ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφγανιστάν: Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα

Στην απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών έρχεται να προστεθεί τώρα και πάλι η μπούρκα, σε μια έκρηξη συντηρητισμού που συγχέει τη θρησκεία με παλιά έθιμα.

Αφγανιστάν: Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα

Αποστροφή προκαλεί η απαίτηση του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν να φορούν και πάλι στις δημόσιες εμφανίσεις τους μπούρκα, το ένδυμα που καλύπτει το σώμα και όλο το πρόσωπο των γυναικών. Μάλιστα, εξήγγειλε και κυρώσεις για τους άρρενες συγγενείς της γυναίκας που δεν θα υπακούσει στις διαταγές του.

Εδώ και δύο δεκαετίες, πριν δηλαδή την επάνοδο των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες ζούσαν με σχετική ελευθερία, ενώ εκτός από την ενδυμασία οι Ταλιμπάν στέρησαν και πάλι το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

«Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. μπούρκα), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

«Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους», προκειμένου να αποφύγουν να τον προκαλέσουν, σημειώνει το διάταγμα. Αν δεν έχουν κάποια σημαντική δουλειά να κάνουν εκτός σπιτιού, «είναι καλύτερο να παραμένουν μέσα», προσθέτει.

Ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, σπάνια ταξιδεύει εκτός της Κανταχάρ, το στρατηγείο των Ταλιμπάν. Όπως και ο ιδρυτής των Ταλιμπάν, ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, έτσι και εκείνος πιστεύει σε ένα κράμα θρησκείας και αρχαίων παραδόσεων της φυλής, συγχέοντας το ένα με το άλλο. Όπως το ότι αποδίδει στη θρησκεία το παλιό έθιμο των χωριών που ήθελε να παντρεύονται τα κορίτσια στην εφηβεία και να βγαίνουν σπάνια έξω από το σπίτι τους.

Αφγανιστάν: Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα

Οι Ταλιμπάν χωρίζονται σήμερα στους βαθιά συντηρητικούς κι σ' εκείνους που προσπαθούν να φανούν πραγματιστές προκειμένου να διοικήσουν τη χώρα που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον όταν τα δυτικά κράτη αρνούνται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε ένα καθεστώς που αφαιρεί ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από τις γυναίκες. Μέχρι τώρα αυτές οι δύο ομάδες δεν είχαν συγκρουστεί δημοσίως.

Το χάσμα έγινε όμως ακόμα μεγαλύτερο όταν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Αχουντζάντα αιφνιδίασε τους πάντες απαγορεύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση μετά το δημοτικό για τα κορίτσια. Και μολονότι κρατικοί λειτουργοί προσπαθούσαν να διαβεβαιώσουν τους δημοσιογράφους ότι δεν θα συμβεί αυτό ο Αχουντζάντα δήλωσε πως κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ισλάμ. Πηγή αναφέρει στο Associated Press πως Υπουργός της Κυβέρνησης έγινε έξαλλος με αυτή την απόφαση, ωστόσο έχει συμφωνηθεί να μην εκδηλώνονται δημόσια οι όποιες διαφωνίες. Η άλλη προσέγγιση είναι να παρακαμφθεί σιωπηρά η διαταγή, και να επιστρέψουν τα κορίτσια στο σχολείο.

Την περασμένη Κυριακή, οπότε και ανακοινώθηκε η διαταγή για την επαναφορά της μπούρκας, οι περισσότερες γυναίκες στην Καμπούλ φορούσαν hijab, ένα μακρύ μαντήλι που καλύπτει τα μαλλιά τους, αλλά όχι το πρόσωπο τους και μακρύ φουστάνι ή παλτό. Η μπούρκα καλύπτει το πρόσωπο και τα μάτια. Με πολλές γυναίκες να θέλουν να φύγουν πλέον από τη χώρα, λόγω των αναχρονιστικών μέτρων.

«Αυτές οι αποφάσεις επιδιώκουν να σβήσουν το φύλο και μια ολόκληρη γενιά Αφγανών που μεγάλωσαν με το όνειρο ενός καλύτερου μέλλοντος» σημείωσε ο Ομπαιντουλάχ Μπαχίρ, πρώην λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν. «Εξωθεί οικογένειες να εγκαταλείψουν τη χώρα και πυροδοτεί αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον των Ταλιμπάν» σημειώνοντας επίσης πως τέτοιου είδους αποφάσεις στρέφονται εναντίον του καθεστώτος ως μπούμερανγκ και πως «χαραμίζουν πολύ γρήγορα την ευκαιρία που είχαν».

Κεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.