ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έμπνευση από την ακριτική Ελλάδα: Δημοτικό σχολείο σε χωριό του Έβρου απέκτησε δικό του θερμοκήπιo

Οι μαθητές της έκτης δημοτικού στα Ρίζια 'Εβρου αφήνουν για λίγο τις τσάντες και τα τετράδια και πιάνουν τα φτυάρια για να καλλιεργήσουν λαχανικά και αρωματικά φυτά.

Έμπνευση από την ακριτική Ελλάδα: Δημοτικό σχολείο σε χωριό του Έβρου απέκτησε δικό του θερμοκήπιo

Ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα πλάι στη φύση απολαμβάνουν οι μαθητές της έκτης δημοτικού στα Ρίζια Ορεστιάδας. Αφήνουν για λίγο καθημερινά τις σχολικές τσάντες και τα τετράδιά τους, πιάνουν τα φτυάρια και φυτεύουν τους πρώτους σπόρους στο θερμοκήπιο που έχει αποκτήσει πλέον το σχολείο τους. Έναν άκρως λειτουργικό χώρο, όπου θα καλλιεργούν ρίγανη, δεντρολίβανο και διάφορα λαχανικά.

Το αίτημα της δημιουργίας του θερμοκηπίου προήλθε από τους ίδιους τους μαθητές και υλοποιήθηκε από τη «Μαζί για το Παιδί». Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τατιάνα Μουλούλη, υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εθελοντισμού της ένωσης: «Πήραμε τα εργαλεία μας και η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα».

Μάλιστα, οι μικροί μαθητές έχουν στο πλάι τους την πλέον καταρτισμένη δασκάλα η οποία, όπως εξηγεί η κ. Μουλούλη, «είναι μόνιμη κάτοικος της περιοχής, γεννήθηκε στα Ρίζια, είναι μόνιμα διορισμένη στο σχολείο, έχει κάνει δυο μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο Θράκης, περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία και αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και δασολογία, οπότε το θερμοκήπιο δεν θα μπορούσε να είναι σε καλύτερα χέρια».

Το θερμοκήπιο λειτουργεί με πραγματικές συνθήκες και θα δώσει την ευκαιρία και τη χαρά στα παιδιά να δουν τα φυτά να μεγαλώνουν με τη δική τους φροντίδα. Μάλιστα, όταν ξεκινήσει η παραγωγή θα μπουν στη διαδικασία να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, για να γνωρίσουν από κοντά όλο τον κύκλο, από την παραγωγή μέχρι την πώληση, την αγορά και την κατανάλωση.

Λειτουργεί με πραγματικές συνθήκες και θα δώσει την ευκαιρία και τη χαρά στα παιδιά να δουν τα φυτά να μεγαλώνουν με τη δική τους φροντίδα.

Τα Ρίζια είναι ένας οικισμός με 1.200 κατοίκους, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το φυλάκιο στις Καστανιές, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως και οι περισσότερες περιοχές του Έβρου, είναι από τις πιο γόνιμες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Μέσα από το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα η Ένωση Μαζί για το Παιδί επιδιώκει να μυήσει τα παιδιά από νωρίς στον τομέα της γεωργίας, την κύρια επαγγελματική ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού, και να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις για να μη χρειαστεί μεγαλώνοντας να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Στα επόμενα σχέδια της ένωσης είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου οι μαθητές του δημοτικού Ριζίων θα ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο με την πορεία της καλλιέργειας των φυτών στο θερμοκήπιό τους. Σύντομα μάλιστα θα γίνει και αδελφοποίηση με άλλα σχολεία της χώρας, ώστε οι μικροί κηπουροί του 'Εβρου να μοιραστούν τις γνώσεις τους με μαθητές από άλλες γωνιές της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ / «Μαζί για το Παιδί».

Read Next

19 Ιαν 2026

Τα Thessaloniki Walking Tours κατεβαίνουν στην Αθήνα

Ένα τετραήμερο πρόγραμμα με περιπάτους και επισκέψεις σε μνημεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος θα λάβει χώρα από τις 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

19 Ιαν 2026

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Η τελευταία σεζόν του Queer Eye, μία πολυσυζητημένη πρεμιέρα και άλλα.

Περισσότερα από

Life

19 Ιαν 2026

"Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ" ξανά στον Σταυρό του Νότου

Η Stand-Up παράσταση "ΟΠΕΚΕΜΠΛΕ" επιστρέφει γεμάτη χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και καυστικό πολιτικό σχολιασμό. Παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη με διαφορετικούς καλεσμένους.

19 Ιαν 2026

Ποιος είναι ο Akylas που έκανε τους πάντες να ουρλιάζουν "Φέρτο" για τη Eurovision 2026;

Το viral "Ferto", η εκρηκτική παρουσία και η προσωπική ιστορία πίσω από το απόλυτο φαβορί για την φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό

19 Ιαν 2026

Ο Γιάννης Οικονομίδης και το βιβλίο-ορόσημο της ζωής του

Καλεσμένος της Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), ο δημοφιλής σκηνοθέτης συζητά την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το εμβληματικό βιβλίο του Ernesto Sabato, "Περί ηρώων και τάφων".

19 Ιαν 2026

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

19 Ιαν 2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

19 Ιαν 2026

Τα νέα εστιατόρια που πολύ σύντομα έρχονται στην Αθήνα

Καινούρια χρονιά με ολόφρεσκες αφίξεις: Τα μέρη που καταφθάνουν πολύ σύντομα στην πόλη.

19 Ιαν 2026

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

19 Ιαν 2026

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

19 Ιαν 2026

Νέα γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας που ενώνει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη

Τα δρομολόγια συνδέονται άμεσα με τους σταθμούς του μετρό, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση με 5 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.