ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αλμυρή πατσαβουρόπιτα: Φτιάχνεται σε χρόνο dt και καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα

Είναι η πιο εύκολη τυρόπιτα που γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά η προετοιμασία της, ενώ είναι μία και από τις νοστιμότερες.

Αλμυρή πατσαβουρόπιτα: Φτιάχνεται σε χρόνο dt και καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα

Αν σας περισσεύουν μερικά φύλλα κρούστας και δεν θέλετε να κάθεστε να τυλίγετε και να ξετυλίγετε πιτάκια και μπουρεκάκια, τότε ανοίγετε το ψυγείο, βρίσκετε λίγο τυρί, δυο αβγά και λίγο γάλα και στο λεπτό φτιάχνετε μια πίτα μούρλια. Θα την πούμε πατσαβουρόπιτα και θα φαγωθεί σε χρόνο dt.

Στη Ρουμανία την ονομάζουν «Placinta de Branza», στη Βουλγαρία την αποκαλούν «Banica», στη Σερβία «сир бурек» και εμείς «Τυρόπιτα της τεμπέλας» ή εν συντομία «Πατσαβουρόπιτα».

Είναι η πιο εύκολη τυρόπιτα που γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά η προετοιμασία της, ενώ είναι μία και από τις νοστιμότερες. Τα υλικά δένουν απίστευτα και δημιουργούν μια αφράτη υφή εσωτερικά, ενώ η κριτσνιστή κρούστα είναι πεντανόστιμη στα άκρα. Προλαβαίνουμε να τη φτιάξουμε μέχρι το μεσημέρι πάμε.

ΥΛΙΚΑ

½ κ. φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
150 γρ. βούτυρο (αν σας αρέσει χρησιμοποιήτε φρέσκο)
450 γρ. φέτα σε τρίμματα
150γρ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2κ.γ. τριμμένο γλυκάνισσο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο αρκετό
4 αβγά
2κ.γ. μπείκιν πάουντερ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. γάλα εβαπορέ
2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τυλίγουμε όλα τα φύλλα μαζί σε ρολό και το κόβουμε σαν να ήταν ψωμί σε λεπτές φέτες που όταν θα τις ανοίξουμε με το χέρι και θα είναι το τελικό σχήμα λωρίδες. Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε κόψει το φύλλο σαν να ήταν χοντρές μακριές χυλοπιτες. Ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας τις λωρίδες ζύμης και τις αφήνουμε για λίγο στον αέρα να ξεραθούν. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι. Αλείφουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας ρίχνοντας λίγη από το λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα τα τυριά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, προσθέτουμε το βούτυρο που έχει μείνει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το γιαούρτι, γάλα εβαπορέ, το μπέικιν και τα μπαχαρικά και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη. Περιχύνουμε με την κρέμα την τυρόπιτα μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου ανάλογα τον φόυρνο μας, αν δεν έχουμε φούρνο με αέρα, βάζουμε σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου από το Olive magazine:

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία