Μια νέα street artist από την Πολωνία, γνωστή με το όνομα NeSpoon, επέλεξε ως έμβλημά της τη ρομαντική και ταυτόχρονα φινετσάτη δαντέλα, αναπαράγοντάς την σε έργα που της δίνουν μια αναπάντεχα μοντέρνα πνοή. Ανάμεσα σε αυτά, η πρόσφατη εικαστική παρέμβασή της στο Μουσείο Μόδας και Δαντέλας Cité de la Dentelle et de la Mode στην πόλη Καλαί της βόρειας Γαλλίας.

Αντί για κλωστή και βελονάκι η δημιουργός επιστράτευσε τα σπρέι της, ντύνοντας ολόκληρο το κτίριο με το νοσταλγικό εργόχειρο και ταυτόχρονα τονίζοντας όχι μόνο τη χρήση του αλλά και την κληρονομιά της πόλης.

Πράγματι, δεν είναι τυχαία η επιλογή του Καλαί ως έδρα του μουσείου, καθώς στο παρελθόν ήταν πρωτοπόρος της δαντέλας. Στις αρχές του 19ου αιώνα, συγκεκριμένα, Βρετανοί χειροτέχνες, θέλοντας να δραπετεύσουν από την οικονομική αστάθεια και τη δυσβάστακτη φορολογία της πατρίδας τους εγκαταστάθηκαν εκεί, πυροδοτώντας μέσα στα επόμενα χρόνια μια έκρηξη εμπορικής δραστηριότητας, στη διάρκεια της οποίας, στην άνθηση της τέχνης στο Καλαί, οι βιοτεχνίες δαντέλας απασχολούσαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους.

Ούτε η επιλογή, ωστόσο, του μοτίβου που σχεδίασε η δημιουργός ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για πιστή αναπαραγωγή ενός σχεδίου του 1894, το οποίο μοιάζει ακόμα πιο ταιριαστό σε αυτό το οίκημα του 19ου αιώνα, που στο παρελθόν φιλοξενούσε μια βιοτεχνία δαντέλας.

Η δαντέλα γνωρίζει μια αναβίωση, κατά τη δημιουργό, που ασχολείται με τα μοτίβα της εδώ και δέκα χρόνια: «Παρατηρώ να αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον προς αυτήν. Στην αρχή ήταν ντεμοντέ, κάτι “γιαγιαδίστικο”. Σήμερα, σε πολλές χώρες συναντώ νέα κορίτσια που φτιάχνουν δαντέλα και ενδιαφέρονται για αυτή την παράδοση – κάτι πολύ θετικό. Ελπίζω να ξανασυστήσω τη δαντέλα από μια νέα οπτική και να βοηθήσω ώστε αυτή η τέχνη να παραμείνει ζωντανή».

Δείτε το έργο της:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Δείτε περισσότερες δημιουργίες της NeSpoon:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS