ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Crash test: Τα 8 καλύτερα πασχαλιάτικα τσουρέκια της Αθήνας

Δοκιμάσαμε τα πιο ξακουστά «γλυκά ψωμιά» της πόλης και διαπιστώσαμε ότι εκτός από ξακουστά είναι πεντανόστιμα και άκρως «εθιστικά».

Crash test: Τα 8 καλύτερα πασχαλιάτικα τσουρέκια της Αθήνας

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek. Το τσουρέκι παρασκευάζεται -και κυρίως τρώγεται- καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στη χώρα μας, αλλά το Πάσχα έχει την τιμητική του. Στην Ελλάδα το τσουρέκι ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής του και μπορεί να το συναντήσουμε ως πλεξούδα, κουλούρα ή μπάλα.

Τα υλικά που χρειάζονται για το τσουρέκι είναι τα εξής:

-βούτυρο αγελάδας

-βούτυρο γάλακτος

-φρέσκο γάλα, πλήρες

ζάχαρη

-αυγά (3 αυγά για την παρασκευή και 1 για την επάλειψη)

-μαχλέπι

-μαστίχα τριμμένη

-νερό χλιαρό

-μαγιά νωπή

-αλεύρι σκληρό

-αμύγδαλο για την επιφάνεια

Η δοσολογία των υλικών ποικίλει ανά συνταγή και εκεί φαίνεται η «μαγκιά» και η μαγιά της κάθε συνταγής. Διαλέξαμε τα 8 καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας, όπως τα καταγράψαμε από το ρεπορτάζ αλλά και από τη φήμη που τα συνοδεύει.

1. Karaköy Güllüoğlu: Τα τσουρέκια της Πόλης, τα τσουρέκια των ονείρων μας. Αφράτα σαν ζαχαρένια σύννεφα, μοσχομυρίζουν πρόβειο βούτυρο και μαστίχα. Γεύση που δεν μπορείς να ξεχάσεις όσο κι αν προσπαθήσεις. Που δεν προσπαθείς, δηλαδή. (Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3213959 – Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840733)

2. Αφοί Ασημακόπουλοι: Το γνωστό μοσχοβολιστό τσουρέκι, σύμφωνα με την κλασσική πολίτικη συνταγή. Με εκλεκτό μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο παραγωγής κατακλύζει τον ουρανίσκο με την αφράτη και «έμπειρη» γεύση του. Η ευωδιά του δε, κατακλύζει την γύρω περιοχή.

(Χ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610092, asimakopouloi.com)

Crash test: Τα 8 καλύτερα πασχαλιάτικα τσουρέκια της Αθήνας
Οι Αφοί Ασημακόπουλοι ευωδιάζουν την περιοχή με το τσουρέκι τους.

3. Βάρσος: Από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας, με «βουτυρένια» ιστορία 118 χρόνων. Το τσουρέκι του ξεχωρίζει. Όποιος έχει δοκιμάσει -μιλάμε για τη μισή Ελλάδα και βάλε, δηλαδή- συμφωνεί ότι αυτό το τσουρέκι διακρίνεται για την πλούσια ζύμη του, το υπέροχο άρωμά και τα αγνά υλικά του. Βάρσος είναι αυτός, δεν είναι παίξε-γέλασε.

(Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472, varsos.gr)

Η λαχταριστή βιτρίνα με τα τσουρέκια του Βάρσου.

4. Τα Γιούλια: Η νέα γενιά ζαχαροπλαστών συνεχίζει με όρεξη, μεράκι και ταλέντο την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς Βαγγέλης, το 1945. Χαρακτηριστικό των «Γιούλια» είναι η ουρά για το τσουρέκι, που ενίοτε φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο. Μιλάμε για «ιστορική» συνταγή τσουρεκιού.

(Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2799766, tagioulia.gr)

Στα Γιούλια τα τσουρέκια πουλάνε σαν τρελά.

5. Εύη: Το κλασσικότερο των Αθηναϊκών τσουρεκιών θεωρείται και το καλύτερο για πάρα πολλούς. Λαχταριστό και γυαλιστερό, καλοσχηματισμένο και φουλ βουτυρένιο. Αγαπάει και στηρίζει την παράδοση, τόσο λόγω σχήματος, όσο και κόκκινου αυγού στη μέση.

(Ιλισσίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια, 210 7241766)

6. Lido: Διάσημο και ονομαστό σε όλη την Αθήνα. Το άρωμα μαστίχας και η γεύση από μαχλέπι ισορροπούν με μαεστρία μέσα στο καλοδουλεμένο μείγμα του. Υπάρχει σε απλό ή σε δύο παραλλαγές, γεμιστό με σοκολάτα και κάστανο. Φήμες θέλουν τους πελάτες να φεύγουν και με τα τρία είδη, κάθε φορά.

(Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 2107516898, 2107516898)

7. Τερκενλής: Σχεδόν συνώνυμο του τσουρεκιού. Σε πρόχειρο γκάλοπ η λέξη που ακολουθεί το τσουρέκι είναι Τερκενλής. Η μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και επιλογών: Κάστανο, λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού και χιώτικη κρέμα. Αυτή τελευταία δε, επιλογή με τη χιώτικη κρέμα έχει «στοιχειώσει» εκατοντάδες ουρανίσκους της πόλης.

(Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6840020, terkenlis.gr)

Ο Τερκενλής έχει περάσει το τσουρέκι σε άλλο επίπεδο.

8. Χατζής: Αν υπήρχε ένα παραμύθι για το τσουρέκι θα άρχιζε κάπως έτσι: «Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα τσουρεκόσπιτο που έφτιαχνε καταπληκτικό τσουρέκι. Το όνομα του τσουρεκόσπιτου ήταν Χατζής. Κάθε βράδυ η μαστίχα αγκάλιαζε το μαχλέπι και πέφτανε για ύπνο...». Πέρα από την κλασσική συνταγή υπάρχουν και πολλές παραλλαγές. Κανείς δεν μένει δυσαρεστημένος εδώ.

(Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα τηλ. 210 3222647, chatzis.gr)

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.