ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η Μάργκαρετ Άτγουντ απαντά στη δυστοπική απειλή απαγόρευσης τους

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας και φεμινίστρια, απαντά στο σενάριο να απαγορευτούν οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ.

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η Μάργκαρετ Άτγουντ απαντά στη δυστοπική απειλή απαγόρευσης τους

«Σε κανέναν δεν αρέσει η έκτρωση, ακόμα και όταν είναι νόμιμη και γίνεται με ασφάλεια. Δεν είναι αυτό που θα επέλεγε μια γυναίκα για να διασκεδάσει το Σαββατόβραδο. Ούτε κανείς θέλει μια γυναίκα να αιμορραγεί μέχρι θανάτου στο πάτωμα μιας τουαλέτας εξαιτίας μιας παράνομη έκτρωσης. Τι κάνουμε;

Πιθανόν μια άλλη διατύπωση της ερώτησης είναι: Σε τι είδους χώρα θέλουμε να ζούμε; Σε μια χώρα που ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές που επιθυμεί για την υγεία και το σώμα του ή μια χώρα στην οποία ο μισός πληθυσμός είναι ελεύθερος και ο μισός όχι;

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνες τους για το αν θέλουν να κάνουν ή όχι ένα μωρό είναι σκλάβες, γιατί το Κράτος ισχυρίζεται ότι το σώμα τους τού ανήκει και πως εκείνο θα τους υπαγορεύσει πώς πρέπει να το χρησιμοποιούν. Το μόνο παρεμφερές παράδειγμα για τους άντρες είναι η επίταξη από τον Στρατό. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αλλά τουλάχιστον στον στρατό τούς προσφέρεται φαγητό, ρούχα και κατάλυμα. Ακόμα και οι φυλακισμένοι έχουν αυτές τις παροχές. Αν το Κράτος επιβάλλει υποχρεωτικά τις γεννήσεις, γιατί να μην πρέπει να πληρώσει και για την προγενετική φροντίδα, τη γέννα, τη φροντίδα μετά -για τα παιδιά δηλαδή που δεν πωλούνται σε πιο πλούσιες οικογένειες- και το κόστος του να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί;

Κι αν στο Κράτος αρέσουν τόσο πολύ τα μωρά, γιατί δεν τιμά τις γυναίκες που έχουν πολλά μωρά και να τις ενισχύσει ώστε να βγουν από το καθεστώς φτώχειας; Αν οι γυναίκες παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στο Κράτος -ανεξαρτήτως βούλησης- σίγουρα θα έπρεπε να πληρωνόμαστε για το έργο μας. Αν ο σκοπός είναι να έχουμε περισσότερα μωρά, ίσως πολλές γυναίκες θα υπάκουαν αν τις αποζημίωναν όπως πρέπει. Διαφορετικά είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τον νόμο της φύσης: πως τα κυοφορούμενα θηλαστικά αποβάλλονται όταν υπάρχει έλλειψη πόρων.

Όμως αμφιβάλω ότι το Κράτος θα έφτανε ως εκεί, δηλαδή να αναλάβει την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Αντ’ αυτού χρησιμοποιεί το ίδιο φτηνό κόλπο: να υποχρεώσει τις γυναίκες να κάνουν μωρά και μετά να πληρώνουν οι ίδιες για εκείνα. Και να πληρώνουν. Και να πληρώνουν. Όπως είπα, σκλαβιά.

Αν κάποια επιλέξει να κάνει ένα μωρό, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το μωρό είναι ένα δώρο. Αλλά για να είναι δώρο κάτι θα πρέπει να προσφέρεται και να λαμβάνεται δωρεάν. Ένα δώρο μπορεί επίσης κάποιος να το αρνηθεί. Ένα δώρο που δεν επιτρέπεται κάποιος να αρνηθεί, δεν είναι δώρο, είναι έκφραση τυραννίας».

Λέμε οι γυναίκες «γεννούν». Και οι γυναίκες που έχουν επιλέξει να γίνουν μητέρες, το εκλαμβάνουν ως δώρο. Αλλά αν δεν τον έχουν επιλέξει, η γέννα δεν είναι ένα δώρο που προσφέρουν, είναι μια κλοπή ενάντια στη βούλησή τους.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση. Ούτε θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να τους επιβάλλει να γεννήσουν. Επιβεβλημένη γέννα αν θέλετε, αλλά να τουλάχιστον να την πούμε με το όνομά της. Είναι σκλαβιά: το να ισχυρίζεσαι ότι το σώμα του άλλου είναι δικό σου και μπορείς να του ασκείς έλεγχο, και μάλιστα να κερδίζεις από αυτό.»

*Το απόσπασμα αποτελεί περίληψη από το δοκίμιο Burning Questions της Μάργκαρετ Άτγουντ που δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο Chatto & Windus.

Κεντρική εικόνα: Splash News- Ideal

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.