ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο resto-bar στο Μετς «εξαπλώνει» τη Nikkei κουζίνα στην πόλη

Μια κουζίνα με ιστορία σε Ιαπωνία-Περού και φανατικούς λάτρεις. Μήπως ήρθε η ώρα να τη γνωρίσετε;

Ένα ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο resto-bar στο Μετς «εξαπλώνει» τη Nikkei κουζίνα στην πόλη

Ίσως έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλούν για τη Nikkei κουζίνα. Εκείνη που συνδυάζει δύο κουλτούρες σ’ ένα πιάτο. Την ιαπωνική με την περουβιανή. Η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους η κουζίνα δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη. Οι ρίζες της εντοπίζονται από τις αρχές του 19ου αιώνα όταν οι Ιάπωνες πέρασαν τον Ειρηνικό και έφτασαν στο Περού για να δουλέψουν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Κάπου εκεί οι δύο αυτές πλούσιες μαγειρικές κουλτούρες μπλέχθηκαν για να δημιουργήσουν μια καινούργια, που για καιρό έμεινε στην αφάνεια για να επανέλθει πριν από πέντε χρόνια. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το ceviche που βλέπετε να ποζάρει σε πολλούς καταλόγους εστιατορίων, είναι ένα πιάτο της Nikkei κουζίνας.

Ένα ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο resto-bar στο Μετς «εξαπλώνει» τη Nikkei κουζίνα στην πόλη
Πριν από λίγους μήνες όμως άνοιξε κι ένα λιλιπούτειο resto-bar στην περιοχή του Μετς με το όνομα Huaca, και σε λίγο καιρό περιμένουμε το άνοιγμα του Huracán στη Γλυφάδα.

Στην Αθήνα λοιπόν, μέχρι πρότινος γνωρίζαμε μόνο το Nikkei bar restaurant του Κολωνακίου. Πριν από λίγους μήνες όμως άνοιξε κι ένα λιλιπούτειο resto-bar στην περιοχή του Μετς με το όνομα Huaca, και σε λίγο καιρό περιμένουμε το άνοιγμα του Huracán στη Γλυφάδα. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι γίνεται μ’ αυτή την κουζίνα.

Ίσως έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλούν για τη Nikkei κουζίνα. Εκείνη που συνδυάζει δύο κουλτούρες σ’ ένα πιάτο. Την Ιαπωνική με την Περουβιανή.

Ας επιστρέψουμε όμως στο cozy Huaca, στο οποίο βρέθηκα πρόσφατα. Το όνομά του έχει πολλαπλές ερμηνείες· από «ιερός τόπος», «κρυμμένος θησαυρός» μέχρι «καλάθι για την ωρίμανση των φρούτων». Βλέπετε ανάλογα με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Στη δική μας περίπτωση λοιπόν, κρατήστε το «Ιερός τόπος ή Σπίτι του Θεού».

Αυτό το ατμοσφαιρικά φωτισμένο resto-bar με τα παγόνια, τα μπαμπού και τις ανθισμένες κερασιές, έχει μια όμορφη ξύλινη μπάρα και μερικά ψηλά τραπέζια που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τον κατάλογο του φαγητού υπογράφει ένας νεαρός chef, ο Δημήτρης Κότσαλης, που θα τον βρούμε να μαγειρεύει και στο Izakaya πλάι στον Χρόνη Δαμαλά. Γιατί το αναφέρω αυτό; Για να σας πω ότι ήδη γνωρίζει την κουλτούρα της ιαπωνικής κουζίνας, και τα πιάτα που βγάζει εδώ στο Huaca είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένα και φυσικά εντός του θέματος.

Το Huaca είναι μια ωραία πρόταση για να γνωρίσετε τη Nikkei κουζίνα με ομαλό και νόστιμο τρόπο.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν ένα tiradito τόνου όπου ο τραγανός φαγόπυρος του έδινε μια ωραία υφή, τα μανιτάρια σιτάκε σε πίκλα μια όμορφη οξύτητα και το διακριτικό άρωμα τρούφας το συμπλήρωνε ευχάριστα. Από τα δύο ceviche –το ένα με λαβράκι και το άλλο με μαγιάτικο- ξεχώρισα εκείνο με το λαβράκι και τον ελαφρύ του καυτερό χαρακτήρα καθώς και τις ισορροπημένες οξύτητές του.

Τα σφαιρικά causas (φτιάχνονται από πουρέ πατάτας) που ακολούθησαν είχαν ενδιαφέρον. Τόσο εκείνα που ήταν παναρισμένα με κινόα –το βρήκα εξαιρετική ιδέα- όσο κι εκείνα με τον σολομό ήταν αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να μου μένει στο τέλος η γεύση της πατάτας και όχι των υπόλοιπων υλικών. Στο ίδιο πληθωρικό μέγεθος ήρθαν και τα dumplings (πουγκάκια στον ατμό) γεμισμένα με γαρίδες, λάχανο κίμτσι (τουρσί) και μανιτάρια σιτάκε. Ήταν αρκετά νόστιμα και καλοφτιαγμένα, αν κι εγώ θα τα ήθελα λίγο πιο μικρά ώστε να γίνονται μια μπουκιά. Σειρά είχαν τα νιγκίρι με μοσχάρι, φουά γκρα και καψαλισμένο φαγόπυρο, και τα «φλύαρα» τραγανά ρολάκια με σολομό, αγγούρι και γουακαμόλε. Και τα δύο ήταν αρκετά γευστικά ώστε να μη μείνουν για πολύ στο πιάτο. Άλλωστε το εύκολο, μικρό μέγεθός τους τα έκανε να εξαφανίζονται χωρίς δυσκολία. Το δείπνο μου έκλεισε το εξωτικό φοντάν με πράσινο τσάι, σορμπέ καρύδας και σος καραμέλας και yuzu που πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει. Όλα τα υλικά έδεναν με ωραίο τρόπο κι έδιναν ένα νόστιμο και σαγηνευτικό αποτέλεσμα.

Το Huaca είναι μια ωραία πρόταση για να γνωρίσετε τη Nikkei κουζίνα με ομαλό και νόστιμο τρόπο. Το περιβάλλον του θα σας κάνει να νιώσετε άνετα και να περάσετε καλά. Εκείνο που θα έβρισκα σαν αρνητικό είναι τα κοκτέιλ που νομίζω ότι θέλουν δουλειά ακόμα για να σταθούν στο ύψος του φαγητού. Παρ’ όλα αυτά, να πάτε.

*Τιμολέοντος 1, Μετς, Αθήνα, τηλ. 2114138347

Αυτό το ατμοσφαιρικά φωτισμένο resto-bar με τα παγόνια, τα μπαμπού και τις ανθισμένες κερασιές, έχει μια όμορφη ξύλινη μπάρα και μερικά ψηλά τραπέζια που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.