ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Botox για πρωτάρες: όσα θέλετε να μάθετε και ντρέπεστε να ρωτήσετε

Botox για πρωτάρες: όσα θέλετε να μάθετε και ντρέπεστε να ρωτήσετε

Υπάρχουν πολλές που θέλουν να μάθουν για το botox, αλλά ντρέπονται να ρωτήσουν. Εμείς όμως δεν ντρεπόμαστε καθόλου. Δουλειά μας είναι να ρωτάμε και μάλιστα τους σωστούς ανθρώπους. Ο δρ Χρήστος Μεγαπάνος* είναι ένας από αυτούς.

-Τι είναι το botox;
Το botox είναι μια μη επεμβατική θεραπεία αντιγήρανσης που προσφέρει άμεσα ένα πιο λείο και νεανικό δέρμα. Πραγματοποιείται ενέσιμα και στοχεύει στην μείωση των ρυτίδων και την εξομάλυνση των γραμμών της γήρανσης του προσώπου. Η ονομασία του botox προέρχεται από τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, που σε αραιωμένη μορφή αποτελεί το βασικό συστατικό του φαρμάκου. Ουσιαστικά το Botox, το Dysport, το Xeomin αποτελούν τις εταιρικές ονομασίες του ίδιου φαρμάκου, δηλαδή της βοτουλινικής τοξίνης.

-Πώς λειτουργεί;
Η βοτουλινική τοξίνη αποτελεί ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που, εγχεόμενη στον μυ, αδρανοποιεί τους νευροδιαβιβαστές που του μεταφέρουν την πληροφορία που χρειάζεται ώστε να κινηθεί. Με άλλα λόγια, το botox μπλοκάρει προσωρινά την κινητικότητα των μυών στην οποία οφείλεται η δημιουργία των ρυτίδων, λειαίνοντας έτσι την επιδερμίδα και δίνοντας νεανική όψη στο πρόσωπο. Όσον αφορά τη διαδικασία, είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και περιλαμβάνει περίπου τέσσερις ή πέντε ενέσεις που πραγματοποιούνται με την χρήση πολύ λεπτών βελόνων.

-Πόσο ασφαλές είναι το botox;
Απόλυτα ασφαλές. Εξάλλου δεν έχει εφαρμογή μόνο στην αντιγήρανση. Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιείται περίπου 80 χρόνια σε ένα πλήθος παθήσεων, όπως η υπεριδρωσία, ο σπασμός των βλεφάρων και σε αρκετές νευρομυϊκές παθήσεις. Η χρήση του στην αισθητική ιατρική (αναφορικά με τις ρυτίδες στο άνω μέρος του προσώπου) είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

-Σε ποια σημεία του προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί;
Το botox χρησιμοποιείται για τις:
Γραμμές του συνοφρυώματος – στο μεσόφρυο, πάνω από τα φρύδια.
Οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο.
Ρυτίδες γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»).
Γραμμές στο άνω χείλος («γραμμές του καπνιστή»).
Γραμμές που εκτείνονται από τα πτερύγια της μύτης ως τις γωνίες του στόματος (ρινοπαρειακές αύλακες).

Δεν θέλετε το botox να μπλοκάρει τα ερεθίσματα εντελώς, αλλά να αδρανοποιήσει τα αντανακλαστικά που οδηγούν στην κίνηση των μυών. Και αυτό είναι που κάνει την διαφορά ανάμεσα σε ένα πρόσωπο που το νιώθει κανείς παγωμένο και σε ένα πρόσωπο που είναι σε θέση να δημιουργήσει τις φυσικές του εκφράσεις.

-Σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω το botox;
Το botox χρησιμοποιείται για να μαλακώσει την εμφάνιση των βαθιών γραμμών και των ρυτίδων σε άτομα μεταξύ 18-65 ετών και άνω. Προσωπικά προτείνω να γίνεται σε άτομα άνω των 24 ετών, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια του χρόνου. Ο λόγος που συνίσταται να ξεκινά κανείς από νωρίς έγκειται στην προφυλακτική δράση του botox. Με τη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, οι ρυτίδες που προκαλούνται από τις επανειλημμένες και ακούσιες εκφράσεις του προσώπου ελαχιστοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου το άτομο δεν θα αναπτύξει τόσες ρυτίδες και με μία θεραπεία συντήρησης ανά έτος ή 14μηνο θα μπορεί να διατηρεί μια νεανική και υγιή εμφάνιση. Το γεγονός αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ιδίως για άτομα με βεβαρημένη κληρονομικότητα ή σημάδια πρόωρης γήρανσης.

-Τι παρενέργειες έχει;
Όταν ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο και οι οδηγίες του γιατρού, τότε οι παρενέργειες είναι ασήμαντες. Μπορεί να εμφανιστούν προσωρινά μελανιές, ερυθρότητα ή ήπιο πρήξιμο τοπικά στο σημείο της έγχυσης, οι οποίες διαρκούν από 1-3 ημέρες.

-Πότε αντενδείκνυται τo botox;
Εάν είστε αλλεργικοί στη βοτουλινική νευροτοξίνη ή σε φάρμακα που περιέχουν πρωτεΐνες.
Εάν πάσχετε από κάποια νευρολογική νόσο.
Εάν στο σημείο της θεραπείας υπάρχει ενεργή μόλυνση-φλεγμονή.
Εάν έχετε κάνει πρόσφατα (3-6 μήνες) επέμβαση στο πρόσωπο.
Εάν κάνετε κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.
Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

-Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του botox;
Το botox έχει πεπερασμένη διάρκεια. Τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου 3 με 6 μήνες.

-Όταν λήξει η διάρκεια του botox θα πρέπει να το ξανακάνω; Πώς θα είναι το πρόσωπό μου;
Όταν περάσει η επήρεια του φαρμάκου, το πρόσωπο θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του και για την διατήρηση των αποτελεσμάτων συνίσταται η επανάληψη του botox ανά διαστήματα. Ωστόσο, με την μακροπρόθεσμη χρήση του botox, το πρόσωπο δεν θα εμφανίσει την ίδια ρυτίδωση που θα εμφάνιζε το άτομο αν δεν είχε προχωρήσει στην θεραπεία.

-Θα πονέσω;
Η βελόνα του botox είναι πάρα πολύ λεπτή για να προκαλέσει πόνο. Ωστόσο για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή ενόχληση ή δυσφορία, πραγματοποιούμε τοπική επάλειψη αναισθητικής κρέμας στα σημεία που θα εφαρμοστεί, περίπου 40’ λεπτά πριν τη θεραπεία.

-Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία;
Όχι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας πριν τη θεραπεία.

-Πόση ώρα διαρκεί η θεραπεία; Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή;
Η θεραπεία διαρκεί 15-30 λεπτά, ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εμφανή σε διάστημα τριών ημερών.

-Τι θα πρέπει να αποφύγω μετά το botox;
Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει θερμότητα στα σημεία της θεραπείας, όπως το καυτό νερό, η σάουνα, το πιστολάκι μαλλιών ή η τριβή της περιοχής της έγχυσης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική οδηγία, καθώς κατά την πρώτη μέρα υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί η ουσία σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στο αισθητικό αποτέλεσμα, ενδέχεται δηλαδή να μειώσει ή και να ακυρώσει τη δράση του φαρμάκου. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή δύσπνοια.

-Μπορώ να ακολουθήσω την τυπική περιποίηση της επιδερμίδας μου μετά το botox;
Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα ή ακόμα και να μακιγιαριστείτε αμέσως μετά το botox, αρκεί να αποφύγετε να τρίψετε την περιοχή.

-Υπάρχει κίνδυνος το αποτέλεσμα να μοιάζει ψεύτικο (ανέκφραστο, παγωμένο πρόσωπο);
Η σωστή προσέγγιση είναι σημαντική. Δεν θέλετε το botox να μπλοκάρει τα ερεθίσματα εντελώς, αλλά να αδρανοποιήσει τα αντανακλαστικά που οδηγούν στην κίνηση των μυών. Και αυτό είναι που κάνει την διαφορά ανάμεσα σε ένα πρόσωπο που το νιώθει κανείς παγωμένο και σε ένα πρόσωπο που είναι σε θέση να δημιουργήσει τις φυσικές του εκφράσεις. Με την σωστή τεχνική έγχυσης και την κατάλληλη δοσολογία, το αποτέλεσμα μοιάζει εξαιρετικά φυσικό. Η συνήθης δοσολογία είναι 30 μονάδες botox, ενώ σε μία μόνο θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν έως 50 μονάδες το περισσότερο.

Botox για πρωτάρες: όσα θέλετε να μάθετε και ντρέπεστε να ρωτήσετε
Δρ. Χρήστος Μεγαπάνος

-Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθώ γιατρό αν το αποφασίσω;
Καθώς το πρόσωπο διαθέτει 43 μύες, είναι καίριας σημασίας η διαδικασία του botox να εκτελείται από γιατρό ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την ανατομία του προσώπου. Επιπλέον ένας γιατρός με εμπειρία θα μπορέσει να εκτιμήσει τις ανάγκες του προσώπου, κοιτάζοντας την συμμετρία του και να κατανοήσει ποιοι μύες εργάζονται σκληρότερα. Έτσι θα συστήσει τις κατάλληλες ενέσεις με την κατάλληλη δόση στα σωστά σημεία.

-Γιατί είναι η πιο δημοφιλής αντιγηραντική θεραπεία παγκοσμίως;
Γιατί δεν υπάρχει κανένα μυστήριο πίσω από αυτή. Ξέρουμε πώς λειτουργεί, μπορούμε να το τοποθετήσουμε ακριβώς εκεί που πρέπει και δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο.

-Τι θα προτείνατε σε κάποια που θέλει να κάνει botox, αλλά έχει ενδοιασμούς; Υπάρχει κάτι σαν μίνι δοκιμή;
Από την εμπειρία μου, αυτό που ανησυχεί όσους επιλέγουν το botox για πρώτη φορά είναι οι τυχόν παρενέργειες του φαρμάκου και το αφύσικο αποτέλεσμα. Μία λύση σε αυτούς που θέλουν να το δοκιμάσουν, αλλά είναι παράλληλα επιφυλακτικοί αποτελεί το baby botox. Πρόκειται για μικρότερη δόση του botox, που εξομαλύνει τις ρυτίδες επιτρέποντας όμως μεγαλύτερη κινητικότητα στους μυς και διαρκεί μικρότερο διάστημα.

*Ο Δρ. Χρήστος Μεγαπάνος είναι πλαστικός χειρουργός με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα πεδία της Πλαστικής χειρουργικής και της Αναγεννητικής Αισθητικής Ιατρικής (κυτταρικές θεραπείες). Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει κάνει την μετεκπαίδευσή του στις ΗΠΑ, στο «Miami Breast Center» της Φλόριντα, υπό τον παγκοσμίου φήμης πλαστικό χειρουργό, Doctor Roger Khouri. Τελειοποίησε τις γνώσεις του αναφορικά με την Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική του Μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Regensburg της Γερμανίας και στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον όμιλο «Υγεία» ενώ διατελεί επιστημονικός διευθυντής στο κέντρο αισθητικής ιατρικής "Medi Center",
Λεωφ. Ποσειδώνος 77, Άλιμος, 211 108844, http://medi-center.gr.


Read Next

17 Μαϊ 2022

Η πουτίγκα του πλατινένιου ιωβηλαίου έχει γεύση λεμόνι

Και ναι έγινε διαγωνισμός και για την καλύτερη εορταστική πουτίγκα.

16 Μαϊ 2022

Το κόλπο που ξέρουν οι Γιαπωνέζες για αδυνάτισμα

Hint: Δεν περιλαμβάνει γυμναστική ή δίαιτα

Περισσότερα από

Life

15 Μαϊ 2022

Οι νικητές των Tasty Awards 2022 | Όσα έγιναν τη μεγάλη βραδιά

Απονεμήθηκαν την Τρίτη 10 Μαΐου τα Tasty Awards στα αγαπημένα εστιατόρια του κοινού για το 2022.

13 Μαϊ 2022
13 Μαϊ 2022

Συμμετοχή σε διαγωνισμό ρομποτικής για τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

Για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της FLL με την iRobot.

13 Μαϊ 2022

Το γνωρίζετε ότι πιθανότατα δεν πίνετε όσο νερό χρειάζεστε;

Το γνωρίζατε ότι η ηλικία, η φυσική μας δραστηριότητα και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε;

12 Μαϊ 2022

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι

12 Μαϊ 2022

Το απόλυτο μυστικό για να πίνουμε περισσότερο νερό!

Αν βαριέστε το "απλό" νερό, έχουμε ιδέες για να ενυδατώνεστε… απολαυστικά.

12 Μαϊ 2022

Το Zara Home παρουσιάζει μια συλλογή εμπνευσμένη από το έργο του Πικάσο

Το Zara Home παρουσιάζει μια συλλογή εμπνευσμένη από το έργο του Πικάσο και την πρώτη του βίλα στις Κάννες

11 Μαϊ 2022

Sandra Bullock: Η διατροφή και το πρόγραμμα γυμναστικής που την βοηθούν να διατηρείται σε φόρμα

Η star του Hollywood διατηρεί μια άψογη και υγιής καλογυμνασμένη σιλουέτα εδώ και αρκετές δεκαετίες.

11 Μαϊ 2022

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το hamburger;

Η ιστορία των μπέργκερ δεν ξεκινά από την Αμερική...

11 Μαϊ 2022

Νέα απολαυστικά μπισκότα Αλλατίνη Digestive με βρώμη & γέμιση σοκολάτα και Soft Kings βρώμης Coff

Μπισκότα με υψηλή διατροφική αξία και συστατικά που χαρίζουν απόλαυση χωρίς ενοχές!