ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έλληνες γιατροί αντέστρεψαν την εμμηνόπαυση επαναφέροντας την έμμηνο ρύση

Οι Έλληνες γιατροί, έκαναν τοπικές εγχύσεις του πλάσματος στις ωοθήκες σχεδόν 30 εθελοντριών ηλικίας 46-49 ετών.

Έλληνες γιατροί αντέστρεψαν την εμμηνόπαυση επαναφέροντας την έμμηνο ρύση

Έλληνες γιατροί κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την εμμηνόπαυση. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται PRP (platelet-rich plasma) ανανέωσαν τις ωοθήκες γυναικών που αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση και οι οποίες άρχισαν να παράγουν ξανά ωάρια έτοιμα προς γονιμοποίηση.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν επανεκκίνησε την έμμηνο ρύση (περίοδο) των γυναικών και μάλιστα μία από τις γυναίκες απέκτησε περίοδο ύστερα από πέντε χρόνια εμμηνόπαυσης.

Ο δρ Κωνσταντίνος Σφακιανούδης και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν την επιτυχία τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Ελπίδες για τεκνοποίηση

«Η τεχνική μας παρέχει ένα παράθυρο ελπίδας ότι οι εμμηνοπαυσικές γυναίκες θα μπορούν να μένουν έγκυες χρησιμοποιώντας το δικό τους γενετικό υλικό», δήλωσε ο δρ Σφακιανούδης, γυναικολόγος στην Κλινική Γονιμότητας Γένεσις της Αθήνας.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες βασίζεται στην λήψη δείγματος αίματος από την ίδια την γυναίκα, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία για να παραχθεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Το πλάσμα αυτό είναι ένα συμπυκνωμένο μείγμα ουσιών του αίματος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση των ιστών.

Οι Έλληνες γιατροί, έκαναν τοπικές εγχύσεις του πλάσματος στις ωοθήκες σχεδόν 30 εθελοντριών ηλικίας 46-49 ετών, διαπιστώνοντας ότι στα δύο τρίτα από αυτές υπήρξε επανέναρξη της περιόδου και μάλιστα μπόρεσαν να συλλέξουν και να γονιμοποιήσουν ωάρια.

«Είχαμε μία ασθενή της οποίας η εμμηνόπαυση τεκμηριώθηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν ήταν 40 ετών» δήλωσε ο δρ Σφακιανούδης. «Έξι μήνες μετά την έγχυση πλάσματος στις ωοθήκες της, παρουσίασε την πρώτη της περίοδο μετά την εμμηνόπαυση».

Από αυτή την ασθενή οι γιατροί συνέλεξαν τρία ωάρια, εκ των οποίων τα δύο γονιμοποιήθηκαν με σπερματοζωάρια του συζύγου της και έχουν καταψυχθεί έως ότου έρθει η στιγμή να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πάντως, τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά. Όπως δήλωσε και ο δρ Σφακιανούδης, «θα χρειαστούμε μεγαλύτερες μελέτες για να βεβαιωθούμε για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου». Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθεί ότι τα ωάρια που προκύπτουν από αυτή τη μέθοδο είναι υγιή.

Πηγή: healthyliving.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

Life

27 Σεπ 2022

Μια αγκαλιά για πάντα: Πώς ένα αδεσποτάκι μου έσωσε, κυριολεκτικά, τη ζωή

Τα Pet City σε συνεργασία με το Dogs' Voice διοργανώνουν μία ξεχωριστή Ημέρα Υιοθεσίας. το Σάββατο 1 Οκτωβρίου (11:00 - 14:00) στο κατάστημα Pet City Κηφισιά (Τατοΐου 161). Μαζί τους, ο 95,2 Athens Deejay και το Missbloom.gr.

26 Σεπ 2022

Η Τζέσικα Άλμπα έχει την καλύτερη συμβουλή για έναν καλό ύπνο

Η ηθοποιός και ιδρύτρια του brand, Honest, μοιράστηκε κάποια πολύ ενδιαφέροντα wellbeing tips.

22 Σεπ 2022

Εμμηνόπαυση: Κάποιος γιορτάζει κι ησυχάζει...είμαι εγώ

Η Ναόμι Γουότς γιορτάζει την εμμηνόπαυσή της. Κι εμείς είμαστε μαζί της.

22 Σεπ 2022

Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

22 Σεπ 2022

Στη νέα College Collection της Carpisa θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για τη νέα σχολική χρονιά

Η Carpisa παρουσιάζει την College Collection, μια συλλογή από ισχυρό και ανθεκτικό νάιλον με cool τσάντες, κασετίνες, σακίδια και νεσεσέρ.

20 Σεπ 2022

Στην κηδεία της Ελισάβετ η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Τζορτζ: Τι λέει η ειδικός για το αν "πρέπει" να παίρνουμε τα παιδιά σε κηδεία

Αν το θέαμα των μικρών παιδιών του Ουίλιαμ και της Κέιτ στην κηδεία της Ελισάβετ σε ξενίζει, δες για ποιους λόγους χρειάζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις να βρίσκουμε το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για το θάνατο στο παιδί.