Με μια σφαίρα στο κεφάλι δολοφόνησαν παράνομοι υλοτόμοι τον Πάουλο Παουλίνο Γκουαζαζάρα. Ο «Λύκος» ήταν μέλος των “φρουρών του δάσους” που προσπαθούν να προστατέψουν τον Αμαζόνιο και σκοτώθηκε όταν η ομάδα του έπεσε σε ενέδρα που έστησαν οι υλοτόμοι στην καρδιά του Αμαζονίου.

Ποιοι είναι όμως οι «Φρουροί του Δάσους»

Η φυλή Γκουαζαζάρα της Βραζιλίας, που μετρά περίπου 20.000 μέλη, έχει συστήσει ομάδες περιφρούρησης του Αμαζονίου. Ονομάζονται «φρουροί του δάσους».

Πραγματοποιούν περιπολίες για να εντοπίζουν και να εκδιώκουν τους παράνομους υλοτόμους και ανθρακωρύχους που κατατρώνε το μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου της γης. Ανάλογες περιπολίες πραγματοποιούν και μέλη της φυλής Τικούνα, στο Περού.

Στην επίμαχη περιοχή που φυλάσσουν οι Γκουαζαζάρα ζει και η φυλή Άβα Γκουάζα, μία από τις πιο απειλούμενες φυλές του κόσμου που ζει σε απομόνωση.

Οι αυτόχθονες της Βραζιλίας καταγγέλλουν ότι οι εισβολείς έχουν αποθρασυνθεί, αφότου ανέλαβε την ηγεσία της Βραζιλίας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που υποσχέθηκε ότι μεγαλύτερο μέρος του δάσους θα δοθεί για εκμετάλλευση.

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στο φόβο» είχε δηλώσει ο Πάουλο στο Reuters, μόλις δύο μήνες πριν, παραδεχόμενος ότι η περιφρούρηση του δάσους είχε γίνει πιο επικίνδυνη. Ήταν είκοσι χρονών και αφήνει πίσω του ένα γιο.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας υποσχέθηκε ότι θα στείλει στην περιοχή ειδική ομάδα για να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Πάουλο.

«Θεσμοποιημένη γενοκτονία»

Η οργάνωση των φυλών των ιθαγενών APIB οργισμένη κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι έβαψε τα χέρια της με αίμα, καθώς παρέχει στήριξη στους παράνομους υλοτόμους με το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση Μπολσονάρου έχει στα χέρια αίμα ιθαγενών» τόνισε η APIB, που εκπροσωπεί περίπου 900.000 ανθρώπους και πρόσθεσε πως «η αυξανόμενη βία στις περιοχές των ιθαγενών είναι αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους και των μέτρων που λαμβάνονται εναντίον των ανθρώπων μας»

Σύμφωνα με την επικεφαλής της APIB, Σόνια Γουαχαχάρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαλύει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των ιθαγενών, αφήνοντας τις φυλές απροστάτευτες από την εισβολή στις περιοχές όπου ζουν. «Πρέπει να πούμε “φτάνει” σε αυτή τη θεσμοποιημένη γενοκτονία», επισήμανε η Γουαχαχάρα.

Πηγή:ant1news.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS