ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

4 πάστες με ιστορία σε ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα

Με αυτές μεγαλώσαμε όσοι είμαστε πάνω από 30. Κάθε μπουκιά και μία ανάμνηση.

4 πάστες με ιστορία σε ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα

To 1915, ιδρύεται το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας Ασημακοπούλου στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται και σήμερα, στον αριθμό 82 της οδού Χαριλάου Τρικούπη. Κρέμες, ρυζόγαλα, φρέσκο γάλα στο ποτήρι είχαν την τιμητική τους. Μάλιστα, πέρα από το σερβίρισμα στα παραδοσιακά μαρμάρινα τραπέζια της εποχής, γινόταν και ντελίβερι από τα 20 ανίψια του ιδρυτή του γαλακτοπωλείου.

Γύρω στο 1930, τα 4 ανίψια Ασημακόπουλοι -που είχαν κατέβει με τα πόδια από το χωριό για να δουλέψουν στο θείο τους- αγοράζουν το μαγαζί έναντι 50.000 προπολεμικών δραχμών. Η πορεία προς την επιτυχία μόλις ξεκινά. Πρώτο βήμα η εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία και η ίδρυση βουστάσιου. Πλέον, είναι σε θέση να παράγουν το δικό τους γάλα και να προμηθεύουν και άλλους γαλατάδες της Αθήνας.

4 πάστες με ιστορία σε ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα
Τη δεκαετία του '80, βρίσκονται στο τιμόνι της επιχείρησης ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Δικό τους δημιούργημα είναι το πιο σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που υπήρξε ποτέ στην Αθήνα μέχρι τότε.

Τη δεκαετία του '50, αφού νωρίτερα με δική τους πρωτοβουλία είχε ιδρυθεί συνεταιριστικό εργοστάσιο παραγωγής παγωτού, μπαίνουν δυναμικά στη ζαχαροπλαστική. Αρχικά με γαλακτομπούρεκα, τσουρέκια, παγωτά, πάστες ενώ μερικά χρόνια αργότερα, θα δοθεί και έμφαση στη σοκολατοποιία.

Τη δεκαετία του '80, βρίσκονται στο τιμόνι της επιχείρησης ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Δικό τους δημιούργημα είναι το πιο σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που υπήρξε ποτέ στην Αθήνα μέχρι τότε. Στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου ξεκίνησε το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στις αρχές του αιώνα.

Πλέον στις ημέρες μας, η τρίτη γενιά, η Τζέιν και η Χριστίνα, έχει ήδη δώσει δυναμικά το παρόν στην επιχείρηση με φρέσκες ιδέες, αλλά και την ίδια προσήλωση στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών και τις παραδοσιακές συνταγές.

Tip: Στο ζαχαροπλαστείο Αφοι Ασημακόπουλοι χρησιμοποιούν αυθεντική ελληνική σοκολάτα, φρέσκο βούτυρο παραγωγής τους αλλά και γάλα απευθείας από επιλεγμένους κτηνοτρόφους.

ΙΔΟΥ 4 ΠΑΣΤΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλασσική Αμυγδάλου ή Νουγκατίνα: Εδώ όλη η υπόθεση είναι στη κρέμα πατισερί, η οποία οφείλει και πρέπει να είναι βελούδινη. Σίγουρα μετράει η ποιότητα των πρώτων υλών και κυρίως του αγελαδινού γάλακτος από το οποίο φτιάχνεται. Με αυτή την πάστα, η επιλογή του φρέσκου γάλακτος από Έλληνες παραγωγούς του ζαχαροπλαστείου Αφοί Ασημακόπουλοι δικαιώνεται. Όταν μάλιστα αυτή η κρέμα συνοδεύεται από πραγματικά αφράτο παντεσπάνι και ολόφρεσκα αμύγδαλα, τότε προκύπτει ένα γευστικό αποτέλεσμα που πρέπει να δοκιμάσεις.
Ποντικάκι: Με αυτό το γλυκό μεγαλώσαμε όσοι είμαστε λίγο πάνω από 30. Αναμνήσεις από αναρίθμητες βραδιές που κάποιος θείος, θεία, συγγενής ή γονιός ερχόταν στο σπίτι με ένα κουτί “ποντικάκια” για τα παιδιά. Εδώ το ποντικάκι είναι στην καλύτερη του εκδοχή.
Πάστα παλαιού τύπου: Απλά μοναδική. Έχει αυτό το κάτι που σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια. Φτιάχνεται εδώ και δεκαετίες με την ίδια ακριβώς συνταγή. Σφιχτή κρέμα πατισερί κακάο, μια φίνα και πολύ λεπτή στρώση σαντιγί, παντεσπάνι με λαχταριστό κακάο και γυαλιστερό γλάσσο σοκολάτας.
Πάστα από Μους Σοκολάτας: Όχι αυτή δεν είναι η σοκολατίνα που έχεις συνηθίσει. Η αυθεντική ελληνική σοκολάτα που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, κάνει τη διαφορά. Μια γεύση που δύσκολα περιγράφεται με λόγια και μόνο αν τη δοκιμάσεις θα καταλάβεις τι σημαίνει ελληνική σοκολάτα.

Facebook Αφοί Ασημακόπουλοι / ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ, Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τηλ: 210 3610092

Πηγή: zaxaroplasteia.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.