θεωρώ ότι η λέξη επιτυχία είναι κατά κάποιο τρόπο ασαφής και υποκειμενική, ίσως οφείλεται στην απλότητα και την αμεσότητα του τρόπου που μαγειρεύουμε τα γλυκά μας. Αυτό νομίζω ότι μας διαφοροποιεί.

-Δοκιμάζεις νέες συνταγές ή πειραματίζεσαι πάνω σε συνταγές που έχουν φτάσει με τον χρόνο στα χέρια σου;

Φυσικά και τα δύο. Κάποια πράγματα δεν τα αλλάζουμε με τίποτα και κάποια άλλα συνεχώς ανανεώνονται για να προσφέρουμε καινούριες γεύσεις στους πελάτες μας.

-Πως επιλέγεις τις πρώτες ύλες σου;

Αυστηρά και με βασικό κριτήριο την ποιότητα και την φρεσκάδα. Ακολουθώ τη μυρωδιά, την υφή και στη συνέχεια κάνω τους συνδυασμούς που σκέφτομαι και φαντάζομαι.

-Έχεις κάποιο ιδιαίτερο υλικό που έχεις ανακαλύψει ότι αναδεικνύει τα γλυκά;

Το καλό φρέσκο βούτυρο, οι μυρωδιές των εσπεριδοειδών και τα μπαχαρικά!

-Υπάρχει κάποιος γαστρονομικός, ζαχαροπλαστικός προορισμός που θα ήθελες να επισκεφτείς για να εμπνευστείς;

Εδώ και χρόνια θέλω να κάνω ένα ταξίδι στο Βέλγιο και να παρακολουθήσω ίσως κάποια σεμινάρια αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμα λόγω έλλειψης χρόνου. Στο μέλλον ελπίζω να το καταφέρω.

-Πόση σημασία έχει η όμορφη εμφάνιση ενός γλυκού;

Νόμιζα ότι έχει μεγάλη αλλά τελικά ο κόσμος στον οποίο απευθύνομαι δίνει περισσότερο βάση στην γευστική κατάληξη. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα γλυκά μας είναι κακομούτσουνα. Απλώς, ακολουθούμε μια ….σπιτική αισθητική που είναι πιο οικεία στον πελάτη.

-Πιστεύεις ότι ένα γλυκό μπορεί να γλυκάνει την σχέση δυο ανθρώπων;

Όντας ρεαλίστρια, θα πω όχι. Δεν το πιστεύω. Μπορεί να είναι μια παραπάνω χαρά σε μια καλή σχέση στη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, αλλά δε σώζει ζωές. Μακάρι να μπορούσε…

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυκό και για ποιον λόγο;

Να πω την αλήθεια, δεν έχω ένα συγκεκριμένο γλυκό που προτιμώ. Είμαι μεγάλη γλυκατζού και μου αρέσουν όλα τα νόστιμα γλυκά αλλά έχω ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνα που δεν είναι υπερβολικά και δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη. Θα μπορούσα να πω ότι το αγαπημένο μου γλυκό είναι ένα καλό γλυκό!

-Τι πρέπει να προσέχει μια φιλόδοξη ζαχαροπλάστης;

Δε μου αρέσει καθόλου η έννοια της «φιλοδοξίας». Τουλάχιστον εμένα προσωπικά δε με τρέφει αυτό! Επομένως είμαι το λάθος άτομο να δώσει συμβουλές τέτοιου είδους!

-Πες μας ποιο γλυκό θα διάλεγες για να ολοκληρώσεις ένα κυριακάτικο γεύμα, ποιο για να συνοδέψεις το απογευματινό σου καφέ και ποιο για να απολαύσεις ένα κονιάκ το βράδυ.

Μετά από ένα Κυριακάτικο γεύμα και κατά τη διάρκεια του απογεύματος θα μπορούσα να φάω τα πάντα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην τάρτα λεμόνι . Είναι γνωστές οι Κυριακές για «καταστροφές». Με τον καφέ μου θα έτρωγα ένα μελομακάρονο και με το κονιάκ μου θα προτιμούσα ένα σοκολατάκι με μπαχαρικά.

-Τι γεύσεις προτιμούν οι άντρες και τι οι γυναίκες;

Στατιστικά οι άντρες είναι πιο φανατικοί με την σοκολάτα και οι γυναίκες λίγο πιο τολμηρές με τις πιο ανάλαφρες και κρεμώδεις γεύσεις. Βέβαια από την εμπειρία μου, τα τελευταία 3 χρόνια στο εργαστήριο, όλα αυτά έχουν επαναπροσδιοριστεί!

-Η μουσική συνοδεύει τις δημιουργίες σου. Όταν κλείνεσαι στο εργαστήριο για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο, επιλέγεις συγκεκριμένα κομμάτια, είδος ή καλλιτέχνη;

Ακούμε ραδιόφωνο και κατά καιρούς , επειδή μπουχτίζουμε με τα ίδια και τα ίδια, καμιά ιντερνετική λίστα με jazz και λίγο κλασσική μουσική.

-Έχεις όνειρα για ένα ακόμα μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο ή σου αρέσει αυτή η μικρή, κρυφή γωνιά στον Χολαργό;

Δεν ονειρεύομαι ακόμα τίποτα περισσότερο από αυτή τη μικρή, μυστική γωνιά. Ίσως να ήθελα να μεγαλώσει λίγο προς το πλάι. Μόνο αυτό. Με τρομάζει η μεγάλη έκθεση και νομίζω ότι θα μου κλέψει και το τελευταίο ίχνος ελευθερίας που μου δίνει αυτή η κατά κάποιον τρόπο, περιθωριοποίηση!

-Έχεις αλλάξει, ήδη, μια φορά πορεία στην ζωή σου. Αν σου προέκυπτε και δεύτερη ανάλογη διάθεση, που νομίζεις ότι θα κατευθυνόσουν;

Θα ήθελα να συνεχίσω με κάτι που να μη με κουράζει άλλο πια. Ίσως να γινόμουν γάτα και να μεγάλωνα σε ένα σπίτι με τζάκι, καναπέδες και ανθρώπους που να είναι καλοί και να μαγειρεύουν ωραία και μυρωδάτα φαγητά… Αν είχα αυτή τη δυνατότητα να αποποιηθώ την ανθρώπινη υπόσταση, για λίγα χρόνια, θα το επέλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη!

-Τα γλυκά παχαίνουν τελικά ή ό,τι ομορφαίνει την ζωή μας δεν έχει λόγο να υπολογίζεται σε θερμίδες;

Ναι τα γλυκά παχαίνουν. Ναι η ζωή μας δεν έχει κανένα λόγο να υπολογίζεται σε θερμίδες! Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του…

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία