Τον Ιούλιο του 1976 η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, έγραψε ιστορία στον αθλητισμό, προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας σε όλο τον πλανήτη και κατακτώντας άριστη βαθμολογία στο πρόγραμμά της, στους ασύμμετρους ζυγούς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Το απόλυτο 10.
Ήταν η αρχή μιας σειράς αθλητικών επιτυχιών για την 14χρονη Ρουμάνα, που συνολικά απέσπασε εφτά 10αρια και έφυγε από τους αγώνες με 3 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο.

Μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τη Νάντια Κομανέτσι:
- Η Νάντια Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη (μέχρι τότε) Ολυμπιονίκης.

- Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας και ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και η μητέρας της νοικοκυρά.

-Το 1969 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση και κατέκτησε την 13η θέση, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά βγήκε πρώτη στον ίδιο θεσμό, γεγονός που έδειξε την πρόοδό της.- Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ άρχισαν οι δυσκολίες στη ζωή της Κομανέτσι.

- Οι γονείς της πήραν διαζύγιο, γεγονός που κλόνισε την ψυχολογία της και επηρέασε ακόμα και τις προπονήσεις της.

-Το τελειωτικό χτύπημα για την αθλήτρια ήρθε όταν το αυστηρό καθεστώς του Τσαουσέσκου τη χώρισε από τον προπονητή, δάσκαλο και στήριγμά της.

- Η Νάντια δεν άντεξε και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας χλωρίνη, σε μία προσπάθειάς της να πείσει τους ανθρώπους του Τσαουσέσκου να αλλάξουν γνώμη. 

-Τρία χρόνια αργότερα, το 1979 η Νάντια Κομανέτσι απασχόλησε τον κόσμο με την προσωπική και το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της, όταν έγινε γνωστό ότι δημιούργησε ερωτική σχέση με τον γιο του δικτάτορα Τσαουσέσκου.Αργότερα αποκάλυψε ότι την κακοποιούσε συστηματικά και η ζωή της ήταν ένας εφιάλτης. 

-Στα τέλη του 1989 σε ηλικία 27 ετών, εγκατέλειψε τη χώρα της μαζί με άλλους 6 Ρουμάνους.

-Φτάνοντας στην Αμερική, η Κομανέτσι ήταν ταλαιπωρημένη, εξαντλημένη και με παραπανίσια κιλά, γεγονός που σχολιάστηκε από τον Τύπο της εποχής.

-Το 1996 παντρεύτηκε στο Βουκουρέστι τον αθλητή Μπαρτ Κόνερ με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Ντίλαν. 

Η Νάντια Κομανέτσι σήμερα

(πληροφορίες από το mixanitouxronou.gr)

Δείτε το βίντεο που έμεινε στην ιστορία του αθλητισμού ως το απόλυτο 10άρι

 

TAGS