ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

38χρονη Ελληνίδα μαέστρος έγραψε ιστορία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο

Η Karina Cannelakis είναι η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε την ορχήστρα στην Πρώτη Νύχτα του BBC Proms στην Άλμπερτ Χολ.

38χρονη Ελληνίδα μαέστρος έγραψε ιστορία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο

Η απόφασή της να στραφεί από το βιολί στη διεύθυνση ορχήστρας αποδείχθηκε παραπάνω από εύστοχη, αφού σύμφωνα με τα γραφόμενα του BBC, έγραψε ιστορία. Ο λόγος για τη 38χρονη Karina Canellakis, την πρώτη γυναίκα μαέστρο στην Πρώτη Νύχτα του BBC Proms, του μεγαλύτερου φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο.

Η ανατριχιαστική ερμηνεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του BBC, που διεύθυνε η Cannelakis, κλιμακώθηκε και έκλεισε με το μοναδικό Glagolitic Mass του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ και η ελληνικής καταγωγής μουσικός δήλωσε με χιούμορ και συγκίνηση ενώ κατέβαινε από τη σκηνή: «Είναι τιμή για μένα – και είμαι πολύ ιδρωμένη»

Η νεαρή μουσικός άρχισε την καριέρα της ως βιολονίστρια, ιδιότητα με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στο BBC Proms το 2008, ερμηνεύοντας την 6η Συμφωνία του Μάλερ. «Έπαιζα δεύτερο βιολί με την ψυχή μου και θυμάμαι απλά να κοιτάω ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν είχα ξαναδεί την οροφή ποτέ τόσο μακριά».

Ο Βρετανός μαέστρος Sir Simon Rattle ήταν εκείνος που την έπεισε να αφήσει το βιολί και να πιάσει τις μπαγκέτες. «Μου είπε: “Ίσως να μη δεις πολλούς ανθρώπους σαν κι εσένα πάνω στη σκηνή, αλλά νομίζω ότι μπορείς να τα καταφέρεις”» θυμόταν αργότερα η ίδια. «Αυτό ήταν που άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και μου έδωσε μια μικρή ώθηση μπροστά... στην αρχή η ιδέα του να παίξω μουσική χωρίς το μουσικό όργανο στα χέρια μου ήταν για μένα αρκετά τρομακτική».

Οι συναυλίες του φεστιβάλ BBC Prom γίνονται στην κορυφαία συναυλιακή αίθουσα Άλμπερτ Χολ. Για τη συναυλία της Cannelakis, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, είχαν σχηματίσει ουρά πάνω από 1.000 άτομα, περιμένοντας όλη τη μέρα κάτω από τη βροχή για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο των 6 λιρών. Για την Canellakis, είναι αυτοί οι ακροατές που δίνουν στο φεστιβάλ τον παλμό του. «Λατρεύω τον ενθουσιασμό του κοινού εδώ» σχολίασε. «Δεν είναι το οκτάχρονο παιδί που η γιαγιά του σέρνει στην όπερα και αποκοιμάται στην πίσω σειρά. Αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν για ώρες για να πάρουν εισιτήρια και πολλοί παρακολουθούν με αφοσίωση όλη τη συναυλία – κάτι που αισθάνεσαι, ως ερμηνευτής».

Δείτε την Canellakis να διευθύνει τη Φιλαρμονική του Παρισιού:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Νοε 2025

Jane Fonda: Με καρέ καστανό μαλλί πριν από 62 χρόνια στην Ακρόπολη για τις ανάγκες ταινίας της

Η Jane Fonda στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας "In the Cool of the Day".

Περισσότερα από

Stories

19 Νοε 2025

Ριφιφί | Πότε κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας;

Εμπνευσμένο από την περιβόητη ληστεία σε τράπεζα της Αθήνας το 1992, το Ριφιφί συνδυάζει συγκίνηση και χιούμορ σε απόλυτη ισορροπία.

19 Νοε 2025

Barcelona | Πότε κάνει πρεμιέρα το ερωτικό θρίλερ με τους Μιχάλη Λεβεντογιάννη και Ηλιάνα Μαυρομάτη;

To έργο της Bess Wohl ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Πτι Παλαί.

19 Νοε 2025

8 θεατρικές παραστάσεις που βλέπουμε δύο φορές την εβδομάδα

Τα θεατρικά ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις.

18 Νοε 2025

Father Mother Sister Brother | Πότε κάνει πρεμιέρα η ταινία που κέρδισε τον φετινό Χρυσό Λέοντα στις ελληνικές αίθουσες

Έχουμε ημερομηνία για την ταινία που στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη Cate Blanchett, τη Charlotte Rampling και την Indya Moore.

18 Νοε 2025

Ξέχασε το αστέρι στην κορυφή του δέντρου | Ποια κομψή εναλλακτική το αντικαθιστά;

Πες αντίο στο στραβό αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Φέτος μπορείς να επιλέξεις μία από αυτές τις πιο κομψές και πρωτότυπες εναλλακτικές λύσεις.

18 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη & Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Το εντυπωσιακό Givenchy νυφικό και ο γάμος που δεν κατάφερε να μείνει μυστικός

Πριν από 60 χρόνια ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη παντρεύτηκαν στους Δελφούς.

17 Νοε 2025

Cinema Made in Italy | Οι ταινίες της γείτονος χώρας που θα δούμε στο νέο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Επτά ξεχωριστές ιταλικές ταινίες, εκ των οποίων οι πέντε θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, συνθέτουν το πρόγραμμα του πέμπτου Cinema Made in Italy.

17 Νοε 2025

To Flesh του David Szalay κέρδισε το βραβείο Booker 2025 | Πότε κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Το Flesh είναι το έκτο μυθιστόρημά του David Szalay και αποτελεί μια ακόμη καθόλου κολακευτική εξερεύνηση της αρρενωπότητας.

14 Νοε 2025

Ο "Χορός των Εραστών" με τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου επιστρέφει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Το έργο που ξεχώρισε την προηγούμενη θεατρική σεζόν επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

14 Νοε 2025

Η σωστή σειρά για να στολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν expert

Είσαι σίγουρη ότι στολίζεις το δέντρο σου σωστά;