ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Διαδικτυακή πορνογραφία: Πώς επηρεάζει τη σχέση με τον σύντροφό σου;

Ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι φωτογραφίες και τα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου στο ίντερνετ, αλλάζουν τη σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια

Διαδικτυακή πορνογραφία: Πώς επηρεάζει τη σχέση με τον σύντροφό σου;

Η διαδικτυακή πορνογραφία εξαπλώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ αποτελεί μια βιομηχανία που αποφέρει έσοδα ύψους ... 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, 9 στα 10 αγόρια παρακολουθούν πορνό στο διαδίκτυο πριν την ηλικία των 18, ενώ οι πιθανότητες να παρακολουθεί ένας ενήλικος άνδρας είναι κατά 543% περισσότερες συγκριτικά με μία γυναίκα. Ακόμα, υπολογίζεται ότι ως το 2017, 250 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα επισκέπτονται σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου από το κινητό τους.

Το ερώτημα, όμως, είναι: Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε σχέση, η συχνή παρακολούθηση πορνογραφικού περιεχομένου βοηθάει ή δημιουργεί προβλήματα σε αυτήν;

H συχνή παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού αυξάνει τον κίνδυνο χωρισμού, την σεξουαλική ικανοποίηση ανάμεσα στο ζευγάρι και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες απιστίας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο υλικό περιπλέκει την αντίληψή μας για το σεξ και τη σχέση με τον σύντροφό μας. Συγκεκριμένα, προκαλεί εντάσεις μέσα στο ζευγάρι, αυξάνει τον κίνδυνο χωρισμού, μειώνει την ρομαντική οικειότητα και τη σεξουαλική ικανοποίηση, αυξάνει τις πιθανότητες απιστίας και ενισχύει τον εθισμό στο σεξ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παρακολούθηση πορνό προκαλεί προβλήματα στη σχέση. Κάποιες φορές, παρουσιάζεται το αντίθετο: τα προβλήματα στη σχέση επιφέρουν τη συχνότερη παρακολούθηση πορνό.

Σε κάθε περίπτωση, η καθηγήτρια ψυχολογίας του Χάρβαρντ Deirdre Barrett επισημαίνει ότι το πορνογραφικό υλικό του διαδικτύου αποτελεί ερέθισμα πέρα από το φυσιολογικό. Με άλλα λόγια, είναι μια τεχνητή μεγέθυνση των παραγόντων που, από τη φύση μας, μας προκαλούν σεξουαλικό ερεθισμό. Και, συγκεκριμένα, παρουσιάζει εξωπραγματικά ανθρώπινα σώματα να έρχονται σε εξωπραγματική σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, σε δεύτερο επίπεδο, όσοι παρακολουθούν συστηματικά τέτοιου είδους περιεχόμενο στο διαδίκτυο συνηθίζουν να επιλέγουν αυτές τις υπερφυσικές, εικονικές εμπειρίες, στις οποίες μάλιστα μπορούν να πατήσουν play, pause, rewind όποτε θελήσουν.

Έτσι, μια σημαντική ανησυχία για τους ειδικούς σε θέματα σχέσεων είναι ότι η υπερέκθεση σε πορνογραφικό υλικό κάνει τους ανθρώπους να απομυθοποιούν το πραγματικό σεξ. Αποτέλεσμα; Μπορεί να εμφανιστεί αισθητά μειωμένη διάθεση για σεξουαλικές επαφές με τον άλλο σύντροφο ή ακόμα και στυτική δυσλειτουργία. Κάτι που, με τη σειρά του, προκαλεί ερωτηματικά, εντάσεις, τσακωμούς, αποστασιοποίηση.

Διαδικτυακή πορνογραφία: Πώς επηρεάζει τη σχέση με τον σύντροφό σου;

Η Paula Hill, θεραπεύτρια σε σεξουαλικά προβλήματα, επισημαίνει ότι η υπερβολική παρακολούθηση πορνογραφικού περιεχομένου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και μέσα στην οικογένεια. Η ίδια αναφέρει το παράδειγμα ενός 36χρονου άνδρα, παντρεμένου με δύο μικρά παιδιά, ο οποίος άρχισε να παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία με τη σύζυγό του, αλλά όχι όταν παρακολουθούσε σεξ μέσω ίντερνετ. Και αυτό τον απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από τη γυναίκα του και τον έκανε να παρακολουθεί όλο και περισσότερο διαδικτυακό πορνό.

Προβλήματα δημιουργούνται και μέσα σε μια οικογένεια, εφόσον το ζευγάρι έχει πλέον αποστασιοποιηθεί

Οι τύψεις, λοιπόν, σε όσους συμβαίνει κάτι αντίστοιχο είναι πολύ συνηθισμένες. Και, κατά συνέπεια, επιδιώκουν να μετατρέψουν το πραγματικό στο ... εξωπραγματικό που βλέπουν στην οθόνη τους, είτε μέσω της φαντασίωσης, είτε προσπαθώντας να κατευθύνουν τις συντρόφους προς ό,τι βλέπουν στο διαδίκτυο.

Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η συχνή παρακολούθηση πορνό μειώνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα μεταξύ του ζευγαριού, εφόσον σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες το εκλαμβάνουν ως προδοσία ή ακόμα και απιστία

Τέλος, ο ανθρωπολόγος Mizuko Ito, σχολιάζει: «Έχουμε δημιουργήσει αυτές τις νέες τεχνολογίες, αλλά είναι προφανές, σε ορισμένες περιπτώσεις, πώς διαμορφώνουν την αισθητική και την κουλτούρα μας. Κι αν κάποιες φορές μάς φέρνουν κοντά, κάποιες άλλες μας απομακρύνουν».

Read Next

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

Περισσότερα από

Life

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.