ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ευτυχώς ακόμα μπορώ να αγγίζω αυτούς που αγαπώ»: Η ανθρώπινη επαφή θα νικήσει

Η ζωή έχει αλλάξει αλλά τα ανθρώπινα ένστικτα θα κυριαρχήσουν. Και θα έρθουν ξανά μέρες εγγύτητας και γλυκιάς θαλπωρής.

«Ευτυχώς ακόμα μπορώ να αγγίζω αυτούς που αγαπώ»: Η ανθρώπινη επαφή θα νικήσει

«Τα θηλαστικά έχουν μια αναγνωρισμένη ανάγκη για εγγύτητα και προσκόλληση» λέει η δρα Κατερίνα Φωτοπούλου, επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής και Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL). Η ανθρώπινη επαφή δε μπορεί να διαγραφεί από τον κώδικα επικοινωνίας. Είμαστε φτιαγμένοι να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε φτιαγμένοι να επικοινωνούμε με το σώμα μας.

Οι έκτακτες συνθήκες της νέας εποχής μάς έχουν απομακρύνει, μας έχουν περιορίσει κατ’ οίκον και μας έχουν βάλει σε αναμονή. Αναμονή για το επόμενο επιστημονικό βήμα που θα μας λυτρώσει από τον περιορισμό. Πάντα έτσι συνέβαινε στην ιστορία. Η ζωή νικούσε την πάθηση. Η επόμενη μέρα έφερνε ξανά τη χαρά.

Σήμερα, που η ελπίδα κυριαρχεί των συναισθημάτων μας, υπάρχει μόνο μια φωτεινή σπίθα, η οποία μας κρατάει σε εγρήγορση. Η επαφή με τους αγαπημένους μας. Η κοινωνική συναναστροφή έχει μπει στο pause αλλά το πλησίασμα παραμένει ζωηρό και ενισχύεται μεταξύ των στενών μελών της οικογένειας. Η φαμίλια, όποια μορφή κι αν έχει, ενδυναμώνεται.

Δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το άγγιγμα μέχρι που χρειάστηκε να το περιορίσω. Να φτιάξω την κοινωνική φούσκα και να φρενάρω την ανθρώπινη επαφή. Αυτή η απομάκρυνση και η απουσία της καθιερωμένης αφής, που συνέβαινε αυτόματα, όπως συμβαίνει η αναπνοή, έφερνε χαρά. Η ανθρώπινη συσχέτιση δημιουργεί πλήθος συναισθημάτων.

Ζώντας με τον σύντροφό μου, τα δύο παιδιά μας και τον σκύλο μας, η απόσταση από τον περίγυρο φαντάζει πιο εύκολη. Μέσα σε αυτό το διάστημα του αυτοπεριορισμού η ζωή στο σπίτι μας έγινε πιο ζεστή, στο οικεία και πιο ζωηρή. Ο σκύλος έτσι κι αλλιώς είναι φτιαγμένος για χάδια, αλλά και οι αγκαλιές με τα παιδιά πολλαπλασιάστηκαν. Το ίδιο και με τον σύντροφό μου. Η έλλειψη της κοινωνικής ζωής γιατρεύτηκε.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κρύο βράδυ, που βρεθήκαμε και οι πέντε μας, πάνω στον γωνιακό καναπέ, αγκαλιά, ο ένας πάνω στον άλλο, να παρακολουθούμε μια «ταινία για όλη την οικογένεια». Εκεί συνειδητοποίησα πόσο τυχερή είμαι, που μπορώ να αγγίζω αυτούς που πραγματικά αγαπώ.

Θα περάσει αυτό και η ανθρώπινη επαφή θα βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας. Είμαστε φτιαγμένοι για αυτό.

Βλέποντας τη διαφήμιση της NIVEA, τυχαία, μια μέρα μετά, ένιωσα βαθιά συγκίνηση και κάποια ευγνωμοσύνη, όταν οι σκέψεις μου έγιναν εικόνες, όταν συνειδητοποίησα ότι είμαστε πολλοί που σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Μέσα από το μήνυμα του σποτ περνάει η ανάγκη για το πολυπόθυτο άγγιγμα, αυτό που δίνει κουράγιο, τρυφερότητα, ελπίδα. Άλλωστε, εκεί εστίαζε πάντα η NIVEA.

Τίποτα δεν έχει τόση δύναμη όσο η ανθρώπινη επαφή, υποστηρίζει το σποτ της NIVEA. Αυτή, η ανθρώπινη επαφή, ήταν που βοήθησε τη νεογέννητη δίδυμη να νικήσει την αδυναμία της και να σταθεί, με γενναιότητα, στη ζωή -η αγκαλιά της αδερφή της. Αυτή, η ανθρώπινη επαφή, θα μας βοηθήσει και τώρα. Και για πάντα.

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες για τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής στο nivea.gr

ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΟΣΟ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΑΦΗ

Photo: Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

29 Ιουν 2022

5+1 σκέψεις μπροστά από ένα έξυπνο πλυντήριο

Δεν βρήκαμε το νόημα της ζωής αλλά σίγουρα καλύψαμε τις έγνοιες της καθημερινότητας.

28 Ιουν 2022

Τα τρία Μ που αδυνατίζουν

Μεταβολισμός, Μακροσυστατικά, Μερίδες.

Περισσότερα από

Life

28 Ιουν 2022

Women who dare: The Change Makers

Τρεις γυναίκες που διαπρέπουν με την τεχνογνωσία και το ταλέντο τους αποτελούν έμπνευση για όλες όσες θέλουν να τολμήσουν.

28 Ιουν 2022

Το Jayont Mykonos αναβιώνει ένα ζωντανό μύθο του νησιού

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να τον επισκεφτείς.

28 Ιουν 2022

3 νέα πάρκα τσέπης από την P&G σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες" η P&G συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με τη δημιουργία 10 πάρκων τσέπης μέχρι σήμερα!

23 Ιουν 2022

Με μία φαντασμαγορική εκδήλωση η Huawei παρουσίασε τα νέα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της εταιρίας

Tο νέο απόλυτα φορητό laptop 16 ιντσών HUAWEI Matebook D16, το ελαφρύτερο αναδιπλούμενο smartphone HUAWEI Mate Xs 2 και άλλα προϊόντα με τεχνολογία αιχμής ήταν οι πρωταγωνιστές!

23 Ιουν 2022

Ήρθε η στιγμή για την πρώτη του κρέμα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

23 Ιουν 2022

Pet Shop Boys: Οι μάστορες της Pop Art

Η περιοδεία "Dreamworld" φέρνει το βρετανικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα (Πλατεία Νερού, 30/6), για μια βραδιά με τα πιο λατρεμένα τραγούδια της μακροχρόνιας πορείας τους.

22 Ιουν 2022

Ασφυκτική πίεση στη Δήμητρα Πισπιρίγκου για το βράδυ που πέθανε η Ίριδα - Κατάθεση 10 ωρών και αντιφάσεις

Στοχευμένες αστυνομικές ερωτήσεις στη Δήμητρα Πισπιρίγκου για τις 8 κρίσιμες ώρες από 02:30 έως τις 10:45 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2021, που εκτιμάται ότι δολοφονήθηκε η Ίριδα.

22 Ιουν 2022

Διατροφή για τον καύσωνα: Οι τροφές που θα σε ενυδατώσουν τώρα

Η ενυδάτωση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

21 Ιουν 2022

Το Pacman Sunset Restaurant Bar μας δίνει έναν καλό λόγο για απόδραση στην Σαντορίνη

Διάσημοι guest DJ’s και καλλιτέχνες συνθέτουν ένα μοναδικό events calendar για το φετινό καλοκαίρι.