Μια ελληνική ταινία, τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, όχι απλώς κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου άνοιξε το τμήμα των «Οριζόντων», αλλά γοήτευσε τόσο την Κέιτ Μπλάνσετ, ώστε την ώθησε να αναλάβει ρόλο executive producer.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, που ανέλαβε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη Μόστρα για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, δήλωσε ότι θα αναλάβει την προώθηση της ταινίας στις ΗΠΑ, μέσω της εταιρείας παραγωγής της, Dirty Films. Χαρακτήρισε τα «Μήλα» ως «μια πρωτοποριακή, αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία», την οποία είναι περήφανη να εκπροσωπήσει «βοηθώντας να διαδοθεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η συναρπαστική ματιά της». 

Τα «Μήλα» έχουν ήδη προβληθεί σε Βενετία και Τορόντο και, ενώ συνεχίζουν την φεστιβαλική πορεία τους, έχουν εξασφαλίσει διανομή σε πάνω από 30 χώρες. Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που ο σκηνοθέτης ξεχωρίζει σε διεθνή φεστιβάλ. Η πρώτη του ταινία που είχε προκαλέσει αίσθηση ήταν η μικρού μήκους «KM», πριν από οκτώ χρόνια, που είχε ταξιδέψει σε πάνω από 40 διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις. 

Η Κέιτ Μπλάνσετ χαρακτήρισε τα «Μήλα» ως «μια πρωτοποριακή, αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία». 

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ο Νίκου μάς συστήνει έναν άντρα (που ερμηνεύει ο Άρης Σερβετάλης) ο οποίος πάσχει από απώλεια μνήμης σε μια πόλη όπου ξαφνικά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων έχει αρχίσει να ξεχνάει. Τον Χρήστο Νίκου βρίσκουμε και στο σενάριο, μαζί με τον Σταύρο Ράπτη.

Ο τελευταίος, μιλώντας στο Popaganda, έχει πει για την ταινία: «Δεν ξέραμε καν το είδος που θέλαμε να ακολουθήσουμε, αλλά στην πράξη ήταν εύκολο. Είχε ξεκινήσει σαν κωμωδία, στη συνέχεια δεν ταίριαξαν τα κωμικά μέρη γιατί καταλάβαμε ότι η ιστορία ενός ανθρώπου με αμνησία που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του είναι πιο σοβαρή. […] Γράφοντας τους χαρακτήρες με τον Χρήστο, συζητούσαμε και τα πρόσωπα. Το σενάριο ήταν γραμμένο πάνω στον Άρη Σερβετάλη. Γνωρίζοντάς τον χρόνια, ξέραμε ότι κάποια πράγματα τα κάνει και ο ίδιος σαν άνθρωπος, π.χ. ότι χορεύει, κι χρησιμοποιήσαμε στοιχεία του χαρακτήρα του για τον ίδιο το ρόλο».

Η ταινία, ένας στοχασμός πάνω στην ταυτότητα και την απώλειά της, στη μνήμη και τον πόνο, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες τον Νοέμβριο από τη Feelgood.

Ο Χρήστος Νίκου έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ταινίες, όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Πρόσφατα υπέγραψε με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χοΠαράσιτα»). Στα επόμενα σχέδιά του είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Δείτε το τρέιλερ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

TAGS