
Θυμάμαι πάντα, όταν ήμουν μικρή στο πατρικό μου, τη μαμά μου να λέει χαρακτηριστικά «ε, να φάμε και κανένα όσπριο, κάνουν τόσο καλό». Και βάσει του μαγειρικού προγραμματισμού που έκανε, γευόμασταν μέσα στην εβδομάδα φακές, ρεβύθια, φασόλια. Τότε ήταν που ανακάλυψα ότι αυτή η γεύση μου ταιριάζει, παρά το γεγονός ότι τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου δυστροπούσαν στην ιδέα της φασολάδας, ιδιαίτερα με την άνθηση των αλυσίδων fast food.
Φοιτήτρια πια, μακριά για πρώτη φορά από το πατρικό μου, άρχισα σιγά-σιγά να ασχολούμαι με την μαγειρική μια και η μαμά δεν ήταν πια εκεί να μου τα έχει όλα έτοιμα!! Μεγάλη δοκιμασία… και ιδιαίτερα πιο μεγάλη όταν θέλησα να κάνω τις πρώτες μου φακές με μπόλικο καρότο. Στην δεύτερη προσπάθεια τα κατάφερα και έτσι πήρα θάρρος και μετά έφτιαξα ρεβύθια, γίγαντες στο φούρνο αλλά και φασολάδα με εξαιρετική επιτυχία! Στην εστία που έμενα τάιζα όλο τον όροφο!
Χρόνια μετά, η γεύση μου έχει «δουλευτεί» και αναζητά πάντα την ποιότητα μαζί με νέες γευστικές εξερευνήσεις και δοκιμές, όπως και «ίδιες αλλά αλλιώς» συνταγές, προσαρμοσμένες στη δεύτερη (προς τρίτη) δεκαετία της νέας χιλιετίας. Κάθε φορά που μαγειρεύω, προσθέτω και μια νέα, δική μου «τσαχπινιά» σε αυτά που ήδη ξέρω από το σπίτι μου.
Όπως για παράδειγμα, το τζίντζερ, ή τη γλυκιά πάπρικα ή τον κουρκουμά. Μπαχαρικά που έχω εντάξει στην κουζίνα μου μαζί με τις νέες αλλαγές με βάση τις έρευνες πάνω στις διατροφικές μας συνήθειες. Ό,τι έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό. Και, φυσικά, η αδυναμία μου στα όσπρια (αυτά κι αν κάνουν καλό) έχει μεγαλώσει κι άλλο. Γι’ αυτό λοιπόν και αποφάσισα να τα εντάξω πιο συχνά στο εβδομαδιαίο μου πρόγραμμα. Έτσι τρεις φορές την εβδομάδα το μενού έχει όσπρια.

«Οι πιο πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν πως τα όσπρια είναι πηγή πλήθους ανεκτίμητων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία, όπως τα φυτικά οξέα στις φυτικές ίνες των οποίων αποδίδονται οι αντικαρκινικές ιδιότητές τους, οι πολυφαινόλες με την αντιοξειδωτική τους δράση και οι σαπωνίνες με τις ευεργετικές ιδιότητές τους που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης που τα καθιστούν βασική και αναπόσπαστη επιλογή στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο» διαβάζω στο ίντερνετ, στοιχεία που γνώριζα ήδη αποσπασματικά αλλά δεν τα είχα βάλει ποτέ στο ίδιο κάδρο, όπως λέμε. Αυτό ακριβώς ήταν, πέραν της αγάπης μου για τα όσπρια, που με ώθησε να πάρω και την παραπάνω απόφαση.
Οπότε τι κάνω; Ψάχνω πάντα τα προϊόντα της 3αλφα και φρέσκες υγιεινές συνταγές που να γίνονται γρήγορα και εύκολα μιας και δεν είμαι «παλαιάς κοπής» μαγείρισσα. Θέλω να ικανοποιήσω τους γευστικούς μου κάλυκες σε χρόνο ντε-τε. Να προσφέρω σε μένα και στην οικογένειά μου νοστιμιά με κάθε τρόπο.
Μέσα στις νέες ανακαλύψεις γεύσεων, πέρα από τα μπαχαρικά, πρόσθεσα και μία ακόμα μεγάλη αδυναμία, η οποία έχει να κάνει με τα όσπρια: Την πράσινη φάβα, κοινώς το μπιζέλι. Έχει και αυτό μεγάλη διατροφική αξία γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και με χαμηλά λιπαρά. Με ευχάριστα γλυκιά αίσθηση, κρεμώδη υφή και με ζωηρό πράσινο χρώμα που ευχαριστεί και τα μάτια εκτός από το στομάχι.

Το κάνω σούπες, πουρέ, αλλά το χρησιμοποιώ και σαν συνοδευτικό πιάτων, μιας και είναι φουλ υγιεινό πέρα από γευστικό και εντυπωσιακό. Για το λόγο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή με το αγαπημένο μου όσπριο, το οποίο φυσικά είναι μόνο 3αλφα, τι άλλο;

Ιδού η συνταγή για τη πράσινη μπιζελόφαβα. Enjoy!
500gr 3αλφα μπιζέλι κομμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρεμμύδι κομμένο σε σπιρτόξυλα
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πλένετε καλά τα μπιζέλια με άφθονο κρύο νερό. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντάς τα κατά 2 δάχτυλα με χλιαρό νερό. Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να χυλώσουν και να γίνουν πουρές. Ρίχνετε λίγο αλάτι και ανακατεύετε. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Ρίχνετε τη μπιζελόφαβα σε μία πιατέλα και την αφήνετε να γίνει χλιαρή. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε με ελαιόλαδο τα σπιρτόξυλα του κρεμμυδιού μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Σβήνετε με το χυμό λεμονιού. Περιχύνετε την πράσινη φάβα με το σοταρισμένο κρεμμύδι και σερβίρετε σε μπωλ.
Θέλετε να βρείτε και άλλες συνταγές για όσπρια; Πατήστε εδώ!
Θέλετε να πάρετε ιδέες για ακόμα περισσότερες συνταγές; Ακολουθήστε την 3αλφα στο Facebook και το Instagram & ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!
Photo: @mikeemayer
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram