ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

11 χρυσοί κι απαράβατοι κανόνες για ένα καλό φλιτζάνι τσάι από τον Βρετανό συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ

Ως γνήσιος Αγγλοσάξονας λάτρευε το τσάι και μάλιστα έγραψε και δημοσίευσε  το 1946 ένα μικρό δοκίμιο με τους 11 χρυσούς κανόνες.

11 χρυσοί κι απαράβατοι κανόνες για ένα καλό φλιτζάνι τσάι από τον Βρετανό συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ

Ο Τζορτζ Όργουελ, που φημιζόταν και για τις μαγειρικές του ικανότητες, ως γνήσιος Αγγλοσάξονας λάτρευε το τσάι και μάλιστα έγραψε και δημοσίευσε το 1946 ένα μικρό δοκίμιο με τους 11 χρυσούς κι απαράβατους κανόνες για ένα καλό φλιτζάνι τσάι.

1. Το τσάι πρέπει να είναι ινδικό ή Κεϋλάνης. Το κινέζικο τσάι παρά τις αρετές του, δηλαδή είναι το ότι είναι οικονομικό ή ότι μπορεί κάποιος να το πιει και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δεν είναι αρκετά τονωτικό. Αφού κάποιος το πιει, δεν θα νιώσει πιο σοφός, πιο γενναίος ή πιο αισιόδοξος. Όποιος συμπτωματικά χρησιμοποιήσει τη φράση «ένα καλό φλιτζάνι τσάι» εννοεί το ινδικό.

2. Πρέπει να χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες και πάντα σε τσαγιέρα. Έξω από αυτήν είναι άγευστο. Η σωστή τσαγιέρα πρέπει να είναι από κινέζικη πορσελάνη ή κεραμική. Οι ασημένιες τσαγιέρες ή οι βρετανικές παράγουν κατώτερης ποιότητας τσάι, ενώ οι χειρότερες είναι αυτές από σμάλτο. Παραδόξως, οι τσαγιέρες από κασσίτερο δεν ήταν και τόσο κακές.

3. Το κατσαρολάκι για το νερό πρέπει να είναι ήδη ζεστό. Μπορείτε να το επιτύχετε, βάζοντάς το στο μάτι της κουζίνας για να ζεσταθεί, αντί ως συνήθως να το γεμίσετε με ζεστό νερό.

4. Το τσάι πρέπει να είναι δυνατό. Αν γεμίσετε μέχρι πάνω το κατσαρολάκι με νερό τότε πρέπει να βάλετε 6 κουταλιές είναι οι κατάλληλες. Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο το τόσο δυνατό τσάι κάθε μέρα, μια φορά την εβδομάδα είναι εφικτό. Και μάλιστα καλύτερα ένα δυνατό μια φορά παρά 20 μέτρια. Όλοι οι λάτρεις του τσαγιού, το προτιμούν δυνατό.

5. Το τσάι πρέπει να προστίθεται κατευθείαν στο κατσαρολάκι. Δεν χρειάζονται σουρωτήρια, ύφασμα μουσελίνας κι άλλες συσκευές για να το εγκλωβίσουν. Σε μερικές χώρες, χρησιμοποιούν τσαγιέρες που έχουν ειδική θήκη για να συσσωρεύονται τα φύλλα που υποτίθεται ότι είναι βλαβερά. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος καταναλώσει φύλλα τσαγιού σε μικρές ποσότητες, δεν θα αρρωστήσει.

6. Το νερό για το τσάι πρέπει να βράζει όταν θα μπει στην τσαγιέρα.

7. Μόλις ετοιμαστεί το τσάι, δεν χρειάζεται να το ανακατέψετε, απλά κουνήστε πολύ καλά το κατσαρολάκι, ώστε τα φύλλα να κάτσουν στον πάτο.

8. Το τσάι πρέπει να πίνεται σε ένα μεγάλο, βαθύ φλιτζάνι, αυτό που ονομάζουμε φλιτζάνι του πρωινού. Το συγκεκριμένο φλιτζάνι βοηθά το τσάι να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και δεν του επιτρέπει να κρυώσει αμέσως.

9. Μην χρησιμοποιείτε γάλα με κρεμώδη υφή γιατί αφήνει μια άσχημη γεύση.

10. Στο φλιτζάνι, πρώτα ρίχνετε το τσάι κι ύστερα το γάλα γιατί μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του γάλακτος και την τελική γεύση του τσαγιού.

11. Τελευταίος κανόνας είναι ο εξής, στο τσάι δεν προσθέτεται ζάχαρη, εκτός κι αν θέλετε να το πιείτε με τον ρώσικο τρόπο. Πώς μπορεί κάποιος να αποκαλείται αληθινός λάτρης του τσαγιού, αν καταστρέφει τη γεύση του, προσθέτοντας ζάχαρη; Το τσάι πρέπει να είναι πικρό. Αν το γλυκάνετε, δοκιμάζετε τη γεύση της ζάχαρης και όχι του τσαγιού.

Ακούστε το βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: mamapeinao.gr

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.