ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο»: Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου ανέβηκε στην Επίδαυρο

Ο καλλιτεχνικός κόσμος έδωσε το παρών σε μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις του καλοκαιριού με τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Αλέκο Συσσοβίτη.

«Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο»: Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου ανέβηκε στην Επίδαυρο

Ο μυθικός Προμηθέας, ο αμφιλεγόμενος, γενναίος Τιτάνας που τόλμησε να αμφισβητήσει την αρχαία τάξη των πραγμάτων, θέλοντας να δώσει τέλος στην παντοκρατορία του Δία, αποφασίζει να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς του Ολύμπου και να τη χαρίσει στους ανθρώπους. Έτσι συνδέει τη μοίρα του με τη βαρύτερη τιμωρία του βασιλιά των θεών: να παραμείνει αιώνια αλυσοδεμένος στον Καύκασο με έναν αετό να τρώει τις σάρκες του.

Η σπουδαία τραγωδία του Αισχύλου θεωρείται ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου αρχαίου δραματουργού, παρά τις παλαιότερες θεωρίες ότι το έργο πιθανότατα να μην ανήκει σε εκείνον, και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα αγαπημένα κείμενα κριτικών και σκηνοθετών κυρίως χάρη στην αδιαμφισβήτητα διαχρονική δυναμική του. Στον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος τραγικός συγγραφέας διαχειρίζεται την «αμαρτία» του Προμηθέα, ο οποίος θέλησε να ανατρέψει τα δεδομένα, επιλέγοντας - αν και αθάνατος ο ίδιος- να σταθεί στο πλευρό των θνητών ανθρώπων, σε μία προσπάθεια να αποδώσει δικαιοσύνη στον κόσμο.

Το πολυανεβασμένο έργο βρέθηκε για ακόμα μία φορά μπροστά στο κοινό αυτό το καλοκαίρι, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, ο οποίος επιχείρησε να αποδώσει στη σκηνή τη δική του ανάγνωση πάνω στον «Προμηθέα» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου, Αλέκο Συσσοβίτη και Ηρώ Μπέζου. Η παράσταση που είναι μία συμπαραγωγή του θεάτρου Πορεία και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ανέβηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Επίδαυρο για να ακούστει για ακόμα μία φορά, ανάμεσα στους ιερούς βράχους, η διάσημη κραυγή του κεντρικού ήρωα: «Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο. Και το ζητώ, χωρίς άλλο λόγο από τον εαυτό μου», η φράση του Προμηθέα η οποία αποτυπώνει ολόκληρο τον εσωτερικό αγώνα ενός ατόμου που πασχίζει για να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος.

Το παρών στην παράσταση έδωσε πλήθος καλλιτεχνικού κόσμου, με την Ελένη Ράντου να φτάνει στο θέατρο κρατώντας το χέρι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τη Χρύσα Ρώπα να χαμογελά δίπλα στον Αλέξανδρο Ρήγα και την εντυπωσιακή Φιλαρέτη Κομνηνού, μέσα σε ένα μεταξωτό, ριχτό φόρεμα, να συνοδεύει τον ιδρυτή του θεάτρου Πορεία, Δημήτρη Τάρλοου.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά στην Επίδαυρο:

«Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο»: Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου ανέβηκε στην Επίδαυρο
Η Φιλαρέτη Κομνηνού φτάνει στην Επίδαυρο, λίγες μέρες μετά τον γάμο του γιου της στη Σύρο.

Ελένη Ράντου και Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Χρύσα Ρώπα και Αλέξανδρος Ρήγας παρέα στις κερκίδες της Επιδαύρου.

Μαρία Φαραντούρη

Ο Αργύρης Πανταζάρας φτάνει στο θέατρο.

Ο Γιάννης Στάκνογλου στον ρόλο του Προμηθέα.

Ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και καταδικάστηκε στη βαρύτερη τιμωρία από τον Δία.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης στον ρόλο του Ωκεανού.

Η ώρα της υπόκλισης.

Ολόκληρος ο θίασος μαζί στα παρασκήνια.

Φωτογραφίες: ΝDP

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.