ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφράτη λαγάνα ολικής αλέσεως με ταχίνι: Μια φανταστική παραλλαγή του ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας

Τρώγεται μόνη της και μετά μανίας.

Αφράτη λαγάνα ολικής αλέσεως με ταχίνι: Μια φανταστική παραλλαγή του ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας

Θα χρειαστείτε

500 γρ. αλεύρι Ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι Κίτρινο για ψωμί (από σκληρό σιτάρι)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές ταχίνι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξερή μαγιά (ή 30 γρ. νωπή μαγιά)
200 γρ. σουσάμι

Πώς το κάνω

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα αλεύρια με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνω το αλάτι και το ταχίνι σε μία λακούβα που έχω ανοίξει στη μέση. Ρίχνω το νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια.

2. Πλάθω μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο. Αλευρώνω λίγο τη ζύμη για να μην κολλήσει και την βάζω σε ένα πιάτο. Αφήνω τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει.

3. Στη συνέχεια απλώνω λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνω λίγο ακόμα το ζυμάρι. Το κόβω στα 2 ή στα 3. Απλώνω το κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστού.

4. Κάνω τρύπες στη λαγάνα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο νεράκι για να κολλάει το σουσάμι, και στη συνέχεια τοποθετώ τη λαγάνα σε ένα δίσκο ή ταψί με σουσάμι για να γεμίσει η λαγάνα.

5. Βάζω τη λαγάνα σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την αφήνω για 15 λεπτά πριν την ψήσω. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά στους 190 βαθμούς. (Ανάλογα με το πόσο λεπτή την έχω φτιάξει, θέλει ανάλογο ψήσιμο). Το τελευταίο πεντάλεπτο τη βάζω στο κάτω μέρος του φούρνου για να ξεροψηθεί λίγο.

Το μυστικό: Αντί για λάδι χρησιμοποιώ ταχίνι και αλεύρι ολικής αντί για σκληρό. Με αυτό τον συνδυασμό η λαγάνα είναι πεντανόστιμη και πολύ υγιεινή.

Δείτε ένα βίντεο για λαγάνο με αλεύρι ολικής αλέσεως:

Πηγή συνταγής: sofeto.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.