ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Crash test: Τα 8 καλύτερα πασχαλιάτικα τσουρέκια της Αθήνας

Δοκιμάσαμε τα πιο ξακουστά «γλυκά ψωμιά» της πόλης και διαπιστώσαμε ότι εκτός από ξακουστά είναι πεντανόστιμα και άκρως «εθιστικά».

Crash test: Τα 8 καλύτερα πασχαλιάτικα τσουρέκια της Αθήνας

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek. Το τσουρέκι παρασκευάζεται -και κυρίως τρώγεται- καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στη χώρα μας, αλλά το Πάσχα έχει την τιμητική του. Στην Ελλάδα το τσουρέκι ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής του και μπορεί να το συναντήσουμε ως πλεξούδα, κουλούρα ή μπάλα.

Τα υλικά που χρειάζονται για το τσουρέκι είναι τα εξής:

-βούτυρο αγελάδας

-βούτυρο γάλακτος

-φρέσκο γάλα, πλήρες

ζάχαρη

-αυγά (3 αυγά για την παρασκευή και 1 για την επάλειψη)

-μαχλέπι

-μαστίχα τριμμένη

-νερό χλιαρό

-μαγιά νωπή

-αλεύρι σκληρό

-αμύγδαλο για την επιφάνεια

Η δοσολογία των υλικών ποικίλει ανά συνταγή και εκεί φαίνεται η «μαγκιά» και η μαγιά της κάθε συνταγής. Διαλέξαμε τα 8 καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας, όπως τα καταγράψαμε από το ρεπορτάζ αλλά και από τη φήμη που τα συνοδεύει.

1. Karaköy Güllüoğlu: Τα τσουρέκια της Πόλης, τα τσουρέκια των ονείρων μας. Αφράτα σαν ζαχαρένια σύννεφα, μοσχομυρίζουν πρόβειο βούτυρο και μαστίχα. Γεύση που δεν μπορείς να ξεχάσεις όσο κι αν προσπαθήσεις. Που δεν προσπαθείς, δηλαδή. (Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3213959 – Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840733)

2. Αφοί Ασημακόπουλοι: Το γνωστό μοσχοβολιστό τσουρέκι, σύμφωνα με την κλασσική πολίτικη συνταγή. Με εκλεκτό μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο παραγωγής κατακλύζει τον ουρανίσκο με την αφράτη και «έμπειρη» γεύση του. Η ευωδιά του δε, κατακλύζει την γύρω περιοχή.

(Χ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610092, asimakopouloi.com)

Crash test: Τα 8 καλύτερα πασχαλιάτικα τσουρέκια της Αθήνας
Οι Αφοί Ασημακόπουλοι ευωδιάζουν την περιοχή με το τσουρέκι τους.

3. Βάρσος: Από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας, με «βουτυρένια» ιστορία 118 χρόνων. Το τσουρέκι του ξεχωρίζει. Όποιος έχει δοκιμάσει -μιλάμε για τη μισή Ελλάδα και βάλε, δηλαδή- συμφωνεί ότι αυτό το τσουρέκι διακρίνεται για την πλούσια ζύμη του, το υπέροχο άρωμά και τα αγνά υλικά του. Βάρσος είναι αυτός, δεν είναι παίξε-γέλασε.

(Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472, varsos.gr)

Η λαχταριστή βιτρίνα με τα τσουρέκια του Βάρσου.

4. Τα Γιούλια: Η νέα γενιά ζαχαροπλαστών συνεχίζει με όρεξη, μεράκι και ταλέντο την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς Βαγγέλης, το 1945. Χαρακτηριστικό των «Γιούλια» είναι η ουρά για το τσουρέκι, που ενίοτε φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο. Μιλάμε για «ιστορική» συνταγή τσουρεκιού.

(Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2799766, tagioulia.gr)

Στα Γιούλια τα τσουρέκια πουλάνε σαν τρελά.

5. Εύη: Το κλασσικότερο των Αθηναϊκών τσουρεκιών θεωρείται και το καλύτερο για πάρα πολλούς. Λαχταριστό και γυαλιστερό, καλοσχηματισμένο και φουλ βουτυρένιο. Αγαπάει και στηρίζει την παράδοση, τόσο λόγω σχήματος, όσο και κόκκινου αυγού στη μέση.

(Ιλισσίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια, 210 7241766)

6. Lido: Διάσημο και ονομαστό σε όλη την Αθήνα. Το άρωμα μαστίχας και η γεύση από μαχλέπι ισορροπούν με μαεστρία μέσα στο καλοδουλεμένο μείγμα του. Υπάρχει σε απλό ή σε δύο παραλλαγές, γεμιστό με σοκολάτα και κάστανο. Φήμες θέλουν τους πελάτες να φεύγουν και με τα τρία είδη, κάθε φορά.

(Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 2107516898, 2107516898)

7. Τερκενλής: Σχεδόν συνώνυμο του τσουρεκιού. Σε πρόχειρο γκάλοπ η λέξη που ακολουθεί το τσουρέκι είναι Τερκενλής. Η μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και επιλογών: Κάστανο, λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού και χιώτικη κρέμα. Αυτή τελευταία δε, επιλογή με τη χιώτικη κρέμα έχει «στοιχειώσει» εκατοντάδες ουρανίσκους της πόλης.

(Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6840020, terkenlis.gr)

Ο Τερκενλής έχει περάσει το τσουρέκι σε άλλο επίπεδο.

8. Χατζής: Αν υπήρχε ένα παραμύθι για το τσουρέκι θα άρχιζε κάπως έτσι: «Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα τσουρεκόσπιτο που έφτιαχνε καταπληκτικό τσουρέκι. Το όνομα του τσουρεκόσπιτου ήταν Χατζής. Κάθε βράδυ η μαστίχα αγκάλιαζε το μαχλέπι και πέφτανε για ύπνο...». Πέρα από την κλασσική συνταγή υπάρχουν και πολλές παραλλαγές. Κανείς δεν μένει δυσαρεστημένος εδώ.

(Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα τηλ. 210 3222647, chatzis.gr)

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.