ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αβγά αλά Φλωρεντίν: Η νόστιμη και εύκολη συνταγή που γίνεται συνήθεια

Το αβγό είναι ο πρωταγωνιστής και ξεκουράζεται σε μια φωλιά από σπανάκι που έχει πλούσια γεύση από κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. 

Αβγά αλά Φλωρεντίν: Η νόστιμη και εύκολη συνταγή που γίνεται συνήθεια

Έρχεται λοιπόν εκείνη η στιγμή που δεν σηκώνεσαι εύκολα από το κρεβάτι σου το πρωί. Ειδικά το Σαββατοκύριακο που ενδέχεται να μην σε πιέζει ο χρόνος. Ένα ωραίο πρωινό όμως με είναι λόγος για να αφήσεις το ζεστό σου πάπλωμα. Ένα πρωινό διαφορετικό και ιδιαίτερο. Αυγά αλα φλωρεντίν, που σε απλά ελληνικά σημαίνει αυγά με σπανάκι. Η καταγωγή της συνταγής είναι από τη Φλωρεντία και το βασικό συστατικό της είναι τοσπανάκι. Από εκεί και πέρα οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές. Αβγά αλα φλωρεντίν με αυτό τον τρόπο είχα δοκιμάζει σε κάποιες διακοπές ένα καλοκαίρι στην Τοσκάνη. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για πρωινό, για ένα brunch (που είναι της μόδας), αλλά και για να ανοίξει ένα κυριακάτικο μεσημεριανό ή ένα επίσημο δείπνο. Μπορείς να ετοιμάσεις το σπανάκι από το βράδυ και να το αφήσεις σε ένα σουρωτήρι για να βγάλει όλα του τα υγρά και να είναι έτοιμο το πρωί. Το αβγό είναι ο πρωταγωνιστής και ξεκουράζεται σε μια φωλιά από σπανάκι που έχει πλούσια γεύση από κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. Εκείνη η στιγμή που θα αγγίζεις με το πιρούνι σου τον κρόκο και εκείνος θα τρέξει και θα δώσει γεύση παντού, είναι ότι πρέπει για να σου δώσει ένα μεγάλο χαμόγελο για να ξεκινήσεις σωστά την ημέρα σου.

Υλικά

200γρ φρέσκο σπανάκι (πλυμένο, καλά στεγνωμένο ή παίρνετε το έτοιμο στα σακουλάκια)

2 κουταλιές παρμεζάνα

4 κουταλιες κρέμα γάλακτος

2 αβγό

1 πρέζα μοσχοκάριδο

1 πρέζα πιπέρι

1/2 πρέζα αλάτι

1 κουτάλι λάδι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180C. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι καιαφού προσθέσουμε το λάδι ή το βούτυρο προσθέτουμε το μισό σπανάκι κι λίγο αλάτι. Αφήνουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί καλά και το αποσύρουμε σε ένα σουρωτήρι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σπανάκι. Στο τέλος το σπανάκι θα έχει μείνει στο 1/6 τουόγκου του. Αφήνουμε το σπανάκι να έρθει σε θερμοκρασία δωμάτιου και να βγάλει κάποιααπό τα υγρά του.

Σε ένα μπολ ενώνουμε το σπανάκι με την παρμεζάνα το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.Μοιράζουμε το σπανάκι σε 2 πυρίμαχα ατομικά μπολάκια. Με ένα κουτάλι ανοίγουμε μιαφωλιά και μέσα σε αυτή σπάμε προσεχτικά το αβγό. Περιχύνουμε το σπανάκι σε κάθεμπολάκι με 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος και μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου αν θέλουμε τον κρόκο μελάτο ή για άλλα 4 με 5 λεπτά αν τον θέλουμε σφιχτό.

Tips

• Μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνταγή για περισσότερα άτομα σε ένα πυρέξ.

• Είναι πολύ βασικό να έχετε προθερμάνει το φούρνο

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο:

Πηγή: livetobake.gr

Read Next

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.