ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτοί είναι οι σοβαρότεροι λόγοι που μπορεί να έχετε διαταραχές στον κύκλο περιόδου σας

Υπάρχουν σοβαρές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλία στον κύκλο της περιόδου μιας γυναίκας αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αυτοί είναι οι σοβαρότεροι λόγοι που μπορεί να έχετε διαταραχές στον κύκλο περιόδου σας

Η αλήθεια είναι οτι δε μας φτάνει που κάθε μήνα μας επισκέπτεται η περίοδος με επιπτώσεις τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές αλλά πρέπει να ανησυχούμε και για το αν έρχεται στην ώρα της. Μια περίοδος που έρχεται καθυστερημένα ή πολύ νωρίτερα ή έρχεται πιο συχνά από ότι θα έπρεπε μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι για την υγεία μας. Τα καλά νέα είναι ότι ένας ακανόνιστος κύκλος συνήθως δεν είναι αιτία για να ανησυχούμε εκτός αν συμβεί για πάνω από 3 μήνες στη σειρά αλλά και πάλι υπάρχουν τρόποι να ξαναμπεί το σώμα σου σε σωστή σειρά και πάλι. Τι θα μπορούσε όμως να συμβαίνει;

Η λίστα με τις αιτίες είναι αρκετά μεγάλη οπότε, για την περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλογιστούμε είναι η ηλικία μας. Ο κύκλος της γυναίκας είναι αρκετά ακανόνιστος τον πρώτο καιρό που αδιαθετεί μια κοπέλα αλλά και όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυση.

Αν όμως βρίσκεστε ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεταβατικά στάδια υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να διαταράξουν τον φυσιολογικό σας κύκλο. Καμιά φορά απλά συμβαίνει, αλλά το σώμα σας βρίσκει το ρυθμό του ξανά μετά από έναν ή δύο μήνες. Αν συνεχίσει να συμβαίνει όμως μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μήτρα ή να υπάρχει κάποιο θέμα με τις ορμόνες σας που να επιρρεάζουν τη μήτρα.

Αυτοί είναι οι σοβαρότεροι λόγοι που μπορεί να έχετε διαταραχές στον κύκλο περιόδου σας

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κάθε μια:

1. Φαρμακευτική αγωγή

Προφανώς υπάρχει το αντισυλληπτικό χάπι το οποίο είναι φτιαγμένο για να ρυθμίζει τον κύκλο σας. Ειδικά αν αρχίσατε μόλις ένα νέο χάπι μπορεί να τύχει να έχετε λίγη αιμορραγία καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα αλλά αυτό θα εξαλειφθεί με την πάροδο του χρόνου. (Και το χάπι της επόμενης μέρας θα επιρρεάσει τον κύκλο σας αλλά γρήγορα θα επανέλθετε). Πέρα από αυτά υπάρχει μια μακρά λίστα φαρμάκων που έχει την ακανόνιστη αιμορραγία στις παρενέργειες.

Σε αυτή τη λίστα μπορεί να περιλαμβάνονται φάρμακα που δεν θα φανταζόσασταν όπως κάποια αντικαταθλιπτικά. Αν η αιμορραγία είναι πραγματικά ενοχλητική και αποδειχθεί ότι συνδέεται με κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε σε τακτική βάση τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για εναλλακτικά φάρμακα ή αλλαγή της δόσης που μπορεί να μειώσουν τις παρενέργειες.

Αν πιστεύετε ότι ευθύνεται το αντισυλληπτικό σας χάπι και συνεχίζει να μην ελλατώνεται το πρόβλημα τότε αλλάξτε το χάπι ή αλλάξτε μέθοδο.2. Ο θυροειδής

Ο θυροειδής είναι ένας αδένας στο λαιμό σας σε σχήμα πεταλούδας που ρυθμίζει τον μεταβολισμό σας και είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση πολλών σημαντικών ορμονών στο σώμα σας. Τόσο ένα υπερδραστήριος (υπερθυρεοειδισμός) όσο και ένας υπολειτουργικός (υποθυρεοειδισμός) αδένας μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη αιμορραγία διότι είναι ικανός να επιρρεάσει την ορμονική ισορροπία.

Στην περίπτωση που έχετε υπερθυρεοειδισμό υπάρχουν και άλλα σημάδια όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση και άγχος. Για τον υποθυρεοειδισμό τα συμπτώματα είναι τα αντίθετα: κόπωση, ευαισθησία στο κρύο και καταθλιπτική διάθεση.

Ευτυχώς ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το θυροειδή σας με μια εξέταση αίματος και έναν υπέρηχο και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να το ρυθμίσετε.

3. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη κατάσταση στην οποία το ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της περιόδου αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 6-10% των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες που βρίσκονται στα 30 τους και στα 40 τους.

Εκτός από τον πόνο η πάθηση αυτή προκαλεί κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων. Σε ελαφριές περιπτώσεις μπορείτε να γιατρέψετε τον πόνο με απλά παυσίπονα. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει ορμονοθεραπεία η οποία πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση αφαίρεσης του ιστού με χειρουργική επέμβαση.

4. Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι γνωστή αιτία για ανωμαλίες στον κύκλο μιας γυναίκας επειδή δεν έχουν τακτικά ωορρηξία. Λόγω μιας ανισορροπίας των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), τα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μικρές κύστες που αναπτύσσονται μέσα στις ωοθήκες τους. Η κατάσταση μπορεί επίσης να είναι αιτία για περίοδο με μεγάλη απώλεια αίματος, τριχοφυία και ακμή.

Η πρώτη θεραπεία που προτείνεται για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει να κάνει συνήθως με τον τρόπο ζωής (π.χ., ισορροπημένη διατροφή και αρκετή άσκηση). Αλλά αν αυτό δεν βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά χάπια που θα βοηθήσουν στη ρύθμιση του κύκλου σας.

5. Ο τράχηλος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα θα μοιάζει σαν να προέρχεται από τη μήτρα, αλλά στην πραγματικότητα θα προέρχεται από κάποιο πρόβλημα στον τράχηλο. Είναι πολύ λογικό να μπερδευτείτε αφού το αίμα θα αποβληθεί μέσω του κόλπου σας.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία του τραχήλου της μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρομακτικό σενάριο αλλά να θυμάστε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σχετικά σπάνιος. Άλλες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως τα χλαμύδια, καθώς και καλοήθεις πολύποδες στο τράχηλο της μήτρας σας μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα αυτό το είδος της αιμορραγίας. Μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις – άλλος ένας σημαντικός λόγος να είστε τυπικοί με τις ετήσιες εξετάσεις σας και το τεστ Παπανικολάου - και ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.

6. Ακραίες περιπτώσεις

Εάν βιώσετε μια μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους (η οποία μπορεί να σχετίζεται με μια διατροφική διαταραχή ή και όχι), ή έχετε ξεκινήσει να ακολουθείτε ένα πολύ έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, δεν θα έχετε ακριβώς ακανόνιστη αιμορραγία. Αντ 'αυτού, λένε οι γιατροί "δεν θα έχετε καθόλου αιμορραγία."

Άλλες στρεσογόνες καταστάσεις όπως μια τραυματική εμπειρία, ή ακόμα και μια περίοδος στη δουλειά με έντονη πίεση, μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια περιόδου. Όποια και αν είναι η αιτία, αν η περίοδός σας σταματάει τελείως τότε αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να κάνετε μια αλλαγή και αναζητήστε την κατάλληλη βοήθεια.

Read Next

22 Μαϊ 2024

Summer In The City | Ραντεβού στο Athénée για dinner και Paloma cocktails με Patrón super premium τεκίλα

Το Athénée κήρυξε την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν με μία βραδιά με φίλους, καλή διάθεση, summer vibes και μοναδικά Patrón Palomas.

20 Μαϊ 2024

Τελικά, να βάλουμε κολλαγόνο στον καφέ;

Θέλεις να πάρεις περισσότερο κολλαγόνο; Το μυστικό είναι να εκμεταλλευτείς τον πρωινό καφέ.

Περισσότερα από

Life

20 Μαϊ 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το Athens Comedy Festival 2024: Έρχεται η... τετραήμερη γιορτή γέλιου

To μεγαλύτερο φεστιβάλ κωμωδίας επιστρέφει σε 2 εβδομάδες με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και guests

18 Μαϊ 2024

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της "πέμπτης νόσου" που κόστισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών.

17 Μαϊ 2024

Favela x Strofilia: Μία fashion συνεργασία για λεπτά γούστα

Μόδα και κρασί. Δυο αδιαμφισβήτητες απολαύσεις.

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.