ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έλλη Παπαεμμανουήλ: Ελληνίδα επιστήμονας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία

Η Ελληνίδα γενετίστρια έκανε δοκιμές σε 1.450 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία.

Έλλη Παπαεμμανουήλ: Ελληνίδα επιστήμονας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Η γενετίστρια – βιολόγος, όντας επικεφαλής ερευνητικής ομάδας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία. Το συμπέρασμα της έρευνας για τη μυελοδυσπλασία δείχνει ότι νέες γενετικές ενδοσκοπήσεις θα διευκόλυναν τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης. Η Ελληνίδα γενετίστρια έκανε δοκιμές σε 1.450 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και διαπίστωσε πως ενώ φαινομενικά πάσχουν από την ίδια αρρώστια, χωρίζονται στη πραγματικότητα σε τουλάχιστον 11 ξεχωριστές ομάδες.

Έλλη Παπαεμμανουήλ: Ελληνίδα επιστήμονας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία

Αυτές οι ομάδες είχαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους όπως την ηλικία ή την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία. Με μια πιο αναλυτική έρευνα, διαπίστωσαν πως το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις. Η έρευνά της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” και την παρουσίασε η ίδια στο 21ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο του 2016. Η Έλλη Παπαεμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2004 έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Επιζητώντας μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τον καρκίνο πήρε υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο. Εκεί διεξήγαγε έρευνες σχετικές με τη γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου και για παιδική λευχαιμία και έκανε δημοσιεύσεις σχετικά με την ταυτοποίηση του πρώτου γονιδιακού locus, που σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας. Από το 2010 έως και το 2014, η Έλλη Παπαεμμανουήλ εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ελληνίδα επιστήμονας εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Από τον Μάρτιο του 2015, είναι επίκουρος καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Έχει εργαστεί στο Cambridge, στο «Wellcome Trust Sanger Genome Campus», το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιδιακής έρευνας στον κόσμο, καθώς και στο Wellcome Trust Sanger Genome Campus of Cambridge University. Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, συντονίζει κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Πηγή: ellines.com

Read Next

12 Νοε 2025

Eat Chic | 7+1 ενδιαφέροντα νέα από τον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας

Νέες ιδέες, ενδιαφέρουσες επιστροφές και καινούριες αφίξεις συνθέτουν το ανανεωμένο γαστρονομικό τοπίο της πρωτεύουσας.

12 Νοε 2025

Διονύσης Σαββόπουλος | Κυκλοφόρησε το άλμπουμ - φόρος τιμής στον σπουδαίο τραγουδοποιό

Ένας από τους αγαπημένους του μουσικούς ενορχηστρώνει το "Το Ροκ Του Μέλλοντός Μας", ένα άλμπουμ με επανεκτελέσεις 16 επιτυχιών του Διονύση Σαββόπουλου.

Περισσότερα από

Stories

12 Νοε 2025

Elizabeth Taylor: Σπάνιο video από την επίσκεψή της στην Ελλάδα με τον τρίτο σύζυγό της, Mike Todd πριν από 68 χρόνια

Η ηθοποιός Elizabeth Taylor είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1957 συνοδεύοντας τον τρίτο της σύζυγο, Mike Todd.

11 Νοε 2025

Μάγια Τσόκλη | Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από την επίσκεψή της στο Grand Egyptian Museum (GEM)

Το σχόλιο της γνωστής δημοσιογράφου για το νέο Αιγυπτιακό Μουσείο.

11 Νοε 2025

Ο Goran Bregović για μία μόνο βραδιά στην Αθήνα

Ο διάσημος συνθέτης θα βρεθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου.

11 Νοε 2025

Μαρίκα Κρεβατά και Γιώργος Γαβριηλίδης: Ένας έρωτας κρυφός που κράτησε 40 χρόνια

Μια ιστορία αγάπης και θεάτρου που άντεξε μια ολόκληρη ζωή.

08 Νοε 2025

#theaftertaste | H "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου, ένα speakeasy listening bar και ένα Sunday Table που πρέπει να δοκιμάσεις

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

07 Νοε 2025

Θεατρικά Νέα | Τι ετοιμάζουν η Έλλη Τρίγγου, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιώργος Γάλλος;

Μία δημοφιλή ταινία μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή με τους τρεις πρωταγωνιστές να ενώνουν δυνάμεις στο Θέατρο Παλλάς.

07 Νοε 2025

Πρώτη ματιά στις δύο νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ.) υποδέχεται τον Νοέμβριο με δύο νέες εκθέσεις.

07 Νοε 2025

Μάρθα Καραγιάννη: Ο άγνωστος γάμος της με τον άσσο των γηπέδων Μίμη Στεφανάκο πριν από 65 χρόνια

Λαμπερή νύφη μέσα στο εντυπωσιακό λευκό φόρεμά της, η Μάρθα Καραγιάννη.

06 Νοε 2025

Michael | Πρώτο τρέιλερ για τη νέα βιογραφική ταινία του Michael Jackson

Τον ρόλο του θρυλικού Michael Jackson υποδύεται ο ανιψιός του, Jaafar.

06 Νοε 2025

Foreigner | Το θρυλικό ροκ συγκρότημα έρχεται για την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα

Οι Foreigner έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, το Σάββατο 27 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ.