ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτοί είναι οι σοβαρότεροι λόγοι που μπορεί να έχετε διαταραχές στον κύκλο περιόδου σας

Υπάρχουν σοβαρές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλία στον κύκλο της περιόδου μιας γυναίκας αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αυτοί είναι οι σοβαρότεροι λόγοι που μπορεί να έχετε διαταραχές στον κύκλο περιόδου σας

Η αλήθεια είναι οτι δε μας φτάνει που κάθε μήνα μας επισκέπτεται η περίοδος με επιπτώσεις τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές αλλά πρέπει να ανησυχούμε και για το αν έρχεται στην ώρα της. Μια περίοδος που έρχεται καθυστερημένα ή πολύ νωρίτερα ή έρχεται πιο συχνά από ότι θα έπρεπε μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι για την υγεία μας. Τα καλά νέα είναι ότι ένας ακανόνιστος κύκλος συνήθως δεν είναι αιτία για να ανησυχούμε εκτός αν συμβεί για πάνω από 3 μήνες στη σειρά αλλά και πάλι υπάρχουν τρόποι να ξαναμπεί το σώμα σου σε σωστή σειρά και πάλι. Τι θα μπορούσε όμως να συμβαίνει;

Η λίστα με τις αιτίες είναι αρκετά μεγάλη οπότε, για την περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλογιστούμε είναι η ηλικία μας. Ο κύκλος της γυναίκας είναι αρκετά ακανόνιστος τον πρώτο καιρό που αδιαθετεί μια κοπέλα αλλά και όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυση.

Αν όμως βρίσκεστε ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεταβατικά στάδια υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να διαταράξουν τον φυσιολογικό σας κύκλο. Καμιά φορά απλά συμβαίνει, αλλά το σώμα σας βρίσκει το ρυθμό του ξανά μετά από έναν ή δύο μήνες. Αν συνεχίσει να συμβαίνει όμως μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μήτρα ή να υπάρχει κάποιο θέμα με τις ορμόνες σας που να επιρρεάζουν τη μήτρα.

Αυτοί είναι οι σοβαρότεροι λόγοι που μπορεί να έχετε διαταραχές στον κύκλο περιόδου σας

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κάθε μια:

1. Φαρμακευτική αγωγή

Προφανώς υπάρχει το αντισυλληπτικό χάπι το οποίο είναι φτιαγμένο για να ρυθμίζει τον κύκλο σας. Ειδικά αν αρχίσατε μόλις ένα νέο χάπι μπορεί να τύχει να έχετε λίγη αιμορραγία καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα αλλά αυτό θα εξαλειφθεί με την πάροδο του χρόνου. (Και το χάπι της επόμενης μέρας θα επιρρεάσει τον κύκλο σας αλλά γρήγορα θα επανέλθετε). Πέρα από αυτά υπάρχει μια μακρά λίστα φαρμάκων που έχει την ακανόνιστη αιμορραγία στις παρενέργειες.

Σε αυτή τη λίστα μπορεί να περιλαμβάνονται φάρμακα που δεν θα φανταζόσασταν όπως κάποια αντικαταθλιπτικά. Αν η αιμορραγία είναι πραγματικά ενοχλητική και αποδειχθεί ότι συνδέεται με κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε σε τακτική βάση τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για εναλλακτικά φάρμακα ή αλλαγή της δόσης που μπορεί να μειώσουν τις παρενέργειες.

Αν πιστεύετε ότι ευθύνεται το αντισυλληπτικό σας χάπι και συνεχίζει να μην ελλατώνεται το πρόβλημα τότε αλλάξτε το χάπι ή αλλάξτε μέθοδο.2. Ο θυροειδής

Ο θυροειδής είναι ένας αδένας στο λαιμό σας σε σχήμα πεταλούδας που ρυθμίζει τον μεταβολισμό σας και είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση πολλών σημαντικών ορμονών στο σώμα σας. Τόσο ένα υπερδραστήριος (υπερθυρεοειδισμός) όσο και ένας υπολειτουργικός (υποθυρεοειδισμός) αδένας μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη αιμορραγία διότι είναι ικανός να επιρρεάσει την ορμονική ισορροπία.

Στην περίπτωση που έχετε υπερθυρεοειδισμό υπάρχουν και άλλα σημάδια όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση και άγχος. Για τον υποθυρεοειδισμό τα συμπτώματα είναι τα αντίθετα: κόπωση, ευαισθησία στο κρύο και καταθλιπτική διάθεση.

Ευτυχώς ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το θυροειδή σας με μια εξέταση αίματος και έναν υπέρηχο και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να το ρυθμίσετε.

3. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη κατάσταση στην οποία το ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της περιόδου αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 6-10% των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες που βρίσκονται στα 30 τους και στα 40 τους.

Εκτός από τον πόνο η πάθηση αυτή προκαλεί κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων. Σε ελαφριές περιπτώσεις μπορείτε να γιατρέψετε τον πόνο με απλά παυσίπονα. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει ορμονοθεραπεία η οποία πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση αφαίρεσης του ιστού με χειρουργική επέμβαση.

4. Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι γνωστή αιτία για ανωμαλίες στον κύκλο μιας γυναίκας επειδή δεν έχουν τακτικά ωορρηξία. Λόγω μιας ανισορροπίας των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), τα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μικρές κύστες που αναπτύσσονται μέσα στις ωοθήκες τους. Η κατάσταση μπορεί επίσης να είναι αιτία για περίοδο με μεγάλη απώλεια αίματος, τριχοφυία και ακμή.

Η πρώτη θεραπεία που προτείνεται για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει να κάνει συνήθως με τον τρόπο ζωής (π.χ., ισορροπημένη διατροφή και αρκετή άσκηση). Αλλά αν αυτό δεν βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά χάπια που θα βοηθήσουν στη ρύθμιση του κύκλου σας.

5. Ο τράχηλος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα θα μοιάζει σαν να προέρχεται από τη μήτρα, αλλά στην πραγματικότητα θα προέρχεται από κάποιο πρόβλημα στον τράχηλο. Είναι πολύ λογικό να μπερδευτείτε αφού το αίμα θα αποβληθεί μέσω του κόλπου σας.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία του τραχήλου της μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρομακτικό σενάριο αλλά να θυμάστε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σχετικά σπάνιος. Άλλες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως τα χλαμύδια, καθώς και καλοήθεις πολύποδες στο τράχηλο της μήτρας σας μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα αυτό το είδος της αιμορραγίας. Μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις – άλλος ένας σημαντικός λόγος να είστε τυπικοί με τις ετήσιες εξετάσεις σας και το τεστ Παπανικολάου - και ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.

6. Ακραίες περιπτώσεις

Εάν βιώσετε μια μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους (η οποία μπορεί να σχετίζεται με μια διατροφική διαταραχή ή και όχι), ή έχετε ξεκινήσει να ακολουθείτε ένα πολύ έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, δεν θα έχετε ακριβώς ακανόνιστη αιμορραγία. Αντ 'αυτού, λένε οι γιατροί "δεν θα έχετε καθόλου αιμορραγία."

Άλλες στρεσογόνες καταστάσεις όπως μια τραυματική εμπειρία, ή ακόμα και μια περίοδος στη δουλειά με έντονη πίεση, μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια περιόδου. Όποια και αν είναι η αιτία, αν η περίοδός σας σταματάει τελείως τότε αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να κάνετε μια αλλαγή και αναζητήστε την κατάλληλη βοήθεια.

Read Next

06 Φεβ 2023

Το νέο Samsung Galaxy S23 ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα

Η νέα σειρά Samsung Galaxy S23 είναι σχεδιασμένη για premium εμπειρία σήμερα και στο μέλλον. Κι εμείς έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους για να το αποκτήσουμε.

06 Φεβ 2023

Οι 3 θεραπείες που συμβάλλουν στην αντιγήρανση: Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα στο Παγκόσμιο Συνέδριο IMCAS 2023 μιλά γι' αυτές

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα παρουσίασε έναν πρωτοποριακό συνδυασμό από θεραπείες για μια λαμπερή και ανανεωμένη επιδερμίδα.

Περισσότερα από

Life

02 Φεβ 2023

2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

01 Φεβ 2023

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που ποντάρουν στην 5άστερη γαστρονομία

Ήδη αγαπημένα του κοινού, μας καλούν να τα ψηφίσουμε και να στηρίξουμε εκείνο που μας έχει κερδίσει περισσότερο.

31 Ιαν 2023

Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά, τελικά; Να τα προσθέτω στη διατροφή μου;

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά μίας κονσέρβας και, τελικά, τι πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας από την κατηγορία αυτή;

30 Ιαν 2023
28 Ιαν 2023

Δέκα λάθη που κάνεις στο πρωινό γεύμα και πώς να τα διορθώσεις

Τα μεγαλύτερα (και πιο συχνά) λάθη στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Εσύ τα κάνεις;

27 Ιαν 2023

Tasty Awards 23 | Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης

Στηρίζουμε τους σεφ που πειραματίζονται με τα υλικά, τους συνδυασμούς και τις τεχνικές.

26 Ιαν 2023

Λουκία Παπαδάκη: Τα υπέροχα γκρίζα φυσικά μαλλιά της, οι "βαλσαμωμένοι" άνθρωποι και γιατί δε θα επέστρεφε στα 25 της

"Σε αυτή την ηλικία είσαι αλεξίσφαιρος, αλεξικέραυνος, έχεις και μια σκασίλα για το τι θα πει ο άλλος, τι θα κάνει, ζεις τη ζωή που ήθελες πάντα."

24 Ιαν 2023

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για εξορμήσεις στο χιόνι!

Τα καταστήματα Lapin House ή το lapinkids.com αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να αναβαθμιστεί το ski style των παιδιών με αξεσουάρ για ένα cool ντύσιμο στο χιονοδρομικό.