ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτές οι γυναίκες που δίνουν το χέρι τους σαν άντρες και περπατούν σαν ελαφίνες

Αυτές οι γυναίκες δε γιορτάζουν την ημέρα της γυναίκας.

Αυτές οι γυναίκες που δίνουν το χέρι τους σαν άντρες και περπατούν σαν ελαφίνες

Στο δικό τους παράλληλο σύμπαν δεν υπάρχουν παγκόσμιες γιορτές βάσει φυλετικών ρόλων. Δεν αναγνωρίζεται ως αληθής η φράση «οι γυναίκες ερωτεύονται με το μυαλό και οι άντρες με το σώμα», ούτε ενισχύεται ως προβλεπέ παράδοση τα κορίτσια να φοράνε ροζ και τα αγόρια σιέλ. Όσο για τις ηλικίες, φυσικά και υπάρχουν αλλά δεν αποτελούν παρά ένα βαρετό θέμα συζήτησης. Μόνο τα φύλλα των δέντρων ενδύονται χρώματα και χρόνια, ανάλογα με τις εποχές. Τα άλλα φύλα, τα αρσενικά, τα θηλυκά, τα αρσενικοθήλυκα, δεν μπαίνουν κάτω από μπέρτες. Δε χωρούν τα ένστικτά τους. Οι γυναίκες με αντρικά παντελόνια, οι άντρες με μακριά κόμη και όλα τα ενδιάμεσα αυτών, αποφεύγουν να κάνουν σημαία το φύλο τους.

Συχνά αναρωτιούνται γιατί το πατρικό σπίτι να λέγεται έτσι και όχι μητρικό για παράδειγμα ή αδελφικό; Σπάνε το κεφάλι τους να καταλάβουν τον λόγο που η φράση «πάτερ φαμίλιας» ορίζει τον αρχηγό μιας οικογένειας. Η «μήτηρ φαμίλια» τι κάνει; Αφού αυτή η μήτηρ έχει πάρει -στις ισχνές μεν, καλογυμνασμένες δε- πλάτες της το βάρος των οικονομικών του σπιτιού της. Κι αφού έχει τρέξει πολλά κουλουάρ στην ιεραρχία του επαγγελματικού τερέν. Κι αφού έχει αποδείξει ότι είναι ζόρικη.

Η γυναίκα, μητέρα, κόρη, αδερφή, σύζυγος, σύντροφος, συνάδελφος. Ο άντρας, πατέρας, γιος, αδερφός, σύζυγος, σύντροφος, συνάδελφος. Τόσοι πολλοί ρόλοι, τόσος λίγος χρόνος για ανούσιες διακρίσεις.

«Είχε ωραίο, αντρικό κούρεμα» έλεγαν οι γιαγιάδες στις ρούγες, όταν ήθελαν να περιγράψουν κάποιον ντελικανή. «Φορούσε ένα λουλουδάτο, θηλυκό φόρεμα» συμπλήρωναν για να αποκρυπτογραφήσουν το στυλ κάποιας λεγάμενης της εποχής.

«Ή θα γίνεις άντρας και θα μάθεις να μην κλαις», σούλεγε αφρίζοντας και χτυπώντας όπου έβρισκε, «ή θα σε σκοτώσω από τώρα μια και καλή, να σε κλάψω και να σε ξεχάσω, άναντρους σαν τον προκομμένο τον πατέρα σου δεν χρειάζεται άλλους η κοινωνία — πες μου, θα γίνεις άντρας; Πες: «Θα γίνω άντρας! » Πες το γιατί δε θα βγεις ζωντανός απ' τα χέρια μου, σήμερα θάν' το τέλος σου!» Κι έλεγες: — «Ναι μανούλα μου, θα γίνω». — «Και δε θα ξαναχαζέψω στο δρόμο». — «Και δε θα ξαναχαζέψω!» — «Ούτε θα με πιάνουν κορόιδο οι αλήτες να μου κλέβουν τα ρέστα μου!» — «Όχι μανούλα μου, όχι!...» — «Άντε τώρα, ξεκουμπίσου από μπροστά μου πριν μετανιώσω, τράβα να πλύνεις τα μούτρα σου, και να μην ακούσω τσιμουδιά! — που να μην έσωνα και να μην έφτανα να σ' είχα γεννήσει!...» έγραφε ο Κώστας Ταχτσής, στα Ρέστα, δίνοντας λογοτεχνικά το στίγμα των στερεότυπων στην οικογενειακή γαλούχηση.

Αυτές οι γυναίκες, όμως, οι σύγχρονες Αμαζόνες, που δίνουν το χέρι τους σαν άντρες και περπατούν σαν ελαφίνες, δεν γνωρίζουν από τέτοιους διαχωρισμούς. Κερδίζουν τα εδάφη τους στηριζόμενες στην ισότητα και την αξιοσύνη. Αυτές οι γυναίκες έχουν καταλάβει κάτι που ίσως κάποιες άλλες -ίσως και όχι-, ακόμα το αγνοούν.

*Το κείμενο αυτό αμφισβητεί τον ίδιο του τον τίτλο, γιατί το να δίνεις το χέρι σου σαν άντρας είναι ίδιο με το να δίνεις το χέρι σου σαν γυναίκα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.