Η ιστορία της γυναίκας που πέρασε πρώτη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου είναι αξιοθαύμαστη, σχεδόν απίστευτη. Μητέρα πέντε παιδιών, γιαγιά τεσσάρων εγγονιών, εργαζόμενη και σύζυγος, η Χρυσαυγή Κασάπογλου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς τις σπουδές της αλλά 37 χρόνια αργότερα, όταν τα παιδιά της είχαν μεγαλώσει, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στα θρανία και δικαιώθηκε απόλυτα.

«Το σχολείο υπήρχε πάντα μέσα μου και ουδέποτε άφησα το διάβασμα» είπε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και το The 2Night Show. «Ανέκαθεν διάβαζα, ήμουν πάντα στο βιβλίο αλλά όχι στα μαθήματα. Τη στιγμή που αρχίζω να απελευθερώνομαι από τα παιδιά, να μεγαλώνουν, παρουσιάζεται για μένα ένα κενό ελευθερίας, οπότε λέω, μπορώ να μπω σε μια διαδρομή».

Άρχισε λοιπόν να φοιτά στο νυχτερινό λύκειο, χωρίς ωστόσο να αφήσει την πρωινή δουλειά της (για πολλά χρόνια εργαζόταν σε ιδιωτικές εταιρείες και τα τελευταία βρίσκεται στο Υπουργείο Εργασίας). «Όταν το είπα στον σύζυγό μου, έμεινε έκπληκτος. Ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινάει κάποιος πολύ πρωί, να κάνει το οκτάωρό του στη δουλειά, να πηγαίνει στο σχολείο και μετά να γυρίζει στο σπίτι, 20 χιλιόμετρα μακριά. Μόλις με έβλεπαν οι καθηγητές στο μάθημα να γλαρώνω, μου έλεγαν: “Χρυσαυγή, μήπως πρέπει να φύγεις;”».

«Μόλις με έβλεπαν οι καθηγητές στο μάθημα να γλαρώνω, μου έλεγαν: “Χρυσαυγή, μήπως πρέπει να φύγεις;”»

«Έδωσα κρυφά πανελλήνιες. Στο σπίτι νόμιζαν ότι διαβάζω για τις απολυτήριες εξετάσεις του σχολείου. Δεν συμφωνούσε ο σύζυγός μου, δεν ήθελε να προχωρήσω παρακάτω. Όταν όμως έμαθε ότι πέρασα, χάρηκε πάρα πολύ, όπως και τα παιδιά. Έχει γίνει μια γιορτή στο σπίτι. Είναι δώρο από το σύμπαν».

Η Χρυσαυγή, όπως είπε στον Αρναούτογλου, είναι 56 ετών και θα μπορούσε στα 62 να βγει στη σύνταξη. Αλλά η επιθυμία της να μπει στο πανεπιστήμιο δεν προέκυψε από βιοποριστικούς λόγους. «Είναι καθαρά για την ψυχή μου. Να ολοκληρώσω και το όνειρο του πατέρα μου, που ήθελε να δει ότι τα παιδιά του προχωρούν, πόσο μάλλον η πρώτη του κόρη».

Δείτε τη συνέντευξη:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS