Μια ακόμα μεγάλη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο χτες στις Κάννες. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, από την Κεφαλονιά, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους για την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας δημιουργός κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο. Λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει και το Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, «για την ευαίσθητή του προσέγγιση στην επιθυμία, τις συναρπαστικές ερμηνείες και την ικανότητα στη σκηνοθεσία». Τις δημόσιες σχέσεις της ταινίας για τα ΜΜΕ τις έκανε η Άντα Ηλιοπούλου (Méphistophélès productions). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν είναι η πρώτη διεθνής διάκριση για τον Κεκάτο. Στο παρελθόν μια ακόμα μικρού μήκους ταινία του, «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» είχε διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους, έχοντας διαγράψει επιτυχημένη πορεία στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς. Το νέο φιλμ του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.420 ταινίες από όλο τον κόσμο.

Οι άλλοι νικητές του 72ου Φεστιβάλ είναι οι εξής:

Το οικογενειακό δράμα «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, που παρουσιάζει τη βία των κοινωνικών ανισοτήτων, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Atlantique» της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ. Είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

Με τα βραβεία ερμηνείας τιμήθηκαν ο Αντόνιο Μπαντέρας, για την ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και η ανερχόμενη Έμιλι Μπίτσαμ για την ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ.

Αναλυτικά:

Χρυσός Φοίνικας: Μπονγκ Τζουν-Χο για την ταινία «Parasite»

Μεγάλο Βραβείο: Ματί Ντιόπ για το «Atlantique»

Βραβείο της Επιτροπής: «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες (εξ ημισείας)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν για την ταινία «Ο νεαρός Αχμέντ»

Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για τον ρόλο του στην ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Καλύτερη Ηθοποιός: Έμιλι Μπίτσαμ για τον ρόλο της στην ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ

Βραβείο Σεναρίου: Σελίν Σιαμά για την ταινία «Portrait de la jeune fille en feu»

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση αναμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Ειδική Μνεία: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

Χρυσή Κάμερα: Σεζάρ Ντίας για το «Nuestras Madres»

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν

Δείτε το τρέιλερ της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας «Parasite».

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική φωτό: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS