ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αποφάσισα να τρώω τρεις φορές την εβδομάδα όσπρια και είδα μεγάλη διαφορά

Μια διατροφική συνήθεια που έχει μεγάλα οφέλη για το σώμα μου και πολύ νοστιμιά.

Αποφάσισα να τρώω τρεις φορές την εβδομάδα όσπρια και είδα μεγάλη διαφορά

Θυμάμαι πάντα, όταν ήμουν μικρή στο πατρικό μου, τη μαμά μου να λέει χαρακτηριστικά «ε, να φάμε και κανένα όσπριο, κάνουν τόσο καλό». Και βάσει του μαγειρικού προγραμματισμού που έκανε, γευόμασταν μέσα στην εβδομάδα φακές, ρεβύθια, φασόλια. Τότε ήταν που ανακάλυψα ότι αυτή η γεύση μου ταιριάζει, παρά το γεγονός ότι τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου δυστροπούσαν στην ιδέα της φασολάδας, ιδιαίτερα με την άνθηση των αλυσίδων fast food.

Φοιτήτρια πια, μακριά για πρώτη φορά από το πατρικό μου, άρχισα σιγά-σιγά να ασχολούμαι με την μαγειρική μια και η μαμά δεν ήταν πια εκεί να μου τα έχει όλα έτοιμα!! Μεγάλη δοκιμασία… και ιδιαίτερα πιο μεγάλη όταν θέλησα να κάνω τις πρώτες μου φακές με μπόλικο καρότο. Στην δεύτερη προσπάθεια τα κατάφερα και έτσι πήρα θάρρος και μετά έφτιαξα ρεβύθια, γίγαντες στο φούρνο αλλά και φασολάδα με εξαιρετική επιτυχία! Στην εστία που έμενα τάιζα όλο τον όροφο!

Χρόνια μετά, η γεύση μου έχει «δουλευτεί» και αναζητά πάντα την ποιότητα μαζί με νέες γευστικές εξερευνήσεις και δοκιμές, όπως και «ίδιες αλλά αλλιώς» συνταγές, προσαρμοσμένες στη δεύτερη (προς τρίτη) δεκαετία της νέας χιλιετίας. Κάθε φορά που μαγειρεύω, προσθέτω και μια νέα, δική μου «τσαχπινιά» σε αυτά που ήδη ξέρω από το σπίτι μου.

Όπως για παράδειγμα, το τζίντζερ, ή τη γλυκιά πάπρικα ή τον κουρκουμά. Μπαχαρικά που έχω εντάξει στην κουζίνα μου μαζί με τις νέες αλλαγές με βάση τις έρευνες πάνω στις διατροφικές μας συνήθειες. Ό,τι έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό. Και, φυσικά, η αδυναμία μου στα όσπρια (αυτά κι αν κάνουν καλό) έχει μεγαλώσει κι άλλο. Γι’ αυτό λοιπόν και αποφάσισα να τα εντάξω πιο συχνά στο εβδομαδιαίο μου πρόγραμμα. Έτσι τρεις φορές την εβδομάδα το μενού έχει όσπρια.

Αποφάσισα να τρώω τρεις φορές την εβδομάδα όσπρια και είδα μεγάλη διαφορά

«Οι πιο πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν πως τα όσπρια είναι πηγή πλήθους ανεκτίμητων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία, όπως τα φυτικά οξέα στις φυτικές ίνες των οποίων αποδίδονται οι αντικαρκινικές ιδιότητές τους, οι πολυφαινόλες με την αντιοξειδωτική τους δράση και οι σαπωνίνες με τις ευεργετικές ιδιότητές τους που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης που τα καθιστούν βασική και αναπόσπαστη επιλογή στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο» διαβάζω στο ίντερνετ, στοιχεία που γνώριζα ήδη αποσπασματικά αλλά δεν τα είχα βάλει ποτέ στο ίδιο κάδρο, όπως λέμε. Αυτό ακριβώς ήταν, πέραν της αγάπης μου για τα όσπρια, που με ώθησε να πάρω και την παραπάνω απόφαση.

Οπότε τι κάνω; Ψάχνω πάντα τα προϊόντα της 3αλφα και φρέσκες υγιεινές συνταγές που να γίνονται γρήγορα και εύκολα μιας και δεν είμαι «παλαιάς κοπής» μαγείρισσα. Θέλω να ικανοποιήσω τους γευστικούς μου κάλυκες σε χρόνο ντε-τε. Να προσφέρω σε μένα και στην οικογένειά μου νοστιμιά με κάθε τρόπο.

Μέσα στις νέες ανακαλύψεις γεύσεων, πέρα από τα μπαχαρικά, πρόσθεσα και μία ακόμα μεγάλη αδυναμία, η οποία έχει να κάνει με τα όσπρια: Την πράσινη φάβα, κοινώς το μπιζέλι. Έχει και αυτό μεγάλη διατροφική αξία γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και με χαμηλά λιπαρά. Με ευχάριστα γλυκιά αίσθηση, κρεμώδη υφή και με ζωηρό πράσινο χρώμα που ευχαριστεί και τα μάτια εκτός από το στομάχι.

Το κάνω σούπες, πουρέ, αλλά το χρησιμοποιώ και σαν συνοδευτικό πιάτων, μιας και είναι φουλ υγιεινό πέρα από γευστικό και εντυπωσιακό. Για το λόγο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή με το αγαπημένο μου όσπριο, το οποίο φυσικά είναι μόνο 3αλφα, τι άλλο;

Ιδού η συνταγή για τη πράσινη μπιζελόφαβα. Enjoy!

500gr 3αλφα μπιζέλι κομμένο

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κρεμμύδι κομμένο σε σπιρτόξυλα

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι

Αλάτι

Πλένετε καλά τα μπιζέλια με άφθονο κρύο νερό. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντάς τα κατά 2 δάχτυλα με χλιαρό νερό. Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να χυλώσουν και να γίνουν πουρές. Ρίχνετε λίγο αλάτι και ανακατεύετε. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Ρίχνετε τη μπιζελόφαβα σε μία πιατέλα και την αφήνετε να γίνει χλιαρή. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε με ελαιόλαδο τα σπιρτόξυλα του κρεμμυδιού μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Σβήνετε με το χυμό λεμονιού. Περιχύνετε την πράσινη φάβα με το σοταρισμένο κρεμμύδι και σερβίρετε σε μπωλ.

Θέλετε να βρείτε και άλλες συνταγές για όσπρια; Πατήστε εδώ!

Θέλετε να πάρετε ιδέες για ακόμα περισσότερες συνταγές; Ακολουθήστε την 3αλφα στο Facebook και το Instagram & ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

Photo: @mikeemayer

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.