Της Ελπίδας Πιτάκη
Εφτά αγαπημένες επιλογές για ψωμί όπως εκείνο του χωριού. Εικόνες και μνήμες από τα παιδικά χρόνια, ξυπνούν μυρίζοντας ένα φρεσκοψημένο ψωμί, δοκιμάζοντας ολόφρεσκα κουλουράκια ή απολαμβάνοντας μια χορταστική, σπιτική τυρόπιτα. Ξεχωρίσαμε εφτά από τους αγαπημένους μας φούρνους στην Αθήνα όπου η παράδοση και η άριστη γεύση παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Takis Bakery
Μικρός στο μέγεθος, αλλά μεγάλος στη φήμη του, ο φούρνος του Τάκη (λειτουργεί από την δεκαετία του ΄70), κοντά στην Ακρόπολη, δελεάζει με τις μυρωδιές φρέσκου ζυμωτού ψωμιού και άλλων εδεσμάτων. Highlight τα κουλούρια Θεσσαλονίκης που φουρνίζονται καθημερινά και αποτελούν τη βάση για αλμυρά και γλυκά σνακ (δοκιμάστε οπωσδήποτε εκείνο με τη γέμιση σοκολάτας). Με περισσότερες από 30 επιλογές σε ψωμί, στις πιο περιζήτητες συγκαταλέγονται το χωριάτικο, το σικάλεως, η μπαγκέτα καμπαγιού και η γαλλική μπαγκέτα. Στα συν και η μεγάλη γκάμα σε γλυκά που καθημερινά γίνονται ανάρπαστα. Μισαραλιώτου 14, Αθήνα, τηλ. 210 9230052
Κατσαρός
Με 40 περίπου χρόνια λειτουργίας –ιδρύθηκε το 1975– το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Κατσαρός, αποτελεί μία από τις πιο γλυκιές στάσεις στη Γλυφάδα. Διαθέτει μεγάλη γκάμα σε είδη αρτοποιίας, από τα οποία ξεχωρίζουν το παραδοσιακό γιαννιώτικο με προζύμι, η ποικιλία σε χειροποίητα κουλουράκια σε διάφορες γεύσεις (με σταφίδα και χυμό πορτοκάλι, με φέτα και ρίγανη, με σπανάκι, κρεμμύδι και άνηθο) και η παραδοσιακή κρητική χειροποίητη κριθαρένια παξιμαδοκουλούρα σε σχήμα φωλιάς. Η επιλογή ανάμεσα στα είδη ζαχαροπλαστικής θα είναι εξίσου δύσκολη υπόθεση, αφού στις βιτρίνες του φιλοξενεί nougatine με καραμελωμένα αμύγδαλα, carrot cake, τάρτα με αμυγδαλόψιχα, δροσερή πανακότα με κόκκινα φρούτα, γαλακτομπουρεκάκια με καταΐφι και φρέσκο βούτυρο και φρέσκο παγωτό βανίλια με κομμάτια χειροποίητων soft chocolate cookies. Μπορείτε να το επισκεφτείτε για να πάρετε και το πρωινό σας, επιλέγοντας από μια πληθώρα σε σάντουιτς και σφολιατοειδή, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τον πρώτο αρωματικό καφέ της ημέρας. Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, τηλ. 210 9630914
Αρτοποιεία & Ζαχαροπλαστεία Πνύκα
Με τον δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτη να βρίσκεται στα ηνία του φημισμένου, παραδοσιακού φούρνου Πνύκα στο Σύνταγμα, η παράδοση συνεχίζεται από το 1981, όποτε και πρωτολειτούργησε ο πρώτος φούρνος από τον ιδρυτή του κύριο Δημήτρη Κότσαρη. Best seller προϊόν είναι το ψωμί ολικής αλέσεως με προζύμι, η φήμη του οποίου κάνει τους λάτρεις τους να καταφτάνουν σε κάποιο από τα τρία καταστήματα του αρτοιποιείου –Σύνταγμα, Εξάρχεια, Παγκράτι– σε καθημερινή βάση. Επίσης, ξεχωριστή θέση στις επιλογές του κοινού κατέχουν το ψωμί "Πνύκα" με φαγόπυρο και προζύμι καθώς και το ψωμί με βότανα σε φόρμα με αλεύρι πετρόμυλου. Μην παραλείψετε, επίσης, να δοκιμάσετε και την φημισμένη τυρόπιτά του με την γνήσια φέτα και το χειροποίητο φύλλο σφολιάτας, βασισμένη σε μια μυστική συνταγή της Πνύκας. Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ. 210 3245162
Λυκαβηττός
Από τους πιο φημισμένους φούρνους στο κέντρο της Αθήνας, ο παραδοσιακός φούρνος Λυκαβηττός λειτουργεί από το 1988 και από τότε φουρνίζει καθημερινά ψωμιά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών. Πρόκειται για το πρώτο αρτοποιείο που εισήγαγε στην Ελλάδα το γερμανικό ψωμί, γι αυτό και θα βρείτε μια αρκετά ενημερωμένη γκάμα σε αυτήν την κατηγορία. Δοκιμάστε, επίσης, το χωριάτικο και το μοναστηριακό ψωμί του. Στα συν τα χειροποίητα μίνι σάντουιτς, οι πίτες και τα αλμυρά muffins. Τα Χριστούγεννα, φημίζεται, επίσης για τα εξαιρετικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες του σε μέγεθος μπουκιάς. Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211348
Αρτοποικιλίες Έξαρχος
Λειτουργεί από το 1982 στην Καλλίπολη στον Πειραιά και πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που απαρτίζεται από έμπειρους αρτοζαχαροπλάστες. Διαθέτει ευρεία γκάμα σε ψωμιά –παραδοσιακό χωριάτικο με προζύμι, χωριάτικο με σουσάμι, μπαγκέτες, πολυτελείας καθώς και επιλογές με χαμηλό γλυκαιμικό δέικτη όπως σικάλεως, πολύσπορο, με λιναρόσπορο κ.α. Οι θαμώνες του το επιλέγουν, επίσης, για τα αφράτα κέικ σε διάφορες γεύσεις (καρότο, βανίλια, λεμόνι κ.α.) και τα μελιτίνια (παραδοσιακό γλυκό των κυκλάδων με ανθότυρο). Φιλικής Εταιρείας 29, Πειραιάς, τηλ. 210 4512358
Τα Γιάννενα
Οι ιδιοκτήτες του φέρανε τις πατροπαράδοτες συνταγές για παρασκευή ψωμιού από τα Γιάννενα, την δεκαετία του '70 όποτε και ήρθανε στην Αθήνα από την όμορφη πόλη της Ηπείρου. Έκτοτε το γιαννιώτικο καρβέλι, η γιαννιώτικη πινακωτή και φυσικά οι φημισμένες γιαννιώτικες πίτες του γίνονται ανάρπαστες. Στα φημισμένα προϊόντα του επίσης η μπομπότα (καλαμποκίσιο ψωμί), το κουλούρι Θεσσαλονίκης και τα βουτήματά του. Μεγάλου Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, τηλ. 210 5711606
Καρράς
Με μια ιστορία που γυρίζει πίσω στο 1928 ο χωριάτικος φούρνος Καρράς στην Άνοιξη παραμένει πιστός στην παράδοση και φουρνίζει τα ψωμιά του σε αυθεντικό φούρνο με ξύλα, γι αυτό άλλωστε και είναι ιδιαιτέρως φημισμένος στα βόρεια προάστια. Από ψωμί έχετε αρκετές επιλογές, ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσετε το χωριάτικο, το πολύσπορο ή το ολικής άλεσης, ενώ από τα υπόλοιπα καλούδια του ξεχωρίζουν το σπιτικό τσουρέκι και τα βουτήματα. Λεωφόρος Μαραθώνος 58, Άνοιξη, τηλ. 210 6217762