ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο resto-bar στο Μετς «εξαπλώνει» τη Nikkei κουζίνα στην πόλη

Μια κουζίνα με ιστορία σε Ιαπωνία-Περού και φανατικούς λάτρεις. Μήπως ήρθε η ώρα να τη γνωρίσετε;

Ένα ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο resto-bar στο Μετς «εξαπλώνει» τη Nikkei κουζίνα στην πόλη

Ίσως έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλούν για τη Nikkei κουζίνα. Εκείνη που συνδυάζει δύο κουλτούρες σ’ ένα πιάτο. Την ιαπωνική με την περουβιανή. Η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους η κουζίνα δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη. Οι ρίζες της εντοπίζονται από τις αρχές του 19ου αιώνα όταν οι Ιάπωνες πέρασαν τον Ειρηνικό και έφτασαν στο Περού για να δουλέψουν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Κάπου εκεί οι δύο αυτές πλούσιες μαγειρικές κουλτούρες μπλέχθηκαν για να δημιουργήσουν μια καινούργια, που για καιρό έμεινε στην αφάνεια για να επανέλθει πριν από πέντε χρόνια. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το ceviche που βλέπετε να ποζάρει σε πολλούς καταλόγους εστιατορίων, είναι ένα πιάτο της Nikkei κουζίνας.

Ένα ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο resto-bar στο Μετς «εξαπλώνει» τη Nikkei κουζίνα στην πόλη
Πριν από λίγους μήνες όμως άνοιξε κι ένα λιλιπούτειο resto-bar στην περιοχή του Μετς με το όνομα Huaca, και σε λίγο καιρό περιμένουμε το άνοιγμα του Huracán στη Γλυφάδα.

Στην Αθήνα λοιπόν, μέχρι πρότινος γνωρίζαμε μόνο το Nikkei bar restaurant του Κολωνακίου. Πριν από λίγους μήνες όμως άνοιξε κι ένα λιλιπούτειο resto-bar στην περιοχή του Μετς με το όνομα Huaca, και σε λίγο καιρό περιμένουμε το άνοιγμα του Huracán στη Γλυφάδα. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι γίνεται μ’ αυτή την κουζίνα.

Ίσως έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλούν για τη Nikkei κουζίνα. Εκείνη που συνδυάζει δύο κουλτούρες σ’ ένα πιάτο. Την Ιαπωνική με την Περουβιανή.

Ας επιστρέψουμε όμως στο cozy Huaca, στο οποίο βρέθηκα πρόσφατα. Το όνομά του έχει πολλαπλές ερμηνείες· από «ιερός τόπος», «κρυμμένος θησαυρός» μέχρι «καλάθι για την ωρίμανση των φρούτων». Βλέπετε ανάλογα με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Στη δική μας περίπτωση λοιπόν, κρατήστε το «Ιερός τόπος ή Σπίτι του Θεού».

Αυτό το ατμοσφαιρικά φωτισμένο resto-bar με τα παγόνια, τα μπαμπού και τις ανθισμένες κερασιές, έχει μια όμορφη ξύλινη μπάρα και μερικά ψηλά τραπέζια που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τον κατάλογο του φαγητού υπογράφει ένας νεαρός chef, ο Δημήτρης Κότσαλης, που θα τον βρούμε να μαγειρεύει και στο Izakaya πλάι στον Χρόνη Δαμαλά. Γιατί το αναφέρω αυτό; Για να σας πω ότι ήδη γνωρίζει την κουλτούρα της ιαπωνικής κουζίνας, και τα πιάτα που βγάζει εδώ στο Huaca είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένα και φυσικά εντός του θέματος.

Το Huaca είναι μια ωραία πρόταση για να γνωρίσετε τη Nikkei κουζίνα με ομαλό και νόστιμο τρόπο.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν ένα tiradito τόνου όπου ο τραγανός φαγόπυρος του έδινε μια ωραία υφή, τα μανιτάρια σιτάκε σε πίκλα μια όμορφη οξύτητα και το διακριτικό άρωμα τρούφας το συμπλήρωνε ευχάριστα. Από τα δύο ceviche –το ένα με λαβράκι και το άλλο με μαγιάτικο- ξεχώρισα εκείνο με το λαβράκι και τον ελαφρύ του καυτερό χαρακτήρα καθώς και τις ισορροπημένες οξύτητές του.

Τα σφαιρικά causas (φτιάχνονται από πουρέ πατάτας) που ακολούθησαν είχαν ενδιαφέρον. Τόσο εκείνα που ήταν παναρισμένα με κινόα –το βρήκα εξαιρετική ιδέα- όσο κι εκείνα με τον σολομό ήταν αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να μου μένει στο τέλος η γεύση της πατάτας και όχι των υπόλοιπων υλικών. Στο ίδιο πληθωρικό μέγεθος ήρθαν και τα dumplings (πουγκάκια στον ατμό) γεμισμένα με γαρίδες, λάχανο κίμτσι (τουρσί) και μανιτάρια σιτάκε. Ήταν αρκετά νόστιμα και καλοφτιαγμένα, αν κι εγώ θα τα ήθελα λίγο πιο μικρά ώστε να γίνονται μια μπουκιά. Σειρά είχαν τα νιγκίρι με μοσχάρι, φουά γκρα και καψαλισμένο φαγόπυρο, και τα «φλύαρα» τραγανά ρολάκια με σολομό, αγγούρι και γουακαμόλε. Και τα δύο ήταν αρκετά γευστικά ώστε να μη μείνουν για πολύ στο πιάτο. Άλλωστε το εύκολο, μικρό μέγεθός τους τα έκανε να εξαφανίζονται χωρίς δυσκολία. Το δείπνο μου έκλεισε το εξωτικό φοντάν με πράσινο τσάι, σορμπέ καρύδας και σος καραμέλας και yuzu που πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει. Όλα τα υλικά έδεναν με ωραίο τρόπο κι έδιναν ένα νόστιμο και σαγηνευτικό αποτέλεσμα.

Το Huaca είναι μια ωραία πρόταση για να γνωρίσετε τη Nikkei κουζίνα με ομαλό και νόστιμο τρόπο. Το περιβάλλον του θα σας κάνει να νιώσετε άνετα και να περάσετε καλά. Εκείνο που θα έβρισκα σαν αρνητικό είναι τα κοκτέιλ που νομίζω ότι θέλουν δουλειά ακόμα για να σταθούν στο ύψος του φαγητού. Παρ’ όλα αυτά, να πάτε.

*Τιμολέοντος 1, Μετς, Αθήνα, τηλ. 2114138347

Αυτό το ατμοσφαιρικά φωτισμένο resto-bar με τα παγόνια, τα μπαμπού και τις ανθισμένες κερασιές, έχει μια όμορφη ξύλινη μπάρα και μερικά ψηλά τραπέζια που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.