ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφράτη λαγάνα ολικής αλέσεως με ταχίνι: Μια φανταστική παραλλαγή του ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας

Τρώγεται μόνη της και μετά μανίας.

Αφράτη λαγάνα ολικής αλέσεως με ταχίνι: Μια φανταστική παραλλαγή του ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας

Θα χρειαστείτε

500 γρ. αλεύρι Ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι Κίτρινο για ψωμί (από σκληρό σιτάρι)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές ταχίνι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξερή μαγιά (ή 30 γρ. νωπή μαγιά)
200 γρ. σουσάμι

Πώς το κάνω

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα αλεύρια με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνω το αλάτι και το ταχίνι σε μία λακούβα που έχω ανοίξει στη μέση. Ρίχνω το νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια.

2. Πλάθω μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο. Αλευρώνω λίγο τη ζύμη για να μην κολλήσει και την βάζω σε ένα πιάτο. Αφήνω τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει.

3. Στη συνέχεια απλώνω λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνω λίγο ακόμα το ζυμάρι. Το κόβω στα 2 ή στα 3. Απλώνω το κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστού.

4. Κάνω τρύπες στη λαγάνα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο νεράκι για να κολλάει το σουσάμι, και στη συνέχεια τοποθετώ τη λαγάνα σε ένα δίσκο ή ταψί με σουσάμι για να γεμίσει η λαγάνα.

5. Βάζω τη λαγάνα σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την αφήνω για 15 λεπτά πριν την ψήσω. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά στους 190 βαθμούς. (Ανάλογα με το πόσο λεπτή την έχω φτιάξει, θέλει ανάλογο ψήσιμο). Το τελευταίο πεντάλεπτο τη βάζω στο κάτω μέρος του φούρνου για να ξεροψηθεί λίγο.

Το μυστικό: Αντί για λάδι χρησιμοποιώ ταχίνι και αλεύρι ολικής αντί για σκληρό. Με αυτό τον συνδυασμό η λαγάνα είναι πεντανόστιμη και πολύ υγιεινή.

Δείτε ένα βίντεο για λαγάνο με αλεύρι ολικής αλέσεως:

Πηγή συνταγής: sofeto.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.