ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Είχα παραισθήσεις ότι πετούσαν ελικόπτερα από πάνω μου»: Η ζωή μιας γυναίκας με σχιζοφρένεια

«Ονομάζομαι Λόρεν και στα 25 μου διαγνώστηκα με σχιζοφρενική διαταραχή. Ήδη από την εφηβεία, νόμιζα ότι οι άλλοι μπορούσαν να ακούσουν τις σκέψεις μου».

«Είχα παραισθήσεις ότι πετούσαν ελικόπτερα από πάνω μου»: Η ζωή μιας γυναίκας με σχιζοφρένεια

Μια νέα YouTuber μοιράζεται την καθημερινή ζωή της μετά τη διάγνωσή της με σχιζοφρένεια, μέσα από το κανάλι που έχει δημιουργήσει, Living Well with Schizophrenia. Παρά τις δραματικές περιγραφές, έχει καταφέρει, μέσα στα χρόνια, μέσα από τις μαρτυρίες της, να αποσυνδέσει την ψυχική νόσο από το κοινωνικό στίγμα και να αποδείξει ότι ακόμα και ένας ασθενής μπορεί να συνεχίσει, με ιατρικούς αγώνες, τη ζωή του.

«Το όνομά μου είναι Λόρεν και διαγνώστηκα με σχιζοφρένεια το 2015, στα 25 χρόνια μου» λέει. «Η παιδική ηλικία μου ήταν σχετικά φυσιολογική, αν και ήμουν ένα μοναχικό παιδί, που κάποιες φορές δυσκολευόμουν να κοινωνικοποιηθώ με συνομηλίκους μου. Όμως τα αληθινά προβλήματα άρχισαν στην εφηβεία. Στο γυμνάσιο, ενώ ήμουν καλή μαθήτρια και απολάμβανα τη μάθηση, με κυρίευσε ένα αίσθημα απάθειας απέναντι στο σχολείο, στους άλλους ανθρώπους και γενικά στη ζωή. Τότε, άρχισα να πιστεύω ότι οι άλλοι μπορούσαν να ακούσουν τις σκέψεις μου. Οι σχολικές επιδόσεις μου άρχισαν να πέφτουν, αν και όχι σε ιδιαίτερα ανησυχητικό βαθμό».

«Στο γυμνάσιο, ενώ ήμουν καλή μαθήτρια και απολάμβανα τη μάθηση, με κυρίευσε ένα αίσθημα απάθειας απέναντι στο σχολείο, στους άλλους ανθρώπους και γενικά στη ζωή. Τότε, άρχισα να πιστεύω ότι οι άλλοι μπορούσαν να ακούσουν τις σκέψεις μου»

Παρά τις δυσκολίες της λοιπόν κατάφερε όχι μόνο να αποφοιτήσει αλλά και να αρχίσει σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, τις οποίες αργότερα μάλιστα θα εμπλούτιζε με Κοινωνικές Επιστήμες. Το αίσθημα απάθειας επέμενε, ωστόσο, έτσι με την παρακίνηση του τότε συντρόφου της απευθύνθηκε σε γιατρό, ο οποίος διέγνωσε κατάθλιψη. Τα επόμενα χρόνια, ενώ αγωνιζόταν ενάντια σε αυτό που θεωρούσε κατάθλιψη, υπήρξαν και κάποιες πολύ όμορφες περίοδοι στη ζωή της, στη διάρκεια των οποίων έβγαινε έξω, ταξίδευε και πήγαινε για πεζοπορία στα βουνά.

Όμως η κατάθλιψη επέστρεφε ξανά και ξανά, κάθε φορά όλο και χειρότερη. Όταν άρχισε να έχει αυτοκτονικές σκέψεις, αναζήτησε για μια ακόμα φορά τη βοήθεια ειδικού, που της διέγνωσε διπολική διαταραχή. Παρά την υποστήριξή του, πήρε υπερβολική δόση χαπιών θέλοντας να δώσει τέλος στη ζωή της και έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο. Την ίδια περίοδο, άρχισε να έχει παραισθήσεις.

«Άκουγα να φωνάζουν δυνατά το όνομά μου ακόμα και όταν ήμουν ολομόναχη. Αρχικά απόδιωξα αυτή τη σκέψη, νομίζοντας ότι η φαντασία μου κάλπαζε, και δεν τη μοιράστηκα με κανέναν, ούτε καν με τους γιατρούς μου. Ακολούθησαν οσφρητικές παραισθήσεις, με απαίσιες μυρωδιές που δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ούτε να εντοπίσω την προέλευσή τους. Ήταν για μένα μια αλλόκοτη, μπερδεμένη περίοδος.

«Ακολούθησαν οσφρητικές παραισθήσεις, με απαίσιες μυρωδιές που δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ούτε να εντοπίσω την προέλευσή τους. Ήταν για μένα μια αλλόκοτη, μπερδεμένη περίοδος»

»Το πρωί που έκανα τη δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας, ο σύμβουλος ψυχικής υγείας μου είχε ένα κακό προαίσθημα, παρόλο που δεν του είχα δώσει καμία ένδειξη. Έστειλε αστυνομία να δει αν είμαι καλά και έφτασε εγκαίρως για να με μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπου μπήκα για πολλές μέρες σε μηχανική υποστήριξη και τεχνητό κώμα».

Αφού δοκίμασε ένα πλήθος θεραπειών, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε και κατάφερε να επιστρέψει στις σπουδές της. Μέχρι που στα 24 χρόνια της είχε το πρώτο οξύ ψυχωσικό επεισόδιο: «Οι παραισθήσεις έγιναν πιο έντονες. Άκουγα και έβλεπα ελικόπτερα να κάνουν γύρους πάνω από το κεφάλι μου, άκουγα φωνές. Ήμουν πεπεισμένη ότι οι γιατροί μου συνωμοτούσαν για να με σκοτώσουν ή ότι χρησιμοποιούσαν τα φάρμακά μου για να ελέγξουν τη σκέψη μου. Δεν κοιμόμουν σχεδόν καθόλου. Περνούσα νύχτες στο αυτοκίνητό μου, παρκαρισμένη έξω από την κλινική, περιμένοντας να μπω μέσα και να ελέγξω τους ιατρικούς φακέλους μου. Ένα βράδυ είχα παραισθήσεις ότι ένας ηλικιωμένος άντρας προσπάθησε να παραβιάσει το αυτοκίνητό μου και να κλέψει τους φακέλους μου».

«Το πρωί που έκανα τη δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας, ο σύμβουλος ψυχικής υγείας μου είχε ένα κακό προαίσθημα, παρόλο που δεν του είχα δώσει καμία ένδειξη. Έστειλε αστυνομία να δει αν είμαι καλά και έφτασε εγκαίρως για να με μεταφέρει στο νοσοκομείο»

Μετά από μια ακόμα νοσηλεία, κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να αρχίσει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Μετακόμισε μάλιστα στον Καναδά, στο δικό της διαμέρισμα, μακριά από το πατρικό της, όπου έπιασε δουλειά. Όμως καθώς δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τις παραισθήσεις, χώρισε από τον σύντροφό της, εγκατέλειψε το σπίτι και το διαμέρισμά της και επέστρεψε στο πατρικό της. Διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια/σχιζοφρενική διαταραχή. «Ήταν τρομακτικό αλλά και σχεδόν ανακουφιστικό. Επιτέλους υπήρχε μια εξήγηση για όλα όσα ζούσα και άρχισα να τα κατανοώ. Παράλληλα όμως αυτή η διάγνωση δεν συνοδευόταν από πολλές ιστορίες επιτυχίας στα media. Οι περισσότερες ήταν άσχημες και απεικόνιζαν αρνητικά τους ασθενείς με σχιζοφρένεια και άλλες ψυχικές διαταραχές».

«Η διάγνωση δεν συνοδευόταν από πολλές ιστορίες επιτυχίας στα media. Οι περισσότερες ήταν άσχημες και απεικόνιζαν αρνητικά τους ασθενείς με σχιζοφρένεια και άλλες ψυχικές διαταραχές»

Στην τελευταία της νοσηλεία, χτύπησε ναδίρ, αρνούμενη να φάει και να πάρει τα φάρμακά της, γιατί πίστευε ότι οι γιατροί ήθελαν να τη «δηλητηριάσουν. Άκουγα φωνές μέσα στο κεφάλι μου να με διατάξουν να δώσω τέλος στη ζωή μου, με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο».

Κατάφερε όμως να ξεπεράσει και εκείνη τη δοκιμασία και πάνω από δύο χρόνια μετά το τελευταίο εξιτήριό της, δεν είχε χρειαστεί να νοσηλευτεί ξανά. Την περίοδο που γύρισε το βίντεο, εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός και είχε επιστρέψει στις σπουδές της, για να κάνει μεταπτυχιακό στην Επιστήμη και τη Δημόσια Υγεία και να ασχοληθεί με την έρευνα. Στο μεταξύ, ήρθε σε επαφή και με διάφορες οργανώσεις σχετικά με την ασθένεια. Το μήνυμα που θέλει, τελικά, να περάσει, είναι αρκετά αισιόδοξο: «Ανακάλυψα ότι ακόμα και μετά τη διάγνωση της σχιζοφρενικής διαταραχής, μπορείς να έχεις μια φυσιολογική ζωή».

Δείτε τη μαρτυρία της γυναίκας που διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: www.livingwellwithschizophrenia.org

Read Next

20 Μαϊ 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το Athens Comedy Festival 2024: Έρχεται η... τετραήμερη γιορτή γέλιου

To μεγαλύτερο φεστιβάλ κωμωδίας επιστρέφει σε 2 εβδομάδες με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και guests

18 Μαϊ 2024

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της "πέμπτης νόσου" που κόστισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

Favela x Strofilia: Μία fashion συνεργασία για λεπτά γούστα

Μόδα και κρασί. Δυο αδιαμφισβήτητες απολαύσεις.

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.