Ένας από τους λόγους που το MasterChef έχει γίνει τόσο αγαπητό είναι ότι χάρη σε αυτό εξοικειωνόμαστε με συνταγές για φαγητά που δε γνωρίζαμε καλά.. Η ασιατική κουζίνα, ειδικότητα του Σωτήρη Κοντιζά, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο αυτό αφού μέσα από το πετυχημένο ριάλιτι μαγειρικής έχουμε έρθει κοντά με όρους όπως το μίσο, το γουακαμόλε και το γουασάμπι.
Στο χθεσινό επεισόδιο την τιμητική του είχε το ράμεν, ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της ασιατικής γαστρονομίας που παρόλο το γεγονός ότι συνοδεύεται από μία οικεία πια ονομασία, λίγοι δυτικοί φαίνεται να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο φαγητό, πόσο μάλλον το πώς φτιάχνεται. Έτσι, το πιάτο που έφτιαξε ένας από τους δυνατούς διαγωνιζόμενους του φετινού κύκλου, ο Σταύρος Βαρθαλίτης, δημιούργησε αρκετά έντονη αντιπαράθεση με κάποιους από τους συμπαίκτες του να υποστηρίζουν ότι αυτό δεν ήταν ράμεν, αλλά μία απλή σούπα βελουτέ.
Ανάμεσα στους όσους διαφώνησαν ήταν και οι κριτές του διαγωνισμού, με τον Σωτήρη Κοντιζά να λέει χαρακτηριστικά ότι το πιάτο που παρουσιάστηκε μπροστά τους μπορεί να ήταν νόστιμο μεν, απείχε πολύ από την κλασική συνταγή του ράμεν δε. «Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός ράμεν είναι κάπως τραβηγμένος. Αρχικά δεν έχει νούντλς μέσα,» σχολίασε ο κριτής χαμογελώντας, τονίζοντας, ωστόσο, το πόσο καλή γεύση είχε το πιάτο, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται απλά για ένα ζουμί με μοσχάρι
(δείτε το στιγμιότυπο εδώ)
Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα το ράμεν, ένα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα πιάτα στην ασιατική κουζίνα; Το ράμεν περιέχει 4 βασικά πράγματα: Πρώτον, το ζωμό (στην Ιαπωνία, για τον ζωμό του ράμεν χρησιμοποιείται η αγγλική λέξη «soup») από κόκαλα χοιρινού και κοτόπουλου ή από αποξηραμένη παλαμίδα σε λεπτές φέτες, που μαγειρεύονται σε τεράστιες κατσαρόλες επί ώρες για να δώσουν όλη τους την ουσία (ακόμα και επί αρκετές ημέρες, αν πρόκειται μόνο για κόκαλα χοιρινού). Δεύτερον, το ταρέ, ένα είδος συμπυκνωμένης «σάλτσας» από παραδοσιακά γιαπωνέζικα αρτύματα, όπως η σάλτσα σόγιας και το μίσο. Τρίτον, τα σταρένια νουντλς, τα οποία, ανάλογα με την περιοχή, μπορούν να ποικίλλουν από ίσια μέχρι κυματιστά και από ψιλά μέχρι χοντρά. Και τέλος, τις επικαλύψεις, που παραδοσιακά περιλαμβάνουν τσάσου: φέτες από εκλεκτό ποσαρισμένο χοιρινό (μερικές φορές κοτόπουλο)· σιγομαγειρεμένα αυγά, συχνά μαριναρισμένα σε σάλτσα σόγιας· ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή γιαπωνέζικα κρεμμύδια νέγκι· βλασταράκια μπαμπού τουρσί· και μερικές φορές φύλλα από φύκια nori. Παρόλα αυτά, διαφορετικές περιοχές της Ασίας προσθέτουν τα δικά τους υλικά, δημιουργώντας διαφορετικές τους εκδοχές.
Μία κλασική συνταγή για ράμεν με κοτόπουλο:
Φωτό: Michele Blackwell