«Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Τα αμέσως λιγότερα ωραία είναι πανάκριβα». Μια από τις θρυλικές δηλώσεις της Κοκό Σανέλ σχολιάζουν προσωπικότητες γνωστές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο ... Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο των «New York Times». Πώς βρέθηκε ο άνθρωπος που προκάλεσε θύελλα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έφερε τα πάνω-κάτω στην οικονομία, δημιούργησε έναν σκασμό εχθρούς και, στη συνέχεια, έφυγε άπρακτος και σφυρίζοντας αδιάφορα συνεχίζοντας τη δική του καριέρα, να σχολιάζει τη λέξη «ευτυχία» σε συνάρτηση με το χρήμα και, μάλιστα, με το όνομά του πάνω από εκείνο του Λάγκερφελντ; Την απάντηση ουδείς γνωρίζει, παρά μόνο όσοι από την αμερικανική εφημερίδα τον επέλεξαν για να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Τι θα έλεγε άραγε η Σανέλ για αυτό;

Πέρα από τον Βαρουφάκη, τις δικές τους απόψεις εκφράζουν οι Ρίτσαρντ Χελ, Καρλ Λάγκερφελντ, Μιχαήλ Προκόροφ, Γιουσού Ν' Ντουρ, Αντρέγια Πέτζικ και Γιάο Τσεν:
 

Ρίτσαρντ Χελ

«Είναι υπέροχο ότι το να αγαπάς και να σε αγαπούν δεν κοστίζει τίποτα, ενώ κι άλλα πράγματα που μου αρέσουν, όπως η τέχνη, τα βιβλία, οι ταινίες, οι πίνακες ζωγραφικής στα μουσεία, η μουσική, δεν απαιτούν πολλά χρήματα. Ταυτόχρονα, είμαι προκατειλημμένος απέναντι στα ακριβά αντικείμενα, αφενός γιατί συνήθως στοχεύουν στην επίδειξη στάτους ή και σνομπισμού και αφετέρου, γιατί, μόλις τα αποκτήσεις, θέλεις περισσότερα ή κάτι διαφορετικό. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή, λοιπόν, είναι μια φυσική κλίση, μια δραστηριότητα με την οποία μας αρέσει πολύ να ασχολούμαστε. Γιατί ακόμα κι αν μας ωθήσει να θέλουμε όλο και πιο πολύ, αυτό σημαίνει ότι θα την κάνουμε διαρκώς καλύτερα κι έτσι θα μας ανταμείψει».

Ο Ρίτσαρντ Χελ είναι Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και συγγραφέας.

 

Γιάνης Βαρουφάκης

«Τo ωραιότερο πράγμα στη ζωή, η ευτυχία, δεν μπορεί παρά να είναι υποπροϊόν από κάτι αυθεντικά καλό (μια καλή πράξη, έναν καλό βραδινό ύπνο ή το συναίσθημα της αγάπης) και δεν υπάρχει σε καμία αγορά. Τα αμέσως λιγότερο ωραία πράγματα, στα οποία καταφεύγουμε συνήθως από άγχος ή απόγνωση, κοστίζουν πολύ, γιατί δεν υπάρχει τιμή που να προσεγγίζει την αξία των πρώτων. Η προσπάθεια, λοιπόν, της αντικατάστασης της αυθεντικής ευτυχίας με την αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας είναι ανάλογη με την προσπάθεια να πετύχουμε έναν καλό ύπνο με ένα υπνωτικό χάπι. Σε κάθε περίπτωση, μια πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να παρέχει σε όλους τις συνθήκες να κυνηγήσουν τους στόχους τους, ελεύθεροι από φόβο, πείνα και εκμετάλλευση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πολιτικός, καθηγητής οικονομικών και πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας.
 

Καρλ Λάγκερφελντ

«Τα πολυτελή προϊόντα κρίνονται αρνητικά με ηθικά κριτήρια, αλλά, από οικονομικής άποψης, φέρνουν σημαντικά οφέλη: Βοηθούν το χρήμα να κυκλοφορήσει, αποσπώντας δολάρια από τις τσέπες των πλουσίων και παρέχοντάς τα στους εργαζόμενους που παράγουν ένα προϊόν. Π.χ., είναι καλό σε ένα ξενοδοχείο να υπάρχουν πελάτες που πληρώνουν 80.000 δολάρια τη βραδιά για μια σουίτα, γιατί αυτό δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς άλλους να βιοποριστούν: τους εργάτες που έφτιαξαν τη σουίτα, τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το ξενοδοχείο, τους τεχνίτες που κατασκεύασαν τα έπιπλα, το προσωπικό που εργάζεται εκεί. Παράλληλα, η δουλειά τους αποκτά μεγάλη αξία, εφόσον η σουίτα είναι ένα έργο τέχνης καθημερινής χρήσης».

Ο Καρλ Λάγκερφελντ είναι o καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel, της Fendi και του δικού του label.
 

Μιχαήλ Προκόροφ

«Τα πολύ ακριβά πράγματα αξίζουν μόνο αν υπηρετούν έναν λειτουργικό στόχο. Για παράδειγμα, ενώ δεν έχω υπάρξει ποτέ δέσμιος των πολλών υλικών αγαθών, έχω ένα γιοτ, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω τζετ-σκι και η βελτίωση των επιδόσεών μου στα σπορ είναι ένας προσωπικός στόχος για τον οποίο αγωνίζομαι σκληρά. Το καλύτερο πράγμα όσον αφορά το γιοτ μου, λοιπόν, είναι δωρεάν και, ουσιαστικά, είναι η ικανοποίηση της αποδοχής μιας καινούριας πρόκλησης και της επίτευξης ενός νέου στόχου».

Ο Μιχαήλ Προκόροφ είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας και ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ Brooklyn Nets.
 

Γιουσού Ν' Ντουρ

«Ήμουν πολύ τυχερός που μου δόθηκε μια φωνή, η οποία έχει απήχηση στους ανθρώπους. Ένα τέτοιο δώρο μπορεί να καλλιεργηθεί, αλλά όχι να ξεπληρωθεί ή να αγοραστεί. Δεν είναι μια ένδειξη ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν; Επίσης, μεγάλη αξία έχουν για μένα οι εκφράσεις ενθουσιασμού και χαράς στο πρόσωπο όσων έρχονται στις συναυλίες μου, το χαμόγελο του τρίχρονου γιου μου όταν με βλέπει ή όταν ένας άγνωστος στο δρόμο μου λέει “γεια”. Κι αν ποτέ νιώσετε αμφιβολίες σχετικά με το αν τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, δοκιμάστε να κρατήσετε την αναπνοή σας όσο περισσότερο μπορείτε. Και μετά, εισπνεύστε το οξυγόνο που η Μητέρα Φύση μάς χαρίζει».

Ο Γιουσού Ν' Ντουρ είναι Σενεγαλέζος τραγουδιστής, συνθέτης και πολιτικός.
 

Αντρέγια Πέτζικ

«Η βάση της ευτυχίας είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση – το αίσθημα ότι εσύ, μαζί με άλλους, συμμετέχετε σε δράσεις που ωφελούν τον κόσμο και την ανθρωπότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όσοι έχουν δοκιμάσει να αγοράσουν διαρκώς νέα αντικείμενα, γνωρίζουν ότι όσο περισσότερα αποκτούμε, τόσο λιγότερο είμαστε σε θέση να αισθανθούμε ακόμα και την προσωρινή ικανοποίηση που μας προσφέρουν. Μόνο, λοιπόν, όταν έχουμε βρει τα πραγματικά ωραιότερα πράγματα στη ζωή, ας στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στα αμέσως επόμενα, τα οποία, ούτως ή άλλως, απολαμβάνει μια μειονότητα, προσπαθώντας συνήθως με αυτά να καμουφλάρει την έλλειψη των πρώτων».

Η Αντρέγια Πέτζικ είναι μοντέλο από την Αυστραλία και η πρώτη γυναίκα που έχει κάνει αλλαγή φύλου και έχει γίνει το κεντρικό πρόσωπο μεγάλου makeup brand.
 

Γιάο Τσεν

H Γιάο Τσεν φωτογραφημένη για το ημερολόγιο της Pirelli 2016 από την Annie Leibovitz.

«Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι πράγματι δωρεάν και απαραίτητα - όπως ο αέρας, το ηλιακό φως και το νερό - , αλλά συνειδητοποιούμε την αξία τους μόνο όταν κινδυνεύσουμε να τα χάσουμε. Για μένα, το δεύτερο ανεκτίμητο πράγμα είναι η επαγγελματική πορεία μου ως ηθοποιός – η οποία δεν μπορεί να μετρηθεί σε δολάρια, αλλά ήταν μοιραία. Πολλοί νέοι που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους λένε ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να πετύχουν. Προσωπικά, θεωρώ ότι ίσως δεν θα άξιζε να έχω υλοποιήσει τα καλλιτεχνικά όνειρά μου αν τα είχα κυνηγήσει εις βάρος της υγείας μου ή άλλων σημαντικών πραγμάτων στη ζωή μου».

Η Γιάο Τσεν είναι Κινέζα ηθοποιός και ακτιβίστρια.


Απόδοση: Αλεξάνδρα Καστάνια

TAGS